Kindle e-könyv-olvasóra is kölcsönözhetnek a könyvtárak: de csak korlátozottan

Kerekes Pál, 2011. április 29. 08:05

Beszámoltak az informatikai szaklapok (a blogok és könyv-portálok valamiért némák maradtak) az új Kindle szenzációról: az év végéig megteremti az Amazon a könyvtári kölcsönzés lehetőségét piacvezető e-könyv-olvasójára.

Ez jó hír, de érdemes talán néhány mondatban pontosítani a média-tudósításokat. Elsőként az a meglepő, hogy a magyar beszámolók nem a közlemény kiadójára, az Amazonra hivatkoznak, hanem zsurnaliszta-beszámolókra.  Ebből félreértések, pontatlanságok következnek.

Kiindulásként meg kell jegyezni, hogy Amazon hálózaton belül eddig is lehetséges volt a kölcsönzés. Pont úgy, mint a nyomtatott példány esetében: ha átengedi a könyv tulajdonosa valakinek az e-kötetet, akkor csak a kölcsönbe vevő élvezheti az írást, a kölcsönadó ki van zárva a lapozásból. Igaz, egy művel, ez csak egyszer tehető meg. (Néha egyszer sem, ha a kiadói szerződés így rögzíti, de ezt előre jelzik a vásárlásnál.)

A könyvtári kölcsönzésre visszatérve: a lényeg az, hogy természetesen továbbra is csak prc, azaz mobipocket formátumú e-könyvek jöhetnek számításba. Tehát arról szó sincs, hogy bármely e-könyvet elküldi a könyvtár az állományából. Erre nincs mód. Csak az Amazontól vásárolt e-könyveket kölcsönözheti a könyvtár a Kindle olvasó készülékekre.

Az eredeti közlemény egy unikumot is meghirdet. Úgy fogalmaz: a könyvtári könyvekbe beleírni, jegyzetelni nagyon nem illik, totálisan tiltott. Viszont a Kindle eszköz ezt megengedi: kölcsönzés után, mint megszokták a Kindle használók, szerkeszthetnek a szövegbe bejegyzéseket, markírozhatják a sorokat. Ha az olvasó jogosultsága lejár, a következő olvasó nem látja ezeket a kommentárokat. De és viszont: ha a könyvtárlátogató később ismét kiveszi ugyanazt a könyvet, vagy éppen megvásárolja, akkor ismét előtűnnek a személyes bejegyzések. Ez a kényelmi szolgáltatás néhány adatvédelmi szorongást felidézhet. Ez azonban más szakterület, nem könyves problémakör.

Ez nincs a közleményben, de az előzmények alapján ismert: e-könyvet csak beiratkozott könyvtár-olvasó kölcsönözhet, tehát nem világhálós szolgáltatásról van szó. Néhány kiadó még ahhoz is ragaszkodott az e-könyves kölcsönzés feltételeinek kialakításában, hogy a könyvtárnak ellenőriznie és dokumentálnia kell, hogy valóban a szolgáltatási területén él a beiratkozott olvasó. Ez olyasmi, mintha a megyei könyvtárak nem engednék beiratkozni intézményükbe a más megyékben élőket. Vagy például egy budaörsi illetőségű személy nem látogathatná a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat.

Az e-kölcsönzés amellett, hogy hosszú távon hatással lehet olvasási szokásaink alakulására, a kiadók szempontjából is izgalmas folyamat. A megoldás ugyanis (egyelőre?) nem igazán profitábilis számukra, épp ezért a legnagyobb amerikai kiadók nem is adnak el címeket a könyvtáraknak. A kiadók szerint még nincs meg a szükséges üzleti modell az e-könyvek kölcsönzésére.

 

További információ: http://konyvkonnektor.hu/

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50