Innovációs díjat kapott a NetAcademia IT-biztonsági oktatórendszere

forrás Prim Online, 2008. szeptember 9. 18:03

Innovációs díjat kapott a NetAcademia által kifejlesztett online oktatási rendszer, a Microsoft Magyarország megbízásából és szakértői támogatásával készült Ördöglakat. Az ingyenes oktatási megoldás segítségével eddig több mint hatezer informatikus ismerkedett meg a számítógépes bűnözők gondolkodásmódjával, hogy a megszerzett tudást később munkahelyükön, vállalkozásuk keretében felhasználva nagyobb biztonságot teremtsenek a külső támadásokkal szemben.

A Microsoft Magyarország és a NetAcademia Oktatóközpont közös pályázata nyerte el az idén negyedik alkalommal meghirdetett IT Business Leadership Award innovációs díjat Termékfejlesztés kis- és középvállalati kategóriában.

A Microsoft Magyarország felkérésére a NetAcademia által kifejlesztett online oktatási rendszer, az Ördöglakat valós időben, valós körülmények között szimulálja a legjellemzőbb informatikai biztonsági problémákat. Az oldalon alkalmazott megközelítés segít az informatikusoknak abban, hogy megismerjék és megértsék a számítógépes bűnözök gondolkodásmódját. A biztonsági problémákat így éppen azok feltárása és kihasználása révén mutatja be.

A több ezer informatikust és biztonsági szakértőt folyamatosan, leállás nélkül kiszolgáló Ördöglakat teljes egészében Microsoft szoftvereken fut, a pályák megtervezését pedig Certified Ethical Hacker minősítéssel rendelkező szakoktatók végezték.

A zsűri tagjai a pályázattal kapcsolatban kiemelték, hogy az Ördöglakat több mint hatezer informatikus ingyenes képzéséhez járult hozzá. Emellett - bár teljesen Microsoft platformon készült - az online oktatórendszer keretében bemutatott és kipróbálható hibák egytől egyig platformfüggetlenek, így akár Linux/Apache környezetben is hasznosíthatóak a megszerzett ismeretek.

Nagyobb biztonságban van a hazai adatvagyon


"Nagyon örülünk az elismerésnek, mely megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk online oktatási megoldások keresésében. A tapasztalataink azt mutatják, hogy nagy szükség van ilyen programokra, hiszen az informatikusok mindössze 10 százaléka rendelkezik azzal a mély tudással, mellyel a jellemző biztonsági problémák elkerülhetők - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia ügyvezetője. - Az Ördöglakat a gyakorlat szintjén hívja fel a figyelmet a biztonsági problémákra, így mindennél kézzelfoghatóbb módon segít megtanítani a szakma képviselőit a leggyakoribb hibák elkerülésére."

A Microsoft Magyarország informatikai szakemberprogramokért felelős programmenedzsere, az Ördöglakat projektvezetője, Budai Péter szintén a program gyakorlati jelentőségét emelte ki: "Az Ördöglakat keretében kiképzett informatikusok munkahelyükön, vállalkozásuk keretében tudják kamatoztatni az itt elsajátított tudást. Ennek eredményeként nem túlzás azt állítani, hogy a hazai vállalatok, szervezetek által birtokolt adatvagyon hosszú távon nagyobb biztonságot élvezhet a külső támadókkal szemben."

A NetAcademia által kifejlesztett oktatórendszer világviszonylatban is egyedülálló, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy a Microsoft nemzetközi vezetősége is elismerte a projektet, és a jövőben várható, hogy több környező országban is elindulnak a helyi Ördöglakat-mutációk.

 

Az Ördöglakat informatikai háttere:

Operációs rendszer:  Microsoft Windows 2003 R2 SP2 (Windows NT 5.2, Build 3790: Service Pack 2)
 
Adatbázis-kezelő: Microsoft SQL Server 2005 - 9.00.3159.00 (Intel X86) Enterprise Edition
 
Tűzfal: Microsoft ISA Server 2004 Standard Edition
 
Webalkalmazás: ASP.NET 2.0
o   Forráskódfelügyelet: Subversion. Kliens: TortoiseSVN

o   Fejlesztőeszköz: Microsoft Visual Web Developer 2008 Express Edition

Hálózatmonitor: Network Chemistry Packetyzer

NetCat pálya: Microsoft Virtual Serverben futó Windows Server 2003 R2 SP2

A fotón Drajkó László (Microsoft), Budai Péter (Microsoft) és Fóti Marcell (NetAcademia) látható

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50