Iskolai projektorok: felmérés és ajánlások

forrás Prim Online, 2007. december 2. 16:04

A hazai közoktatás jelentős lépéseket tesz, hogy a korszerű prezentáció-technológiai berendezéseket beépítse az iskolák napi gyakorlatába. Az intézményekben mind gyakoribbá válik a projektorok és interaktív táblák használata, melyek bevezetésére hamarosan uniós források is rendelkezésre állnak. Nem mindegy azonban, milyen készülékek kerülnek az egyes előadótermekbe, mert a nem megfelelőek akár egészségkárosító hatással is lehetnek. A szigetország táblatendereiért is felelős Brit Oktatástechnológiai és Kommunikációs Ügynökség, (Becta) a közelmúltban közzétette kutatásainak eredményeit és ajánlásait.

A közelmúltban közzétette iskolákban használatos projektorokra vonatkozó felmérésének eredményeit és ajánlásait a brit kormány oktatástechnológiai referenseként dolgozó Becta. E szerint messze nem mindegy, milyen projektorok dolgoznak az egyes iskolákban, hiszen az üzleti és az iskolai prezentáció elvárásai különböznek. Az ajánlás két fontos szempontra mutat rá − ismertette a dokumentumot Tóth Gábor, a 3M hazai leányvállalatának szakértője. Az egyik a felbontás, a másik a vetítési távolság kérdése.

Felbontás tekintetében a Becta interaktív táblákhoz minimálisan XGA (1024x768) felbontást ajánl, miközben felhívja a figyelmet egyes projektorok megtévesztő felirataira. A cég szerint beszerzéskor mindenképpen a „true”, illetve „nature” − vagyis valódi − XGA felbontásút érdemes vásárolni, mert ennél kisebb felbontásban elvesznek a finomabb részletek.

A vetítési távolság és a fényerő kérdésében a Becta a következőket fogalmazza meg: fontos, hogy a felhasználók tisztában legyenek a prezentációs technológia biztonsági vonatkozásaival. Potenciálisan minden projektor okozhat szemsérülést, így a következő egyszerű tanácsokat érdemes megfogadni:
 

  • Az előadó (akár diák, akár oktató) ne nézzen közvetlenül a fénysugár forráspontjába.
  • Ha a fénysugárban áll, néhány másodpercnél hosszabb ideig ne nézzen a hallgatóság felé közvetlenül.
  • Az előadónak ajánlott a vetített fénysugárnak háttal állni, ha lehetséges.
  • Projektor használatakor a gyermekek mellett mindig legyen felnőtt felügyelő.
  • Használjon világosságcsökkentő eszközt prezentáláskor, ha a projektorral szemben áll.
  • A projektort a vetített felülethez a lehető legközelebb érdemes felállítani, elkerülendő, hogy a fény a felhasználó látómezejébe kerüljön.
  • Ajánlott ezeket a tanácsokat emlékeztetőképpen kifüggeszteni a projektorral ellátott termekben.



A legtöbb osztályteremben az 1500 ANSI lumenes erősségű projektor tökéletesen elegendő, ez alól legfeljebb a különleges fényviszonyokkal rendelkező termek lehetnek kivételek, ám ez esetben is ajánlott inkább a terem elsötétítése, mint a projektor fényerejének a növelése. Fontos, hogy a környező fényforrásokat kikapcsoljuk, ne csak tompítsuk.

Fontos tudni továbbá, hogy a hagyományos technológiájú projektorok vetítési távolsága egy átlagos iskolai tábla méreteit figyelembe véve 2-4 méter közé esik, a projektor pedig a vászon magasságában, az előadó szemmagassága alatt helyezkedik el. Ez megfelelő lehet egy néhány perces, vagy egyórás vállalati bemutató esetén, de a napi 6-8 órás üzemű tantermi körülményeknek nem, mert ez esetben igen nehéz elkerülni, hogy az előadást tartó alkalmanként közvetlenül a fényforrásba nézzen. Ilyen helyszínekre ezért érdemes − a Becta ajánlásának értelmében is − szuperközeli vetítési technológiát, illetve a tábla fölé elhelyezett, karos projektort használni, mely utóbbiak nem csak a szemkárosodást küszöbölik ki, de a zavaró árnyékokat is kizárják az előadásból.

Kulcsszavak: projektor oktatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59