GE: új üzletág magyarországi regionális központtal

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 4. 11:11
A General Electric új Consumer and Industrial üzletágának három regionális központja közül az egyik Budapestre került - mondta az üzletág európai, közel-keleti, afrikai és indiai (EKKAI) régiójának elnöke, Ruben C. Berumen szerdai bemutatkozó sajtótájékoztatóján.
A januárban átszervezéssel létrejött új üzletág összesen 75 ezer főt foglalkoztat, ebből az EKKAI régióban 26 ezret. Ezen belül Európában 22 ezret, Magyarországon pedig 12 ezret.

Berumen szerint logikus lépés volt, hogy Magyarországra került a régió központja is. Budapest a spanyolországi Barcelonával vetélkedve lett a régiós központ - tette hozzá Berumen, aki éppen Barcelonából költözik Magyarországra.

A Consumer and Industrial üzletág - amely 14 milliárd dolláros árbevételével a GE egyik legnagyobb üzletága - a General Electric Power Controls és Consumer Products üzletágak összeolvadásával jött létre.

A GE Consumer Products európai központja eddig is Magyarországon volt, miután a Tungsramot 1989-ben privatizáló GE 2002-ben Londonból Budapestre helyezte a GE Lighting európai központját.

Szintén Budapesten működik a GE két világítástechnikai kutatás-fejlesztési központja közül az egyik, és itt dolgozik az a vezető mérnök, Böröczki Ágoston, aki a közelmúltban első magyarként megkapta a GE Edison díját, amellyel a cég a legjobb fejlesztőit díjazza. Böröczki az elismerést egy új, autóipari lámpacsalád kifejlesztéséért kapta. Az Edison díj kitüntetettje egy általa választott egyetemnek 25 ezer dollárt adhat át - mondta Berumen.

Berumen ugyanakkor elmondta, a két hónapja zajló átalakítás egyes területeken a párhuzamosságok miatt létszámcsökkentésekkel is járt, de ezek egyelőre magyar dolgozókat nem érintettek. Az elnök közölte: az üzletág regionális vezetése 30 tagú, a vezetők közül 20
európai, azon belül 6 magyar.

Az új üzletág Magyarországon összesen 9 gyárral rendelkezik, miután ide kerültek a GE Lighting gyárai és az elektronikai részegységeket gyártó ózdi Power Controls gyára is.

Szini István, a GE Hungary igazgatóságának elnöke elmondta: a GE Hungary árbevétele 2002-ben 298 milliárd forint volt. A cég végleges árbevételi adata még nem áll rendelkezésre, az árbevétel növekedése forintban és dollárban számolva is kétszámjegyű volt. Hozzátette, a termékeinek 97 százalékát exportáló GE Hungary árbevételének növekedése dollárban számolva impozánsabb volt, mint forintban.

A 2003-as év pozitívumai között említette Szini, hogy az év nagyobb részében a Lighting gyárai teljes kapacitás kihasználtsággal dolgoztak és hogy jelentősen növelte termelését az ózdi gyár, valamint a magyarországi erőmüvi alkatrész és repülőgép alkatrészgyártó üzem is. Szintén a pozitívumok között említette, hogy jelentősen bővítette tevékenységi körét a GE által 2002 végén létrehozott magyarországi szolgáltató központ (GE Hungary European
Operations Services), amely a cég európai részlegei számára nyújt 14 nyelven különféle szolgáltatásokat.

A GE jelenleg két szolgáltató központtal rendelkezik Budapesten, a GE Hungary European Operations Services mellett ugyanis itt van a korábbi Lighting európai szolgáltató központja is. Berumen elmondta, a GE vezetésével épp a két központ egyesítéséről folytat tárgyalásokat. Hozzátette, az erőforrások koncentrálásával a jövőben lehetőség nyílhat újabb termékek magyarországi gyártására is.
Kulcsszavak: GE

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59