Vezetékes telefonok piaca - egyre kevesebb fővonal

Folyamatos csökkenés

MTI Sajtóadatbank, 2003. augusztus 11. 10:18
Tovább csökkent a vezetékestelefon-fővonalak száma: míg tavaly az első negyedév végén 3,736 millió bekapcsolt fővonal volt, addig a Hírközlési Felügyelet (HíF) adatai szerint az idén március végén már csak 3,642 milliót használtak az előfizetők.
A HíF közölte: 2003 első negyedévében az összes bekapcsolt fővonal száma a korábbi negyedévekhez képest nagyobb mértékben csökkent, tavaly év végén még 3,666 millió volt. Ezen belül az összes fővonal mintegy ötödét kitevő üzleti vonal esett vissza mintegy 8 ezerrel, s ezzel 1999 első negyedéve óta először következett be visszaesés ebben az szegmensben. Az adatok szerint az egyéni fővonalak száma mintegy 20 ezerrel csökkent, ami nagyjából megfelel az előző negyedévek tendenciájának. A HíF szerint az üzleti fővonalak csökkenése feltehetően az alternatív és a mobilszolgáltatók akcióinak a hatása.

A fővonalak alapján a vezetékes szolgáltatók közül a legnagyobb, 79 százalékos részesedést a Matáv mondhatja magáénak. A Vivendi ezen a piacon 12 százalék, a Hungarotel 5 százalék, az Emitel 2 százalék, s a Monortel szintén 2 százalék részesedést birtokol.

Az adatok alapján az ISDN-vonalak száma és aránya az összes fővonalból az 1999 évi első negyedévi 100 ezerről az idei első negyedévre valamivel több mint a hétszeresére nőtt. Igaz, az elmúlt egy évben kissé lassult a növekedési ütem: az idén az első negyedében mintegy 10 ezerrel nőtt az ISDN-vonalak száma az előző negyedévhez képest.

A fővonalszámok alapján a piaci erőviszonyok gyakorlatilag nem változtak 2003 első negyedében: a Matáv Rt. az előfizetők 79 százalékát mondhatja magáénak, amely magas piaci koncentrációra utal. Ezt tükrözi a piaci koncentrációt jellemző úgynevezett Herfindahl-index is, amely egy ötszereplős piac esetében az optimális 20 százalékhoz képest 2003 első negyede végén közel 64 százalék volt.

A Herfindahl-index a piaci koncentráció mértékét mutatja, ezért ebből következtetni lehet a piaci verseny kiegyensúlyozottságára, azaz arra, hogy a piacon uralkodó viszonyok hol helyezkednek el a tökéletes verseny és a monopólium között.

A magyarra jellemző öt piaci szereplő esetén vezetékestelefon-piac a tökéletes versenyt jelentő 20 százalékos és a monopóliumot jelentő 100 százalékos érték között mozoghat.

A HíF elemzése szerint a vezetékes forgalom az idén az első negyedévben a kezdeményezett hívások összidőtartamát tekintve mintegy 2 százalékkal nőtt az elmúlt év utolsó negyedéhez viszonyítva. Ezen belül a beszélgetések időtartamának növekedése elhanyagolható, 1 százalék alatti volt, míg az internethívások időtartama is 5 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest, s az internetforgalom tette ki az összes hívásidő körülbelül egyharmadát.
Kulcsszavak: vezetékes trend

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Password Cracker 4.8.2.567

Elfeledett jelszavaink visszaszerzésében nyújt hathatós segítséget ez az apró és nagyon egyszerűen használható alkalmazás. Csupán a csillagokkal, vagy más karakterekkel kitöltött jelszómező fölé kell húzni az egerünket, és máris láthatjuk az eredményt.

2024. május 18. 17:24

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59