A Baltikum első WCDMA 3G hálózatát a Nokia építi

Kovács Attila, 2005. augusztus 16. 12:01
A Nokia és a Latvijas Mobilais Telefons (Lett Mobiltelefon, LMP) WCDMA 3G hálózati berendezések szállításáról szóló megállapodást írt alá.
Ezzel a Nokia továbbra is megőrzi az LMT mobilhálózatának fejlesztésében hosszú évek óta betöltött szerepét. A fejlesztés Lettország, egyben a balti országok első kereskedelmi CDMA 3G hálózatát eredményezi. A kezdőszolgáltatás már működik, és az LMT hamarosan olyan kereskedelmi 3G szolgáltatásokat is kínálhat, mint a videohívás és a videomegosztás.

A Nokia rendszere jelenleg a lett főváros, Riga területén működik, 2006 elején pedig a külvárosokra és azon túl is kiterjesztik. A Nokia már telepítette a kezdeti szakasz berendezéseit, a hálózat továbbfejlesztéséhez szükséges eszközök pedig folyamatosan érkeznek.

A megállapodás alapján a Nokia teljes körű 3G WCDMA infrastruktúrát, többek között WCDMA bázisállomásokat, rádióhálózat-kezelőket, valamint a 3GPP 4. kiadásán alapuló Nokia MSC szerverrendszert is magába foglaló áramkör- és csomagkapcsolt hálózati berendezéseket szállít és telepít. A Nokia emellett biztosítja a Nokia NetActet is tartalmazó, 3G-hez nyújtott működéstámogatási rendszerét, és a szolgáltatóval 3G karbantartási megállapodást is kötött.

A régióban utat mutatva, az LMT elsőként vezeti be a következő generációs szolgáltatásokat.
Kulcsszavak: UMTS Nokia WCDMA

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Machete Video Editor Lite 5.1 Build 44

Az ingyenes Machete Video Editor Lite videószerkesztő programmal videofájlok gyors és egyszerű vágást, összefűzését oldhatjuk meg. Törölhetjük a számunkra felesleges részeket (pl. reklámok), feldarabolhatjuk és az egyes darabokat külön-külön elmenthetjük, eltávolíthatjuk a hangfájlokat a videofájlokból. A segédprogram az AVI, WMV és ASF formátumokat támogatja.

2024. május 9. 20:32

Ultra Adware Killer 10.9.0.0

Az Ultra Adware Killer segítségével Windows rendszerekből tudjuk eltávolítani az adware és rosszindulatú programokat. Kitörli a böngésző felesleges eszköztárait, hirdetéseit, plug-injeit, a böngészőnk átállított keresési szolgáltatását és az elállított kezdőlapokat, a nemkívánatos programokat, a trójaikat, a rootkiteket és a rosszindulatú programok minden egyéb formáját.

2024. május 9. 20:30

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36