Debreceniek nyerték az Infomaratont

forrás Prim Online, 2012. május 2. 14:39

Debreceniek érték el a legnagyobb sikereket az informatikai középiskoláknak szóló, idén harmadik alkalommal megrendezett, 24 órás Infomaraton kupán.

Az Infomaraton célja, hogy az informatikusnak tanuló középiskolásokat olyan életszerű helyzetek elé állítsa, melyekkel a szakmájukban gyakran fognak találkozni. Éppen ezért a versenyzőknek egy kerettörténetre felfűzött feladatsor megoldásával kellett bizonyítaniuk tudásukat, mely szerint egy légitársaság új irodaházba költözik, és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra-tervezési és -építési feladatok elvégzésére keres megoldásszállítót. A verseny fővédnöke Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium informatikáért felelős helyettes államtitkára volt.

Az ország minden részéből érkező, háromfős csapatok számára 24 óra állt rendelkezésre ahhoz, hogy infrastruktúra-tervet, topológiaábrát, árajánlatot és projekttervet készítsenek, majd Windows és Linux rendszereket, valamint hálózatot konfiguráljanak és weboldalt építsenek a megrendelő számára. 

„Nagyon fontos megmérettetés ez a középiskolásoknak, akik így életszerű helyzetekben gyakorolhatják a szakmát. Ebbe pedig az is beletartozik, hogy nem csupán szakmai ismereteiket kell bizonyítaniuk, hanem tárgyalási, meggyőzési képességeiket is, és el kell adniuk a terveiket a zsűri számára" – emelte ki Szloboda Mihály, a verseny főszervezője.

A nyertes csapat a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolából került ki. Az intézmény tanulói több nemzetközi és hazai megmérettetésen bizonyították már felkészültségüket. Idén az Euroskills válogatóversenyén Enterprise ICT Team kategóriában elhozták az első három helyezést, és elnyerték az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny aranyérmét is. Az Infomaraton versenyen az első négy helyezés közül hármat az iskola tanulói szereztek meg, csak a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakközépiskola és Kollégium csapata tudott beférkőzni a második helyre.

A teljes Infomaraton 2012. verseny megszervezésébe és lebonyolításába több mint 550 munkaórát fektettek a szervezők, a döntőre összesen 1200 méter UTP kábelt, valamint 620 méter erősáramú kábelt használtak fel, a verseny során pedig 607 kWh áramot fogyasztottak.

„A legnehezebb feladat a projekt megtervezése volt. A legapróbb részletekig meg kellett tervezni a hatalmas épületek hálózati rendszerét, árajánlatokat keresni, megvalósítási projekttervet készíteni. Folyamatosan ittuk a kávét, a reggel öt és nyolc óra közötti időszak volt a legkritikusabb. A holtponton túllendülve visszatértünk az életbe, és újult erővel  tudtunk nekiállni a Drupal, illetve Packet Tracer feladatoknak” – emelte ki Kovács Tibor, a nyertes L00pback tagja, aki szerint a csapat sokat köszönhet felkészítő tanáruknak és osztályfőnöküknek, akiktől a Windows Server ismereteket, illetve a projektmenedzsmentet tanulták.

A nyertesek:

I. helyezett csapat (L00pback, Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola, Debrecen):
Mátrai János, Kovács Tibor, Mecsei Dániel

II. helyzett csapat (DarkBit, Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakközépiskola és Kollégium, Győr):
Bokor Bence, Hajdu Csaba, Vizmeg Viktor

III. helyezett csapat (Power Users, Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola, Debrecen):
Kreszán Kristóf Dárius, Zeke Sándor, Csőke János

A verseny honlapja: http://infomaraton.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50