Komoly galibákat okozhatnak az IE újabb biztonsági rései

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 29. 22:31

Számítógépes biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az
Internet Explorer webböngésző szoftver egyes biztonsági réseit
kihasználva számítógépes bűnözők AOL IM (Instant Messaging)
felhasználói fiókokat tulajdoníthatnak el, illetve a gyanútlan
webezőket komoly telefonszámlákkal örvendeztethetik meg.
Drew Copley, az Aliso Viejóban (Kalifornia) székelő eEye Digital Security vezető munkatársa az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy mostanság egyre több felhasználó tapasztalja, hogy egyes weboldalak szépen csöndben trójai falovakat juttatnak számítógépeikre. Ezek a csöndben meghúzódó programok lényegében bármire képesek, tehát jelszavak ellopására, vagy akár a merevlemezek tartalmának törlésére is.

Stephen Toulouse, a Microsoft Security Response Center egyik vezetője szerint a redmondi szoftvercég egy hónappal ezelőtt kiadta a probléma orvoslására hivatott javítást, azonban az eredeti biztonsági rés betömését követően újabb kisebb-nagyobb réseket fedeztek fel az Internet Explorerben. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy mielőbb megoldást találjunk a problémára - nyilatkozta Toulouse.

Az eEye Digital Security munkatársainak elmondása szerint a hackerek a következőképp használják ki a böngészőszoftver biztonsági hiányosságait: elsőként kéretlen elektronikus levelekben, illetve IM szolgáltatások segítségével egyes weboldalak felkeresésére bíztatják a mit sem sejtő felhasználókat, ezt követően pedig az említett weboldalakról kártékony programokat töltenek le a felhasználók számítógépeire. Az egyik hacker például olyan számítógépes kártevőt készített, mely az Internet Explorer biztonsági rését kihasználva ellopja az AOL IM felhasználói fiókokat, majd pedig különböző kéretlen üzenetekkel árasztja el a címlistában szereplőket. Az AOL Time Warner szóvivője az üggyel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a cég munkatársai alapos vizsgálatot indítottak.

Más hackerek olyan férgeket készítenek, melyek az említett biztonsági rések segítségével megváltoztatják a számítógépek telefonos tárcsázási beállításait, és távolsági hívószámok révén akár komoly telefonszámlákat generálhatnak.

Reprezentatív kutatás a magyarok klímavásárlási szokásairól

A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket – derül ki a Hisense friss reprezentatív kutatásából. 

2024. május 2. 20:15

AOMEI Partition Assistant Standard Edition 10.4.0

Az ingyenes partíciókezelő program képes a partíciónkat átméretezni, másolni, egy partíciót külön részekre osztani, klónozni, törölni stb.

2024. május 2. 20:09

Screamer Radio 2.8884.18519.0 (2024-04-28)

A Screamer Radio segítségével több ezer online rádiócsatorna műsorából válogathatunk, ezekből lehetőségünk van kedvencek létrehozására. A különböző csatornák között kereshetünk név, műfaj vagy ország szerint is.

2024. május 2. 20:06

Titkosítási tanácsok a Kingstontól

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 2. 19:27

A Seco honlapja az ügyfelek kezébe adja a hatékonyság erejét

A Seco weboldala új, úttörő funkcióval bővül, amely segítségével az ügyfelek azonnal összehasonlíthatják a rendelkezésre álló lapkákat, így gyorsan megtalálhatják és megrendelhetik a jelenlegi szerszámaiknak megfelelő, illetve az azoknál akár kiválóbb cseretermékeket a Seco kínálatából.

2024. május 2. 19:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14