Korszerű technológiák a vállalati működésben

forrás Prim Online, 2004. február 19. 14:30
A transtec AG által rendezett "Korszerű technológiák a vállalati működésben" című egynapos szakmai konferencián a világ vezető gyártói, az Intel, a Microsoft, az Oracle, a SuSE-Novell, a Seagate, a transtec AG és a Grau Data Storage szakemberei mutatták be a terület legújabb fejleményeit és trendjeit.
Sokak szerint nem könnyű manapság eldönteni, hogy a jövőben a vállalati infrastruktúra mely területei válnak majd döntővé, mi várható az informatikai infrastruktúra frontján, és hogy milyen beruházások fizetődnek majd ki a vállalatok számára. A transtec AG által rendezett "Korszerű technológiák a vállalati működésben" című egynapos szakmai konferencia is ehhez az aktuális témához kapcsolódott, ahol a világ vezető gyártói, az Intel, a Microsoft, az Oracle, a SuSE-Novell, a Seagate, a transtec AG és a Grau Data Storage szakemberei mutatták be a terület legújabb fejleményeit és trendjeit.

Európa egyik vezető IT rendszer, hálózati és perifériás termék gyártója, a transtec AG hazai partnerével, a Flag Informatikai Rt.-vel közösen szervezte meg a konferenciát, ahol megosztották észrevételeiket, a külföldi és hazai piacon szerzett tapasztalataikat a rendezvényen megjelentekkel.

A transtec elnök-vezérigazgatója, Dieter Weisshaar a 2004-es évet illetően elmondta: véleménye szerint átállás várható a gyártóspecifikus Unix platformokról a szabványos IA32/IA64 platformokra (ami kisebb teljes bekerülési költséget, nagyobb megbízhatóságot és rendelkezésre állást jelent); valamint várható a kiszolgáló oldali alkalmazások terjedése (pl. Citrix vagy a Microsoft Windows Terminal Services, amik alacsonyabb adminisztrációs költségeket tesznek lehetővé). A soros ATA alapú lemezek sok felhasználási területen megfelelő teljesítményt és kimagasló ár/teljesítmény arányt nyújtanak, továbbá lehetővé teszik a merevlemezes biztonsági mentést a szalag alapú megoldásokkal szemben, ezáltal a felhasználók többségének elérhetőbb lesz az ilyen mentési technológia. A cég termékeire vonatkozóan Dieter Weisshaar hozzátette, hogy termékeik a legújabb és leginkább innovatív technológiákat alkalmazzák és minden új termékcsaládja jobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkezik, mint az előző generáció.

Wolfgang Bauer, a transtec storage szakértője a gyakorlati életből vett példákon keresztül mutatta be a vállalati infrastruktúra lehetséges megvalósításait. Az egyik esettanulmányban Wolfgang Bauer a transtec azon újításáról számolt be, amely Európában egyedülálló, gyors és költséghatékony adattárolást tesz lehetővé. Az IDE RAID alapú tároló megoldásaikat egy olyan biotechnológiai cégnél alkalmazták sikeresen, amely DNS-elemzéssel diagnosztizálja a rákot. A megjelölt DNS spirálról digitális fényképeket készítenek és a képeken keresztül vizsgálják az ultraibolya sugárzás jelenlétét. Ehhez a művelethez sok különböző fájlt kell elérniük igen gyorsan, s a képek tárolásához nagy lemezkapacitás szükséges, megfizethető áron - erre kínál megfelelő teljesítményt és költséghatékony megoldást a transtec IDE alapú diszkalrendszere. A bevezetésnél fontos szempont volt a redundancia és a kiforrott technológia, mivel egy esetleges adatvesztés nem megengedhető a cég számára. A transtec megoldása egy hagyományos SCSI vezérlőkön keresztül elérhető IDE alapú tárolórendszer volt, amit egy Linux kiszolgálóhoz csatlakoztattak. Ezzel a rendszerrel érték el a kívánt eredményt, ráadásul olyan lemezekkel, amiknek bár az élettartama kb. 60%-a egy SCSI lemezének, de az ára csak kb. 30%-a annak.

A transtec hazai partnere, a Flag Rt. vezérigazgatója, Kasos Mihály a vállalat hazai tapasztalatait ismertette a konferencián résztvevőknek. Kasos Mihály elmondta: a Flag tevékenységében kiemelt jelentőségű a szerver-storage üzletág, amelynek portfoliójába a legmesszebbmenőkig illeszkedik a transtec termékköre, egyebek mellett ezért léptek együttműködésre 2003 szeptemberében a német nagyvállalattal. Az EU-ban működő, magas minőségű termékeket felmutató gyártóval való kapcsolat ugyanakkor különösen fontos a Flag számára, mert a kizárólagos partneri megállapodás lehetőséget biztosít a piacon új ügyfelek megszerzésére. Kasos Mihály véleménye szerint a transtec számára pedig azért előnyös az exkluzív partneri kapcsolat, mert a magyar piacon jól ismert, kiváló minőségű termék- és szolgáltatásportfolióval rendelkező, a helyi viszonyokat jól ismerő, és nagy tapasztalattal bíró hazai vállalat támogatja a transtec termékek forgalmazását. A két cég együttműködésének sikerét jelzi, hogy nem sokkal a közös tevékenység megkezdése után már hazai referenciákkal is rendelkeznek, többek között a Continental Teves Magyarország Kft.-nél, az AAM Technologies Kft.-nél, és a Budapest Music Centernél. Ezen cégeknél megvalósított megoldások esetében is érvényesült a Flag általános missziója: segítettek, hogy természetes legyen az informatika, azaz hozzá tudtak járulni ahhoz, hogy az említett vállalatok életében az informatikai háttér magától értetődőbben működjön. Kasos Mihály kiemelte: "Azt szeretnénk elérni, hogy az informatika az ügyfelek számára olyan legyen, mint egy nyári ruha mellénye: annyira se tűnjön fel, hogy dicsérjék. ."

A konferencián előadást tartott még: Herbert Grau (Grau Data Storage) "HSM (hierarchikus tárolókezelés) és archiválás hálózati környezetben" címmel; Kai Eric Fitzner (Microsoft) "Többet kevesebből - Windows (Storage) Server 2003" címmel; Tóth Csaba (Oracle) "A jövő platformját az Intel alapú architektúrák jelentik. Nagy rendelkezésre állású (HA) fürtözés és nagy rendelkezésre állású számítás (HPC)" címmel; Dennis Deitermann (SuSE Linux) "Infrastruktúra-megoldások a SuSE Linux és a Novell termékeivel" címmel és Jenei Zoltán (Seagate) "SATA/SAS - a vállalati tároló-architektúra jövője" címmel.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38