Mobiltelefonos nemzetközi átutalások

forrás Prim Online, 2007. február 14. 18:38
A MasterCard Worldwide és a GSM Szövetség (GSMA) bejelentette, hogy elindult a mobiltelefonos nemzetközi átutalásokat lehetővé tevő szolgáltatásának teszt programja. A projekt elsősorban a világ ‘alulbankosított’ népességét veszi célba, akik számára a hagyományos banki szolgáltatások csak korlátozottan vagy egyáltalán nem érhetők el.
A féléves projekt kezdetben a világ két fő pénzforgalmi folyosóján zajló személyi átutalásokra korlátozódik, melyeken keresztül rendszeresen nagy mennyiségű pénzt utalnak a fejlett országokban dolgozó külföldiek. Az összeg megérkezéséről az átutalások kedvezményezettjei SMS üzenetben kapnak értesítést, pénzükhöz pedig MasterCard bankkártya segítségével juthatnak hozzá.

"A teszt program páratlan lehetőséget kínál arra, hogy nemzetközi rendszerünk és termékeink segítségével kidolgozzuk a hagyományos pénzforgalmi eszközök alternatíváit mindazok számára, akik jelenleg banki szolgáltatások nélkül élnek, de azok számára is, akik egyszerűen, kényelmesen és gyorsan kívánnak nemzetközi pénzátutalást végrehajtani” – mondta el Roy Dunbar, a MasterCard Worldwide Global Technology and Operations területért felelős elnöke.

Szakértők szerint jelenleg mintegy 5 milliárd ember él tradicionális banki kapcsolat nélkül. Ugyanakkor a külföldön élő munkavállalók hazaérkező pénzküldeményei egyre nagyobb piaci jelentőséggel bírnak a nemzetközi pénzforgalomban. A Világbank adatai szerint a regisztrált nemzetközi átutalások éves összege 257 milliárd dollár volt 2005-ben, és közel ennyire becsülik a nem hivatalos csatornákon lebonyolított pénzküldések összegét is. Sőt, sok fejlődő ország teljes, segélyből befolyó bevételét az állampolgáraik által hazaküldött átutalások összege jócskán meghaladja.

A mobiltelefónia rohamosan fejlődik nemcsak a fejlett, de a fejlődő országokban is (ez utóbbiakban a mobiltelefonok piaci térnyerése kétszer olyan gyors). Míg jelenleg több mint 2,5 millárd mobiltelefon működik világszerte, 2015-re ez a szám várhatóan meghaladja majd az 5 milliárdot. A GSMA szerint a mobil hálózatok az emberiség 80%-ának lakóhelyén elérhetők.

A GSMA-val létrejött megállapodás szerint a MasterCard - MoneySend hálózatán keresztül - biztosítja a fizetési kártya termékeket, a nemzetközi forgalomátkapcsolási, a klíring, valamint az elszámolási szolgáltatásokat. A MasterCard 210 országban és területen, világszerte 160 pénznem használatával végzi magas szintű feldolgozó (processing) tevékenységét. Ugyanakkor a kártyatársaság egyedülálló módon egy műveletet már 120 milliszekundum alatt képes feldolgozni, jelentősen felgyorsítva ezzel a fizetési folyamatot.

A programban részt vevő bankok MasterCard vagy Maestro márkájú kártyákon teszik elérhetővé az átutalt összeget, egyúttal felelősek a pénzátutalások folyamatáért, a helyi piacokra vonatkozó jogi szabályok betartásáért és gondoskodnak a kockázatkezelésről.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50