Korlátlanul bővíthető szerver AMD Opteronokkal és Linux-szal

Széll Zoltán, 2005. május 16. 16:49
Egy kis cég, a ’Liquid Computing’ bejelentette, hogy egy rugalmas szervert fejlesztett, amely az AMD Opteron lapkákon és a Linux operációs rendszeren alapul. Az új nagy teljesítményű szerver többek között a telekommunikációs iparban és tudományos alkalmazásokhoz is használható.
A ’Liquuid Computing” cég központja Ottawában (Kanada) van, de irodái többek között Los Altosban (Kalifornia) is vannak. A vállalat elnöke Brian Hurley. A vállalat most bejelentett terméke az STL-20X4 szerver. Ez a masina 36,75 hüvelykes rack-egységben kapható, ami a szabványos méretű rack szekrény fele. A szerver 20 CPU kártyát tartalmaz, amelyeket „számító modulnak” hívnak. A kártyák hátlapba dugaszolhatók, amelyek a kommunikációs csatornák szerepét töltik be.

Minden egyes modul négy, kétmagos AMD Opteron processzort tartalmaz. A kétmagos AMD Opteron processzorok két feldolgozó gépet tartalmaznak egyetlen szilíciumlapkán. A négylapkás modulokból nagy, sokprocesszoros szerverek építhetők fel. Az egyes CPU magokon több, kisebb, egymástól teljesen független taszk futtatható párhuzamosan. A rendszer további modulok hozzáadásával rugalmasan bővíthető. A 16 processzort tartalmazó rendszer teljesítménye összehasonlítható négy hagyományos, négyprocesszoros szerver teljesítményével, 10Gbites hálózati adapterek használatával. Több szerver üvegszálas optikai csatornákkal kapcsolható össze nagyobb rendszerré.

„A vállalat négy szervert tartalmazó rendszerének a neve: STL-802X4. Ez a hatalmas erejű rendszer 320 Opteron processzort foglal magába, míg az STL-240X4 mintegy 960 processzort. A konstrukció négy processzortól több ezer processzorig (szinte korlátlanul) bővíthető” – mondta Hurley. Ilyen nagy mértékű bővítés azért lehetséges, mert a kommunikációs csatornák késleltetése a processzorok között, a teljes hosszon keresztül kevesebb, mint 2 usec. Ez sokkal kevesebb, mint az üvegszálas optikai csatornák késleltetése a hagyományos szerverekben egyetlen fiókon belül. A rendszeren az x86 (Intel Xeon és AMD Opteron) processzorokra megírt alkalmazások minden módosítás nélkül futtathatók. Az első konstrukciók Opteron és Xeon lapkákat használnak.




Kulcsszavak: Linux AMD szerver

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50