Információs társadalom - Kis Norbert: a felsőoktatásnak meg kell újulnia!

MTI Sajtóadatbank, 2012. június 15. 08:47

A felsőoktatásnak és a felsőoktatási ágazatirányításnak meg kell újulnia, hogy megfelelhessen azoknak a társadalmi kihívásoknak, amelyek soha nem látott mértékű változások elé állítják - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára az Információs társadalom parlamentje című konferencián csütörtökön Budapesten.

Kis Norbert szerint a felsőoktatásnak nyitottnak kell lennie arra, hogy a "forrongó", folyamatosan változó információanyagot át tudja alakítani tudássá, tudománnyá. A helyettes államtitkár szerint úgy kell tekinteni a felsőoktatásra mint valódi gazdasági stratégiai erőforrásra, amely értéket termel a társadalom számára, és az államnak mindent meg kell tennie azért, hogy a nemzetközi versenyben a magyar felsőoktatás helytálljon a tudáspiacon, és jobb pozíciója legyen.

Közölte, el kell indulni abba az irányba, hogy az állam ne finanszírozza, ne támogassa a felsőoktatást, hanem rendelje meg világosan, mit kér a felsőoktatástól, és ezt fizesse ki. Hozzátette: erről szól az ösztöndíjalapú állam-felsőoktatás finanszírozási kapcsolat is. Jelezte azt is: az államnak érdeke, hogy a befektetése megtérüljön, ezért köt a hallgatókkal szerződést a társadalmi hasznosság érdekében. 

Kis Norbert úgy látja, napjainkban radikális átalakuláson megy át az oktató, az egyetem és a diák szerepe, és ma már nem az oktatáson, hanem a tanuláson van a hangsúly. Arról beszélt, hogy a tudásátadás a "fizikai térből" egyre inkább a virtuális térbe helyeződik át, ezért a felsőoktatásnak a "tankönyv-, illetve házifeladat"-logika helyett az együttes, kollektív tudásépítés, kollektivitás élményét kell megadnia a diákoknak.

A helyettes államtitkár szerint a diákok ma úgy érkeznek az egyetemekre, hogy már kialakították a maguk személyes, egyéni tanulási környezetét és módszereiket az információ feldolgozására, ehhez megvan a saját házi technológiájuk, számítógépük, és ebben a virtuális környezetben hatékonyan tudnak tanulni. "Ha innen akarjuk a diákokat visszarángatni az iskolapadba, a nagy előadótermekbe, és jegyzetelésre kényszeríteni őket, akkor tévúton járunk" - mondta Kis Norbert.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14