A Novell megvette a SUSE-t, de ki veszi meg a Novellt?

Tóth Kristóf, 2003. november 9. 08:59
A Novell épp hogy kifejtette a SUSE 210 millió dolláros felvásárlásának részleteit, máris újabb kérdések merültek fel az ügy a Linux közösségre, a szerverpiacra és egyéb tényezőkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.
A helyzetet számtalan dolog bonyolítja, példának okáért a SCO Group IBM elleni pereskedése. Vajon milyen hatásokkal jár az ügy a Microsoft szerverpiaci helyzetére? (Együtt jóval nagyobb kihívást jelentenek, mint a Novell vagy a SUSE külön-külön.) Az akció jó vagy rossz a Red Hat számára? (Az Aberdenn Group elemzője, Bill Claybrook szerint jó, mivel a Red Hat vált a világ legnagyobb Linux forgalmazójává). Általánosságban véve milyen hatásai vannak a Linux közösségre nézve? (Valószínűleg jó, mivel a Novell NetWare felhasználók fogják erősíteni a Linux táborát.) Utolsóként a legfontosabb: hosszú távon mit hoz a Novell számára? Általános vélekedés szerint jó döntés volt, mivel erősíti a platformokon átívelő technológiák fejlődését, és a vállalat felhasználhatja a nyílt forrású közösség szakértelmét.

A felvásárlás újra felélesztette a Novellel kapcsolatban már tíz éve rendszeresen felmerülő kérdést, hogy vajon őket ki fogja lenyelni. "Mindig voltak pletykák, hogy a cégre az IBM, a Lucent vagy az AT&T kacsingat" - nyilatkozta a Yankee Group piaci elemzője, Laura DiDio. "Ez ugyan még nem történt meg, de véleményem szerint a Novell számára nagyon jó végjáték lenne." DiDio emlékeztetett, hogy az operációs rendszerek piacán a NetWare folyamatosan veszít részesedéséből, és bevételei stagnálnak. "Az évek során az egykor csábító célpont fokozatosan visszaszorult." Most a SUSE, az augusztusban felvásárolt, a Linux asztal készítésében jártas Ximian, és néhány más akció révén a Novell visszanyerte egykori önmagát. "Megérett az idő a dologra" - mondta DiDio.

John Enck, a Gartner szakértője szerint a SUSE akvizíció számtalan új kérőt hoz a Novell számára. "Kiváló célponttá váltak. Évek óta figyelem, ki akarja őket felvásárolni. Ez a Novellel kapcsolatos beszélgetésekben teljesen hagyományos témának számít." A Novell felvásárlásának elmaradása mögött számtalan ok áll, főként az, hogy sokkal hasznosabb, és a potenciális befektetők számára egyszerűbb volt partnerként csatlakozni, mint megvenni a céget. "Mindegyik vásárló számára más volt a visszahúzó erő."

DiDio példának hozta fel a HP-t, mint lehetséges kérőt. "A HP hosszú ideje kacsingat a Novellre" - mondta. Enck kiemelte, hogy ha a HP venné meg a Novellt, az a Microsoft számára arculcsapással érne fel, mivel a szerverpiacon nagyon hatékony párost képeznének. "A Microsoft már most sem nézi jó szemmel a HP folyamatos Linux iránti érdeklődését. Ha megvennék a Novellt, akkor az súlyosan érintené a kapcsolatukat."

Egy másik lehetséges jelentkező a Cisco. Öt éve a Cisco és a Microsoft megállapodott egy azóta már hamvába holt könyvtárszolgáltatásról, mely lehetővé tette volna a Cisco switch-ek és routerek Active Directoryn keresztüli menedzselését. Mivel ez nem jött létre, a Cisco vásárlói egy ugyanilyen, a Novellel kötött szerződést akartak látni. "A piacon továbbra is van igény egy hasonló kezelőcsomagra" - mondta DiDio, "és a Novell termékvonala is érdekli a Ciscót."

A legnyilvánvalóbb vásárló persze az IBM, mely a SUSE ügylet részeként 50 millió dollárt invesztált a Novellbe. DiDio: "Igen érdekes a módszer. Az IBM gyakorlatilag nem veszthet a dolgon, mivel ha szükségesnek látja, bármikor eladhatja a Novell részvényeit, és visszakapja a pénzét." Enck szerint nagyon nyomós érveket kell megfontolnia az IBM-nek. A Novellel egy fejlödő Linux disztribuciót nyerne, és nem lebecsülendő, hogy a SUSE minden eServer platformját támogatja. "A SUSE sokkal szorosabban dolgozott együtt az IBM-mel, mint bármely más Linux forgalmazó."

DiDio véleménye szerint az ügy a nyílt forrású szektornál jóval nagyobb méretekben zajlik. "Észre kell vennünk, hogy a SCO és a Novell csak kis szereplők egy hatalmas sakktáblán, a történet főszereplői a Microsoft és az IBM. Nem véletlen, hogy pár hete a SCO támogatást kapott a Microsofttól, és most az IBM befektetett a Novellbe. A nagypolitikában a SCO és a Novell csak közvetítők."
Kulcsszavak: Novell Linux SuSE

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38