Kormányzati támogatással terjed gyorsan az e-számlázás

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 8. 09:52

Az Európai Unióban tavaly a számlák 3-12 százalékát elektronikus úton bocsátották ki, a fejlődés nagyon gyors, becslések szerint éves átlagban 50 százalékkal nő az e-számlák száma.

Kőrös Zsolt, a Noreg Információvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az unióban ott terjed gyorsan az e-számlázás, ahol a kormányzat támogatja, illetve kikényszeríti használatát. Hozzátette, Magyarországon alapvetően azért terjed lassan ez a megoldás, mert a befogadói oldal, azaz az
állampolgárok nincsenek felkészülve rá.

A Noreg információi szerint jövőre Finnországban és Spanyolországban lesz kötelező a vállalatoknak az e-számlázás bevezetése, de már Olaszországban is kidolgoztak rá egy ütemtervet. Dániában, ahol már országosan használják, évente mintegy 100 millió eurót takarítanak meg azzal, hogy a számlák többsége nem hagyományos módon készül.

Egy uniós becslés szerint, ha minden tagország vállalata áttérne az e-számlára, éves szinten mintegy 200 milliárd eurót lehetne megtakarítani például azzal, hogy nem kellene papírra nyomtatni az adatokat, s a leveleket nem kellene postára adni.

Magyarországon 2004 óta lehet e-számlákat kibocsátani, de a fejlődésre jellemző, hogy a Noreg tavaly mindössze egy e-számla kibocsátási és archiváló rendszert adott el. Igaz, az idén három rendszer eladásában bízik. Kőrös Zsolt szerint gyorsítaná az e-számlázás elterjedését, ha a kormány bizonyos területeken, például közbeszerzés esetén csak ilyen számlákat fogadna el.

Az ügyvezető szerint leginkább akkor van esély az e-számlák elfogadtatására, ha az adott cég kezdettől fogva csak ilyen számlát bocsát ki. Így például a fapados légitársaságok, vagy az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. kezdettől alkalmazza, s az ügyfeleik el is fogadják ezt. Sokkal nehezebb lesz azonban például a régóta működő közüzemi szolgáltatók ügyfeleit rávenni az e-számlák befogadására.

Annak ellenére is, hogy a Noreg szerint havi ezer e-számla kibocsátása már csak fele annyiba kerül, mint ugyanennyi papír alapú számláé.

Az adatok szerint egy papíralapú számlának csak a postai díja több mint 80 forint, a teljes bekerülési költsége pedig a 300-400 forintot is elérheti. Ezzel szemben, ha valaki legalább összesen ötszáz-ezer elektronikus számlát bocsát ki havonta, akkor egy dokumentum teljes költsége 45 forintra mérséklődik. Nagyobb, például ötezer számla esetén az összeg már csak 20 forint lesz dokumentumonként.

Magyarországon a becslések alapján évente legalább 1 milliárd számla keletkezik. Az előrejelzések szerint öt év múlva a számlák első példányának legalább a 10 százalékát már elektronikusan állítják ki, míg a másodpéldányoknak már az 50 százaléka keletkezik így.

Kulcsszavak: Noreg e-számlázás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az Európai E-sport Szövetség tisztújításán magyar tisztségviselő is bizalmat kapott

33 tagország, köztük Magyarország részvételével, újra alakult az Európai E-sport Szövetség (EEF). Hazánkat teljes jogú tagállamként, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) nevében, Biró Balázs György, a szövetség főtitkára és Kis Balázs külkapcsolatokért felelős elnökségi tag képviselte.

2024. április 29. 18:05

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14