A Microsoft egyszerre három európai kormányzati tendert nyert meg

Tóth Kristóf, 2003. július 5. 15:09
A Microsoft bejelentette, hogy a napokban három európai ország vezetésével sikerült kormányzati szerződéseket kötnie, vagyis korai lenne még a vállalatot temetni, mondván, hogy ebben a szektorban már nyeregben van a Linux.
A redmondi székhelyű vállalat munkatársai elmondták, hogy a Microsoft az európai kormányzatok kegyeinek elnyeréséért szoros versenyt folytatott több nagy Linux fejlesztőcéggel, és a nemes harcban végül is képes volt nyerni.

A Microsoft vezetői a kormányzati szerződések pontos részleteivel, illetve anyagi vonzataival kapcsolatban nem kívántak nyilatkozni, azt azonban elárulták, hogy a vállalat Németországban frankfurti, Litvániában rigai, Finnországban pedig turkui állami hivatalokat fog ellátni szerver operációs rendszerekkel, valamint ugyanezen hivatalokban több ezer asztali számítógépes operációs rendszert is üzembe fog helyezni.

Ismeretes, hogy az elmúlt években a kormányzati szoftverbeszerzési tenderek kapcsán nagyon komoly konkurenciaharc alakult ki a világ első számú szoftvercégeként jegyzett Microsoft, valamint a nyílt forrású Linux operációs rendszereket forgalmazó cégek között. A Microsoft számára a közelmúltban kétségkívül az jelentette a legnagyobb kudarcot, hogy a SuSE megelőzte egy nagyszabású németországi tenderben. A győztes SuSE ekkor bejelentette, hogy München város kormányzati hivatalaiban mintegy 14 ezer darab, addig Windows operációs rendszerrel ellátott személyi számítógépre telepít Linuxot. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Microsoft az európai kormányzati, illetve vállalati szektorban az elmúlt időkben veszített piaci részesedéséből, noha még így is domináns szerepet játszik a piacon.

Gary Barnett, a londoni székhelyű Ovum technológiai tanácsadó iroda elemzője szerint Európában a kormányzati és vállalati szektorban az asztali számítógépes operációs rendszerek piacán a Microsoft jelenleg mintegy 90 százalékos részesedéssel rendelkezik. A szerverpiacon viszont koránt sincs ilyen jó helyzetben a Microsoft, ugyanis ebben a szegmensben sok esetben inkább Linux operációs rendszert használnak, mint Windowst. A Nyugat-Európában eladott összes számítógépes rendszernek egyébként jelenleg mintegy 15 százalékára kerül Linux.
Kulcsszavak: Microsoft Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59