A virtualizáció nyújtotta előnyök kiterjeszthetőek az otthoni tevékenységekre és szórakozásra is

forrás Prim Online, 2007. november 2. 10:05

Napjainkban egyre több vállalat és intézmény dönt a virtualizációs megoldások használata mellett, amelytől nem csak jelentős költségmegtakarítást, de nagyobb biztonságot, az üzemeltetés egyszerűsítését, hatékonyabb helykihasználást és a leállási idő csökkentését is várják. Az Intel és a Novell évek óta a virtualizációs technológiák fejlesztésének élvonalában állnak, így az általuk kínált megoldások stabil, kiforrott technológiát nyújtanak és egyre népszerűbbek a vállalati felhasználók körében. Ezt bizonyítja a Yankee Group nemrégiben végzett felmérése is, mely szerint a felhasználók 84%-a nyilatkozta azt, hogy már él a kiszolgáló-virtualizáció adta lehetőségekkel, vagy a következő 12 hónap során élni fog vele.  A Novell 2006. november 2-án kötött együttműködési megállapodást a Microsofttal, melynek keretében a két vállalat egyik kiemelt együttműködési területe a virtualizációs technológiák továbbfejlesztése. A Microsoft és a Novell közös kutató-fejlesztő laboratóriumában (Interoperability Lab) 2007. szeptember 12-e óta közösen dolgoznak a technológia továbbfejlesztésén.

A virtualizációs megoldások alkalmazásával megvalósítható, hogy egyetlen fizikai számítógépen számtalan virtuális gép fusson, egymás erőforrásaitól és feladataitól elkülönítve - ezáltal hatékonyabb erőforrás-gazdálkodást és biztonságosabb működést biztosít. Az IDC előrejelzése szerint 2010-re az összes kiszolgálóegység 15%-át virtualizált kiszolgálók fogják alkotni, ez a teljes kiszolgálóforgalomnak csaknem egyharmadát jelenti. Emellett megnövelt rendelkezésre állást és könnyebb kezelhetőséget biztosít, a funkcionális elemek szétválasztása pedig jelentősen növeli a biztonságot a rosszindulatú kódok vagy vírusok ellen.

Intel-Novell közös fejlesztések

Az Intel és a Novell tavaly jelentette be az iparág első olyan vállalati Linux alapú virtualizációs megoldását, melynek alapja az Intel Virtualization Technology megoldásra optimalizált Xen technológia. A Dual-Core Intel Xeon platformon futó SUSE Linux Enterprise Server 10 alacsony költségszint mellett nagy teljesítményű virtualizációs megoldást kínál az ügyfelek számára, amely a vendég operációs rendszerek módosítása nélkül képes Linux környezetek fogadására.

2007. februárjában pedig a további fejlesztések eredményeképpen bejelentették paravirtuális hálózati és blokkeszköz-illesztőprogramjaik elérhetőségét, amelyek révén az ügyfelek a módosítás nélküli Linux vendég operációs rendszer SUSE Linux Enterprise Server feletti futtatása mellett biztonságosan válthatnak át újabb és energiatakarékosabb kiszolgálóra, régebbi Windows és Linux megoldásaikat virtuális kiszolgálókra konszolidálva. Az Intel már 2005. novembere óta szállít virtualizációs technológiájával ellátott processzorokat kiszolgálók és munkaállomások számára.

Az Intel Core mikroarchitektúra a négymagos teljesítménnyel ötvözve, és a high-end szervereknél alkalmazott Intel virtualizációs technológia együttesen biztosítják a felhasználóknak az ideális platformot virtualizációhoz és szerverkonszolidációhoz. Az Intel Xeon 7300 bemutatása óta a felhasználók egyesíthetik az Intel Core mikroarchitektúra alapú szerver erőforrásaikat egy dinamikus virtuális szerver infrastruktúrában, függetlenül attól, hogy egy-, két- vagy többprocesszoros megoldásokról van szó. Így megvalósulhat a valódi virtuális gépmigráció, és fejlődhetnek az olyan szolgáltatások, mint a hiba esetén történő átterhelés, a terheléskiegyensúlyozás,
kárhelyreállítás, szerverkarbantartás. A korábban bejelentett Intel VT FlexMigration segíti majd az Intel következő generációs 45 nanométeres Core mikroarchitektúra alapú platformjainak zökkenőmentes csatlakoztatását.

2007 júliusától elérhető a Novell SUSE Linux Enterprise Virtual Machine Driver Pack, amely paravirtuális hálózati, busz- és blokkeszköz-illesztőprogramokból áll, amelyek segítségével a Windows és Linux vendégrendszerek módosítás nélküli, közel eredeti teljesítménnyel futtathatók.

A virtualizáció nyújtotta előnyök kiterjeszthetőek az otthoni tevékenységekre és szórakozásra is. A jövőben az otthoni számítógép-felhasználók képesek lesznek virtuális "partíciók" létrehozására és ezáltal számos felhasználói környezet elkülönítésére, mint például a dedikált böngészők, produktivitás szoftveralkalmazások, személyi videófelvevők és a virtualizációs technológia lehetőséget teremt a szolgáltatóknak arra, hogy távolból is diagnosztizálják és megoldják a felmerülő problémákat.

Kulcsszavak: Intel Linux Novell

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

Ezek az idei kulcstémák a webes és marketing stratégiák terén

Mások mellett Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz alapítója, Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója is előadást tart az idei Maximum Web és Marketing Konferencián, ahol a résztvevő vállalkozók elsősorban a sikeres cégvezetés és online működés megvalósításához gyűjthetnek hasznos tudást a leghitelesebb példaképektől.

2024. május 14. 14:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38