Robbanásszerűen nő a digitális univerzum

Kovács Attila, 2008. március 20. 17:24

Az EMC mai budapesti sajtótájékoztatóján Ákos György, a cég ügyvezető igazgatója ismertette az EMC által szponzorált, új adatokkal frissített Digitális Univerzum tanulmányt, amely az IDC átfogó kutatása alapján 2011-ig tartalmaz előrejelzéseket az információ robbanásszerű növekedéséről. Néhány részlet a kutatási jelentésből.

2007-ben a digitális univerzum mérete 281 milliárd gigabájt (281 exabájt) volt, ami körülbelül 10 százalékkal nagyobb a korábban becsült értéknél. Összesítve majdnem 60 százalékos növekedési arányával a digitális univerzum gyorsabban növekszik, mint gondolták és 2011-re közel 1,8 zettabájt (1800 exabájt) méretűvé válik (vagyis öt év alatt megtízszereződik).

Az emberek „digitális árnyéka” – vagyis az átlagos személyekről naponta létrejövő digitális információ mennyisége – már most felülmúlja azt az adatmennyiséget, amit az egyének maguk aktívan létrehoznak.

A kutatás vizsgálta, hogy milyen interakcióban áll egymással a társadalom és a digitális univerzum, milyen aktív részvételt vállalnak az emberek a digitális univerzum építésében – otthagyva digitális lábnyomukat internetfelhasználóként és a közösségi hálózatok használójaként, az e-mail továbbítással, a mobiltelefonok használatával, a digitális kamerákkal és a bankkártya-tranzakciókkal. A kiadvány rávilágít arra is, hogy gyorsan növekszik az egyedek passzív hozzájárulásának mértéke is – ezt hívják „digitális árnyéknak”. Az emberek „digitális árnyéka” – vagyis az átlagos személyekről naponta létrejövő digitális információ mennyisége – már most felülmúlja azt az adatmennyiséget, amit az egyének maguk aktívan létrehoznak.

A digitális univerzumban 2007-ben majdnem 45 gigabájt információ jutott a Föld minden egyes emberére – ami 17 milliárd 8 GB-os iPhone memóriájában férne el. Az IDC új kutatása megmutatta, hogy a digitális univerzum nagyobb és gyorsabban növekszik, mint eredetileg feltételezték; ez a digitális kamerák, digitális biztonsági kamerák és digitális televíziók egyre nagyobb számának, valamint az információreplikációs trendek mélyebb szintű megértésének következménye. A digitális univerzum másik rendkívül gyorsan bővülő szegmensét a fejlődő országok Internet-hozzáférései, az érzékelőkre épülő alkalmazások, a „felhő típusú feldolgozást” (cloud computing) támogató adatközpontok és a sokmillió online felhasználó által létrehozott digitális tartalomból összeálló közösségi hálózatok alkotják.

A hatalmas mennyiség és a robbanásszerű bővülés miatt mind a fogyasztók, mind a cégek sokféleképpen és erősen érzik a digitális univerzum hatásait. Az IDC kimutatta, hogy az információrobbanás újfajta komplexitást generál az egyre több és sokszínűbb digitális információ kezelésével megbízott informatikai szervezetek számára. A fogyasztók is küzdeni fognak a saját digitális adataikkal, amikor megpróbálják kitalálni, hogy mi történjen az általuk létrehozott információkkal.

Milyen fontosabb események várhatóak a közeljövőben, a digitális univerzumban?

  • Öt éven belül kétmilliárd ember fogja használni az internetet és hárommilliárd embernek lesz mobiltelefonja.
  • A megfigyelő kamerák leszállított egységeinek száma évről évre megduplázódik.
  • A digitális tévékészülékek száma tavaly megduplázódott és 2011-re meg fogja haladni az 500 milliót.
  • Közel 1200 exabájtnyi tárolóeszközt szállítanak le 2007 és 2010 között (ez 10 százalékos növekedés a korábbi előrejelzéshez képest). A személyes adattároló eszközök – külső merevlemez-meghajtók – leszállított egységeinek a száma 2007 minden várakozását meghaladta.


A sajtótájékoztatón az EMC magyarországi eredményeiről is szó esett. A hazai leányvállalat forgalma 2007-ben 26/-kal múlta felül az azt megelőző év forgalmát. Időközben több mint kétszeresére növekedett a már majdnem mátrixszervezetben tevékenykedő kft. létszáma. Az idei elvárások a 26%-ot lényegesen meghaladó forgalomnövekedésről szólnak. Az EMC idei első negyedéves tapasztalatai szerint erősen érdeklődő hazai ágazatok a távközlés és az államigazgatás. Átlagos a banki szektor, mérsékelt a kereskedelem érdeklődése az EMC termékei, megoldásai iránt. Továbbá fontos tudni, hogy az EMC jelenleg a világ 5.-6. legnagyobb szoftverfejlesztő vállalatának számít.  

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50