E-hulladék - teljesülni fog az uniós előírás

MTI Sajtóadatbank, 2007. július 12. 09:15

Teljesülni fog az Európai Unió által 2008 decemberére előírt kötelezettség az elektronikai hulladékok begyűjtésére vonatkozóan Magyarországon - mondta Tóth Zoltán, az e-hulladék kezelésre specializálódott társaság, az Electro-Coord Magyarország Kht. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Közölte: az unió 2005-ös döntése alapján minden tagállamnak lakosonként 4 kilogramm elektronikai hulladék begyűjtéséről kell gondoskodnia 2008 végére.

Ez Magyarországon 42 ezer tonna kidobott műszaki cikket jelent, amely az összes kidobott elektronikai berendezés 30 százaléka. Az idén országszerte 30 ezer tonna e-hulladékot gyűjtenek be, tavaly ez még csak 16,5 ezer tonna volt. A visszavett gépek 75-80 százaléka újrahasznosítható – jelezte az ügyvezető igazgató. Hozzáfűzte, hogy a fennmaradó mennyiség hulladéklerakóba kerül.

Az eddigi tapasztalatok alapján az emberek a berendezések 40 százalékát viszik vissza a boltokba, amelyeknek csak új eszköz eladása esetén kötelező azt bevenniük. A további 60 százalék az utcáról, illetve hulladékgyűjtőkből származik - hangoztatta az ügyvezető.

Tóth Zoltán megjegyezte: a begyűjtéssel és hasznosítással kapcsolatos kötelezettségek az elektronikus berendezések gyártóit terhelik, amelyek feladataikat leggyakrabban koordináló cégekre bízzák. Hozzátette, hogy Magyarországon a piacon hat cég foglalkozik a hulladékkezelés szervezésével, közülük az Electro-Coord a legnagyobb, 80 százalékos részesedéssel. A 306 cég kötelezettségét átvállaló vállalat az idén 2,5 milliárd forintot fordít hulladékkezelésre - közölte az ügyvezető.

Magyarországon kiépült a visszavett berendezések jelentős mennyiségének feldolgozását végző ipar, így nincs szükség külföldi partnerek bevonására - hangoztatta a cég vezetője. Adatai szerint hulladékgazdálkodási cégek eddig mintegy 1,6 milliárd forintot ruháztak be a feldolgozó-kapacitás kiépítésére. Tóth Zoltán elmondta, hogy a kötelezett cégek piaci részesedésük alapján fizetnek a kht.-nek díjat, amelynek mértékét egy speciális program számolja ki. A konkurens vállalatok így nem vonhatnak le következtetéseket az adott cég forgalmára.

Kulcsszavak: környezetvédelem

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte közt

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 16:07

Cégmarketing trendek – 2024. Legyünk jelen egyszerre mindenhol!

Legyünk ott mindenhol! Ez a jelszava mostanában a cégeknek. Mindenütt látszódni, hallatszódni kell, hogy a nagy kommunikációs zajban észrevegyenek. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Cégmarketing trendek – 2024 Legyünk jelen egyszerre mindenhol!” című, május 30-án megrendezendő hibrid konferenciájának előadói választ adnak arra, hogy hogyan juttassuk el üzeneteinket a vevőinknek a rendkívül felpörgetett, zajos online és offline térben 2024-ben.

2024. május 2. 12:59

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14