Mindentudás Egyeteme az interneten is

forrás Prim Online, 2003. szeptember 2. 22:05
[smallimage 1 left]Egyértelmű sikertörténet a Mindentudás Egyetemének első két szemesztere - ezt támasztják alá az első év statisztikái. A 39 előadást a helyszínen 20 ezren hallgatták végig, televízión, rádión és az újságokon keresztül pedig átlagosan heti 2 millió néző és olvasó követte a két szemeszter programját. Az előadássorozat internetes portálja, az [origo] szerkesztésében készülő www.mindentudas.hu – amely az első „tanév" alatt több mint 10 millió oldalletöltést ért el – a szeptember 8-án induló harmadik szemeszterben megújulva várja az érdeklődőket.
A számok önmagukért beszélnek: az előadásokon jelenlévő, valamint az azokat elektronikus médiumokon keresztül követő, „távoktatásban részesülő" hallgatók érdeklődése azt mutatja, hogy valóban hiánypótló oktatási formát valósított meg a Mindentudás Egyeteme. Ezt támasztja alá az Axelero Internet által végzett, az eseményhez kapcsolódó on-line felmérés is, amelynek eredménye szerint a közönség igen nagyra tartja az előadássorozatot: a válaszadók 98%-a tartja hasznosnak, 80%-a pedig nagyon hasznosnak a ME programját. Az Egyetem állandó „hallgatóságának" kialakulására utal, hogy a felmérés szerint a második szemeszterben a megkérdezettek 30%-a mind a huszonöt előadást nyomon követte, illetve, hogy közel hetven százalékuk az előző szemeszter szinte minden előadását figyelemmel kísérte.

Az előadássorozat internetes oldala (www.mindentudas.hu) több mint tízmillió oldalletöltést és közel 3 millió látogatást regisztrált indulása óta. A második szemeszter látogatási és oldalletöltési rekordjait az Axelero Internet május 21-én regisztrálta Mihály György „Mire jó a kvantumfizika?" című előadását követően: 19 000 látogatás során 78 000 oldalt töltöttek le az internetezők. Bár új előadások anyagai a nyári szünet miatt nem kerültek fel a portálra, annak látogatottsága még a nyári hónapokban is elérte a napi kétezret, 8-10 000 oldalletöltés mellett. Ez azt jelenti, hogy a látogatók nem csak a más csatornákon elérhető előadások utólagos követésére használják a weboldalt, hanem önálló és állandó információforrásként is.

A ME események nyomon követésére alkalmas médiumok közül – a személyes részvételt is beleértve – az internetes válaszadók kedvence továbbra is egyértelműen a ME honlapja, amelyről a látogatók véleménye határozottan pozitív: áttekinthetőnek, informatívnak, érdekesnek tartják. Így érthető, hogy jelentős hányaduk, közel 80%-uk be is iratkozott a honlapon a Mindentudás Egyetemére.

Az online felmérés szerint a ME eseményeiben való személyes, illetve on-line részvétel a magas végzettségűek, a tudományoktól és az internettől már megérintettek elfoglaltsága. Az adatok is azt bizonyítják, hogy az ME inkább a képzésből már kikerültek, mintsem a tanulók programja: az on-line megkérdezettek több mint fele dolgozik, közel 20%-a pedig dolgozik és tanul egyszerre. Ez azt mutatja, hogy a ME honlap hatékonyan juttatja el a friss tudományos eredményeket a graduális képzésből már kikerült érdeklődőknek.

Az on-line felmérésből az is kiderül, hogy a honlap látogatói rendkívül gyakori internetezők: az első szemeszter válaszadóinak több mint 60, a második szemeszter válaszadóinak 71%-a naponta internetezik, sokuknak – majdnem 70%-uknak – van otthoni hozzáférése. A munkahelyen, iskolában (is) internetezők a válaszadók 73%-át teszik ki.

A növekvő tartalomnak és látogatói érdeklődésnek köszönhetően a mindentudas.hu honlap a harmadik szemeszter kezdetétől, szeptember 8-tól megújul: a hatalmasra nőtt információtömegben saját kereső segíti majd az olvasót az előadások követésében és az egyéb foglalkoztató feladatok és tesztek kitöltésében. Ezen túl új gyűjtőoldalak is szolgálják majd a könnyebb navigálást: az előadások előadók szerint abc sorrendben és témakörök szerinti bontásban is elérhetők lesznek, és hasonló módon áttekinthetőbbé válnak a tesztek és a fórumok listái is. Kereshető archívumba kerülnek az eddigi címlapi cikkek is. Új ablak nyílik „Kérdezze az előadót!" címmel a nyitó oldalon, amelyben az olvasók folyamatosan írhatják meg kérdéseiket - az előadói válaszokat egy héttel később mindenki elérheti az oldalon. Az aktuális előadáshoz „belinkelik" az [origo] Kvízzpart megfelelő játékait is. A portálon változatlanul megtalálhatók a régebbi és új előadások anyagai, különböző tesztek, linkajánlók, bibliográfiák és a legújabb tudományos hírek is.

A Mindentudás Egyeteméről röviden

A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia, a Matáv és az Axelero együttműködésével 2002. szeptember 16-án indult útjára. A tudományos ismeretterjesztő előadássorozaton 2003. december végéig három szemeszterben heti rendszerességgel a magyar tudomány legkiválóbb képviselői tartanak előadásokat a legkülönbözőbb területek – az élő természettudományok, az élettelen természettudományok és a társadalomtudományok – legaktuálisabb közérdekű kérdéseiről, és vitatják meg ezeket a hallgatósággal. Az előadások megtekintésére nem csak az interneten (www.mindentudas.hu) és a helyszínen nyílik mód, hanem valamennyi előadásról és vitáról a Duna Televízió és a Magyar Televízió ad közvetítést. A televíziókon kívül a Petőfi Rádió, a Népszabadság, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap közli az előadások rövidített változatát.

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Scite 5.5.0

A SciTE rengeteg programnyelvet ismerő, könnyen kezelhető kód- és szövegszerkesztő alkalmazás. Leginkább a forráskódok szerkesztését támogatja, tartalmaz szintaxiskiemelő / szintaxis-színező funkciót, így a forrásban azonnal észrevehetőek a félregépelések.

2024. április 29. 19:41

ImgDrive 2.1.6

Az ImgDrive alkalmazás lehetővé teszi akár hét virtuális meghajtó létrehozását, amelyek segítségével lemezképfájlokat lehet futtatni. A támogatott lemezképformátumok: CCD, CUE, ISO, ISZ, MDS és NRG.

2024. április 29. 19:39

Az Európai E-sport Szövetség tisztújításán magyar tisztségviselő is bizalmat kapott

33 tagország, köztük Magyarország részvételével, újra alakult az Európai E-sport Szövetség (EEF). Hazánkat teljes jogú tagállamként, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) nevében, Biró Balázs György, a szövetség főtitkára és Kis Balázs külkapcsolatokért felelős elnökségi tag képviselte.

2024. április 29. 18:05

Harmincmilliárd eszköz csatlakozhat a mobilhálózatokhoz 2025-re

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 16:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14