Internet, intranet és a címtár alapú megoldások

forrás Prim Online, 2003. július 5. 09:41
A közelmúltban a VAR és a Novell szakmai konferencia keretében tekintette át, hogy az önkormányzatok miképp élhetnek az internet, az intranet és általában az informatika lehetőségeivel. A szakmai tanácskozáson szó esett azokról az információs és kommunikációs eszközökről, amelyek az intézmények irányításának szabványos kommunikációján túl segítik egymás közötti információcseréjüket, csoportmunkájukat, rendszerbe foglalt megjelenésüket az interneten, sőt a polgárok tájékozódási igényeit is kielégítik, valamint biztosítják az intézményi közszolgáltatásokat.
Az általános technológiák mellett bemutatták azokat a Novell-megoldásokat és -termékeket, amelyekkel a felvázolt informatikai jövőkép megvalósítható. Ezek kapcsán szó esett arról, hogy miközben a köz- és államigazgatási intézményekben dicséretes módon szaporodnak a különféle ügyviteli rendszerek, sajnálatos módon csekély figyelmet szentelnek az egymástól független, esetleg redundáns adatokat tároló személyi nyilvántartások összehangolásának, szinkronizálásának. A legtöbb szervezetben a személyi adatok nincsenek megfeleltetve egymásnak, a változások átvitele egyik rendszerből a másikba esetleges, kézi módszerekkel történik, így a feltöltött adatok hiányosak és inkonzisztensek. A köz- és államigazgatás területén kiemelt fontosságot kell kapnia az információk hiteles, pontos, naprakész és konzisztens szervezésének és tárolásának.

A szervezeti informatikát átfogó intézményi címtár kettős feladatot lát el. Egyrészt, mivel tartalmazza az emberekhez kapcsolódó adatokat (név, telefonszám, cím, beosztás, e-mail cím), központi adatbázisul szolgál, amelyben az összes alkalmazott elérhetőségei naprakészen megtalálhatók. Másrészt a benne lévő felhasználói, csoport-, munkaállomás-, alkalmazás- stb. adatok segítségével és beépített automatizmusaival megkönnyíti az informatikai rendszerek üzemeltetését. A Novell-címtár egyedülálló megoldást kínál az említett feladatokra; az összetett informatikai környezethez igazodva testre szabott komponensekkel ad átfogó megoldást. A Novell eDirectory platformfüggetlen környezetben biztosít egységes alapot a hálózat felügyeletére. Minden Novell-termék a címtárral szorosan integrálva biztosítja az egységes és integrált megjelenést és felügyeletet.

Az elektronikus levelezés és a csoportmunka területére a konferencián két terméket ajánlott a Novell: a GroupWise-nak és a NetMailnek egyaránt az a legkedvezőbb tulajdonsága, hogy kihasználja az eDirectory előnyeit, így bevezetése gyorsabb, mint általában egy levelezőrendszer implementálása. Ezeket választva lényegesen egyszerűbben, költséghatékonyabban menedzselhető rendszerhez jutunk, mint ha egy címtárral nem integrált rendszert választanánk.

Több izgalmas kérdéskör mellett a konferencián szó esett a stabilitás biztosításáról is, ami alapkérdés a rendszergazda számára. A munkaállomás-felügyeleti rendszerek éppen erre adnak megoldást. Hatékony felügyeleti rendszer kétféle módon is kialakítható. Vagy az intézmény egészét átfogó, a legapróbb részletekre is kiterjedő programrendszert vásárolunk – ennek költségei azonban az egészen nagy intézményeket kivéve nehezen igazolhatók –, vagy átfogó szoftvergerincet, egységes hálózati címtárrendszert alakítunk ki, amelyre az igényeknek megfelelő felügyeleti modulok telepíthetők. A Novell ZENworks (Zero Effort Networks – hálózatok erőfeszítés nélkül) szerver alapú, címtárra épülő, a windowsos asztali gépek és a hálózati alkalmazások hatékony felügyeletére szolgáló szoftvercsomag. Használatával a rendszergazdák megkímélhetik a felhasználókat a nem elérhető hálózati erőforrások miatti kényelmetlenségektől. A ZENworksszel központilag hozhatunk létre irányelveket és kötelező felhasználói profilokat a munkaállomásokhoz, tartalmazza az alkalmazások központi szétosztásához, felügyeletéhez és frissítéséhez szükséges összes funkciót, s mivel a Novell-címtárszolgáltatásra épül, kialakítható vele olyan hálózati környezet, amelyben a felhasználó a hálózat bármely munkaállomásáról elérheti ugyanazokat az alkalmazásokat, használhatja ugyanazt a megszokott asztali környezetet.

Az állkapocs mozgását és a környezeti zajszintet is elemzi az LG új fülhallgatója

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb TONE Free fülhallgatóját, amelyet a lenyűgöző hangzás jegyében terveztek. Az új T90S modellt grafén, azaz egyetlen atom vastagságú grafitréteg felhasználásával alkották meg, amellyel az eszköz a korábbinál kényelmesebb illeszkedést kínál. 

2024. június 2. 13:46

Reprezentatív véleménykutatás készült a mobiltárca alkalmazásokkal kapcsolatos felhasználói szokásokról

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) újabb országos reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett: az Egyesület ezúttal a „Mobiltárca megoldások a felhasználók szemével – reprezentatív kutatás a mobiltárca (wallet) alkalmazásokkal kapcsolatos felhasználói szokásokról és attitűdről” témában végezte el a kétfázisú felméréseit.

2024. június 2. 11:53

Látványos felületen böngészhetjük 5000 egyetem kutatási teljesítményét

Mit, hol, kikkel együttdolgozva kutatnak leginkább egy egyetem munkatársai? – Oxfordtól Tokióig a Corvinus Rankless nevű online felülete látványosan összegzi a világ felsőoktatásának kutatási teljesítményét, kapcsolódási pontjait. Szűrhetünk földrajzi, tudományterületi szempontokra, de szakmai folyóiratokra is.

2024. június 2. 10:11

Az LG bemutatta grafénnel készült TONE Free fülhallgatóját

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb TONE Free fülhallgatóját, amelyet a lenyűgöző hangzás jegyében terveztek. Az új T90S modellt grafén, azaz egyetlen atom vastagságú grafitréteg felhasználásával alkották meg, amellyel az eszköz a korábbinál kényelmesebb illeszkedést kínál. 

2024. június 2. 09:33

Öt elnökségi tag mandátumáról döntött éves közgyűlésén az IVSZ

Az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége az idei, 2024. május 30-án tartott éves közgyűlésén öt elnökségi tag mandátumáról döntött, köztük a transzformációért felelős alelnöki tisztségről és a mikro, a kkv, a multi, valamint a nagyvállalati tagozatok elnökeiről. Négy elnökségi tag mandátumát meghosszabbították, míg a nagyvállalati tagozat új vezetőjének az újonnan belépő Magyar Posta Zrt. informatikai főigazgatóját, Leveleki Zsoltot választották meg.

2024. június 1. 15:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52