Kemény bírság a Microsoftnak az EU-tól

Hûvös Imre, 2004. március 23. 10:00
Meg nem nevezett EU-közeli hírforrásra hivatkozva közli a Reuters, hogy megszületett a konkrét javaslat a Microsoft versenyellenes magatartásának ügyében. A bírság: 497 millió euró.

Ha szerdán a Bizottság is rábólint, akkor ez lesz az EU történetében hasonló ügyben eddig kiszabott legnagyobb büntetés. Eddig a "rekorder" a Hoffman La Roche AG volt 2001-ben, amelynek 462 millió eurót kellett betennie a közös kasszába egy vitaminkartell szervezéséért.

A bírság ugyan - szakértők szerint - nem fogja különösebben földhöz vágni a Microsoftot, amelynek az ebben a negyedévben prognosztizált bevétele 8,6 milliárd dollár (kb. 7 milliárd euró) lesz és a pénztári készlete jelenleg 53 milliárd dollárt (kb. 43 milliárd euró) tesz ki, de a presztízsveszteség vitathatatlan.

Az EU jogszabály szerint a maximálisan kiszabható bírság az éves bevétel 10 százaléka, de a kiszámítási képletből következően ennek kicsi a valószínűsége.

A jövőre vonatkozóan Windows csak Media Player nélkül lesz forgalomba hozható, sőt kifejezetten ajánlani kell mellé más gyártók médiajátszóit is, mint választékot, továbbá a kódrészletek nyilvánossá tételével a Microsoftnak meg kell teremtenie a lehetőségét annak, hogy a rivális szerverek ugyanolyan hatékonyan tudjanak együttműködni a Microsoft operációs rendszerével, mint a cég saját szerverei.

A Microsoft már nyilatkozott, hogy a várható döntést igazságtalannak tartja, sőt - szerintük - semmi büntetést nem érdemelnek, mert bírság csak akkor szabható ki, ha egy cég a szabályt "szándékosan vagy hanyagságból" sérti meg, márpedig őrájuk egyik eset sem vonatkozik. Készülnek a bírósághoz történő fellebbezésre.

Kulcsszavak: EU jog Microsoft

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50