India elveszítette a kapcsolatot Hold-szondájával

MTI Sajtóadatbank, 2009. augusztus 31. 08:48

Az indiai űrhivatal elveszítette az összeköttetést szombatra virradó éjjel az ország egyetlen, tavaly október óta a Hold körül keringő műholdjával.

Helyi idő szerint hajnali fél kettő óta nem érkeznek jelek a Csandraján-1 nevű szerkezetről a dél-indiai Bangalor melletti megfigyelőállomásra, és nem engedelmeskedik a Földről továbbított parancsoknak - közölte az indiai űrügynökség.

A szonda 312 napot töltött az űrben, ez idő alatt több mint 3400-szor kerülte meg a Holdat. Igyekszünk megtalálni a hibát, ha nem sikerül helyreállítani a kapcsolatot, végleg elveszítjük - mondta az űrhivatal illetékese. Hozzáfűzte, a keringő egység már eddig is rengeteg adatot továbbított a Földre, állítása szerint az eredetileg kétévesre tervezett küldetésének 95 százalékát teljesítette.

A szondának háromdimenziós térképet kellett készítenie a Holdról, valamint vizsgálnia kellett az égitest felszínének vegyi és ásványi elemeit. Feladata volt, hogy hélium-3 izotópot találjon. A szuperfolyékony anyag - amely a Földön elég ritka, a Hold talajában viszont bőségesen van belőle - energiaforrásként hasznosítható a magfúziós technikában..

Noha a Csandraján-1-gyel rövid működése alatt is számos nehézség támadt, India egy igen exkluzív klub tagja lett a 80 millió dolláros szerkezet októberi fellövésével; eddig a világon csak az Egyesült Államoknak, Kínának, Japánnak Oroszországnak és az Európai Űrügynökségnek sikerült Hold-szondát építenie, és fellőnie a világűrbe. Ázsiai riválisához, Kínához az űrkutatásban felzárkózva Újdelhi a műhold indításával megerősítette azt az igényét, hogy globális hatalomnak tekintsék.

India távlati tervei között szerepel, hogy 2014-ben űrhajóst küld a kozmoszba, majd 2020-ban a Holdra.

Kulcsszavak: műhold India

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14