A BME csapatai taroltak az IBM 48 órás programozó bajnokságán

forrás Prim Online, 2011. november 17. 19:09

Az IBM 48 órás programozó bajnokságán idén csak BME-s csapatok fértek fel a dobogóra, a különdíjak Szegedre és Debrecenbe kerültek. A versenyen a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztásainak koordinálásához készült új online platform, amely néhány hónap finomhangolás után állhat majd munkába. A programozók kitartását és ügyességét Hegedűs Zsuzsa, az Alapítvány elnöke, Veres Zsolt, az IBM vezérigazgatója és Prof. Dr. Terdik György, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja méltatták.

November 4. és 6. között ötven elszánt programozó költözött be a Debreceni Egyetem Informatikai Karának aulájába, hogy a világtól hermetikusan elzárva, 48 óra munkával megoldást találjon az IBM által kiválasztott problémára. Feladatuk az volt, hogy a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztási rendszerét korszerűsítsék egy online platform kialakításával. A programozáshoz kizárólag IBM szoftvereket, illetve opensource és más ingyenes szoftvereket használhattak.

A versenyre 26 csapat nevezett, végül 16 indult el, és 13-an nyújtottak be kész eredményt. Budapestről 3 intézményből 8 csapat érkezett, 4-en a Debreceni Egyetemen alakultak, 2-en Szegedről, 1-1 csapat Nyíregyházáról és Egerből jött. A verseny jó hangulatban telt, a csapatok keveset pihentek, sok energiaital és csokoládé fogyott.

Pirates of the JavaBean és a többiek
Az elkészült alkalmazások értékelésénél a zsűri a funkcionalitást és a használhatóságot tekintette a két legfontosabb szempontnak. Meglátásuk szerint két kiemelkedően jó funkcionalitású program, és két könnyen használható, jó design-nal rendelkező megoldás született. A két szempont egyesítésére 48 óra alatt már nem jutott erejük a versenyző csapatoknak.

A szakemberek összességében a Java programnyelv kalózainak produkcióját ítélték a legjobbnak, vagyis a BME-n tanuló Kóródi Norbert, Gargya Róbert és Ferencz Endre lett a verseny győztese. Felkészítő tanáraik Dr. Ráth István, Dr. Ekler Péter, Hartung István és Budai Péter voltak.

A második helyezést a zsűri a Bakter elnevezésű BME-csapatnak, vagyis Tönköl Viktornak, Gaál Norbertnek, és Slezák Balázsnak adta, őket Dr. Martinek Péter készítette fel. Harmadik helyezett pedig a Liter Andrásból, Turi Andrásból és Zsinkó Balázsból álló szintén BME-s Albi Rizs csapat lett, felkészítő tanáruk Szeless Zoltán volt. Mindhárom csapat tagjai fejenként egy laptoppal, illetve notebookkal lettek gazdagabbak. A Red Bull különdíját a szegedi SzTEAM nyerte el, az IT Café ajándékai a BME-s Eclipse-hez kerültek.

Nem vigaszképpen
Rendkívül hősiesen viselkedett a debreceni CodeBoys csapata, ahol az egyik programozó személyes okokból feladni kényszerült a részvételt, de társai villámgyorsan találták cserét a helyére. Egy jóbarátjuk reggel gyanútlanul munkába indult, de magába szippantotta a 48 órás programozó verseny.

A fiatal programozók kitartását és ügyességét Hegedűs Zsuzsa, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány elnöke, Veres Zsolt, az IBM vezérigazgatója és Prof. Dr. Terdik György, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja méltatta. Nem vigaszképpen idézték fel újra a kezdeményezés célját és értelmét. A tehetséges programozók versengése hozzásegítette az alapítványt ahhoz, hogy hatékonyabban, gyorsabban oszthassa el a beérkező adományokat, ott nyújtva azonnali segítséget a nélkülözőknek, ahol a legnagyobb a szükség.

A nyertes program véglegesítéséhez szükséges további fejlesztésekben a versenyt támogató cégek egyike, a Commitment nyújt majd segítséget, az online platform a néhány hónapig tartó finomhangolás után jövõ év elején állhat munkába.

Kulcsszavak: programozás verseny BME

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50