Teljes funkciójú Intel WLAN-chip

Milkovits Gábor, 2005. június 19. 13:42
Az Intel bejelentette, hogy a cégnek sikerült egy olyan vezeték nélküli hálózati chipet kifejlesztenie, amelynél az összes szükséges alkotóelem egyetlen szilíciumlapkán található.
A jelenleg forgalomban lévő WiFi-lapkáknak egyéb, a PC-alaplapba épített chipekre is szükségük van feladatuk ellátásához. Az összes funkciót egy lapkába integráló, 802.11a, b és g szabványokat támogató Intel megoldás hozzájárulhat ahhoz, hogy a WLAN-eszközöket építő cégek olcsóbb és energiatakarékosabb termékekkel jelenhessenek meg a piacon. A gyártónak egyébként számos műszaki nehézséget kellett leküzdenie a fejlesztés során, melyek közül a legnehezebb az elektronika és a kommunikációs chip közötti interferencia kiküszöbölése volt. A most bejelentett modell csak prototípus, amelynek a teszteken kívül még az illetékes amerikai hivatalos szervek jóváhagyására is várnia kell, így szakértők szerint leghamarabb mintegy két év múlva kerülhet forgalomba.

Az Intel terveiben egyébként 2007-ig egy olyan vezeték nélküli hálózati chip kifejlesztése szerepel, amely külön-külön rádióchipjeivel bármilyen hálózatra csatlakozni tud majd, legyen az WiFi, WiMax, vagy akár Bluetooth és UWB. Hosszabb távon egy olyan szoftverrel is felszerelnék a lapkát, amelynek révén automatikusan, a felhasználó aktív közreműködése nélkül és zökkenőmentesen történnének meg a hálózatok közti váltások. Az új integrált WLAN-chip az idei VLSI szimpóziumon kerül hamarosan bemutatásra.
Kulcsszavak: WLAN Wi-Fi wireless Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50