5 éves a Firefox

Genda Csongor Zoltán, 2009. november 9. 18:22

A Mozilla nagy népszerűségnek örvendő böngészője, a Firefox a mai napon ünnepli 5. születésnapját. Az évforduló fényét emeli az 1,12 milliárd letöltés is.

Az alapítvány 2004 november 9-én adta ki a Tűzróka legelső, 1.0-ás változatát, amit megelőzött számos béta és egyéb tesztverzió. Akkor még maguk a fejlesztők sem hitték volna, hogy a mellékprojektnek ilyen óriási sikere lesz. A Net Applications adatai szerint globális viszonylatban a browser piaci részesedése 2009 októberében meghaladta a 24%-ot, az öreg kontinensen élőknek pedig több mint az egyharmada ezzel a szoftverrel csatlakozik a világhálóra. Csak érdekességként érdemes megemlíteni, hogy két évvel ezelőtt még csupán 15%-nál járt a szoftver, azóta viszont rohamléptekkel halad előre, és százezrével hódítja el a az Explorer-felhasználókat.

A kezdetben Phoenix kódnéven futó fejlesztést kisebb szerzői jogi viták miatt átkeresztelte a Mozilla először Firebird-re, majd Firefox-ra. A szoftver 1.0-ás verziója a külalak tekintetében hasonlít az aktuális változatra, a jelentős változások viszont nem a dizájnban, hanem a vizuális elemek mögött keresendők. A böngésző minden egyes frissítéssel gyorsabbá, stabilabbá és biztonságosabbá vált, hogy megfeleljen az internetezők által támasztott igényeknek, és az aktuális normáknak.
Jelenleg az alapítvány munkatársai a Firefox 3.6-on dolgoznak, mely szoftvert még karácsony előtt elérhetővé teszi a Mozilla, ezt követően pedig minden erejével a 4.0-ás verzióra fognak koncentrálni a fejlesztők, amely a dizájn tekintetében is merőben újat hoz majd.
 

Kulcsszavak: böngésző Firefox Mozilla

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14