Négyen együtt: kereskedelmi DVB-H mobiltv 2008 végén?

Kovács Attila, 2008. január 8. 16:22

Mobiltelefonos televíziós műsorvételi bemutatóval egybekötött közös sajtótájékoztatót tartott ma Budapesten az Antenna Hungária (AH), a T-Mobile, a Vodafone és a Nokia Siemens Networks (NSN). Az eseményen a mobiltelevíziós kísérletben együttműködő társaságok vezetői, Jean-FrancoisFenech (AH vezérigazgató), WinklerJános(Magyar Telekom vezérigazgató-helyettes), Podhorányi László (Vodafone vezérigazgató-helyettes), Ésik Róbert (NSN ügyvezető igazgató) számoltak be a kísérlet jelenlegi helyzetéről, a teszt újdonságairól.

A nyolc hónappal ezelőtt ugyanebben a témában foyt kisérletről tartott sajtótájékoztatóhoz képest a legmarkánsabb változás, hogy akkor csak a T-Mobile és az AH működött együtt egy DVB-H alapú mobil tv-s kisérletben, azóta viszont csatlakozott a Vodafone és a NSN, utóbbinak a mobiltv-platformján és két végkészülékével folyt az utóbbi hónapokban a munka, illetve fog a következő két hétben lezajlani egy "friendly user" felhasználói próba. Tenet szerint a platform minden mobiltársaság számára rendelkezésre áll. Ha a digitális tévé tender időben meglesz hirdetve, reméli, hogy még az év vége előtt megkezdődhet a kereskedelmi mobiltv-szolgáltatás. Winkler kiemelte, nagyon hisz a különböző képernyők jövőbeli sikereiben, számára különösen megragadó a DVB-H mobiltv-képes készülékek egyetlen tévégombja. A terveik szerint megrendelőiknek a közszolgálati csatornák mellett pl. a HírTV és a prémiumcsomagban a Sport1 és Sport2 csatorna is fogható lesz. Reményét fejezte ki, hogy a vezető készülékgyártók a kereskedelmi szolgáltatás idejére kellő választékú és kellő számú mobilkészüléket fognak kínálni. A jelenlegi kisérletek Nokia N92 és N77 készülékeken folynak (a korábbi tesztek során használt Samsung és Sagem készülékekkel az NSN platformon nem folynak kisérletek). Megemlítette, hogy a mai olaszországi díjaknál (19 euró/hó) kevesebbért szeretnék majd kínálni a T-Mobile-nál a szolgáltatást. Podhorányi kiemelte: többféle üzleti modell lehetséges, de a konzorcium még nem döntötte el, melyiket választja. Ésik hangsúlyozta, hogy a NSN keretein belül Magyarországon 800 fő dolgozik, akik közül négyszázan a k+f tevékenységgel vannak elfoglalva. Kijelentette, 2010-re már több mint 10 millió mobil tévézésre alkalmas mobilkészülék lesz használatban a világon. Később ennek a számnak a növekedése tovább gyorsul. NagyRóbert (NSN) Nokia N77 készüléken mutatta be a kisérleti eredményeket. A teszt során 11 csatorna került kisugárzásra. A jelenlévők az m1, m2 és Duna Tv műsorait követhették a mobilkészüléken, illetve annak képernyőjét egy kivetítőn. További alkalmazások: elektronikus újság, egy darab interaktív csatorna. A Prím Online többféle, "mobil tv-re kész" készülékkel kapcsolatos kérdésére Ésik kijelentette, amire elindul a kereskedelmi szolgáltatás, mindenképpen nagyobb Nokia-választék lesz. Más gyártók rendszerbe állításáról a jelen lévő szakemberek közül senki sem nyilatkozott. A Prím Online további kérdéseire kapott válaszok:
 

  • a "mobiltv-képes" normál high-end készülékek ára 300-400 euró közötti lesz (Winkler: a T-Mobile támogatni fogja ezeket a mobilokat),
  • a mobiltv kikerülhetetlenné fog válni a tartalom tulajdonosai számára,
  • több száz millió forintot költöttek eddig a már 11 hónapja folyó kisérletre, és újabb több száz milliót terveznek még a tesztekre költeni, a hálózat értéke milliárdos nagyságrendű,
  • sem a T-Online, sem a Vodafone nem tudja ma megmondani, mekkora felhasználószámmal rendelkezik majd a kereskedelmi szolgáltatás beindulását követő 12. hónapot követően,
  • az infrastruktura rendszer ma már teljes egészében (fejállomás, tartalomvédelem is) Nokiától származik.        

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50