Százmillió levelezőlistát gyűjtött össze az NSA

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 15. 12:13

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) levelező- és ismerősi listákat is gyűjt a megfigyelt emberek levelező- és üzenetküldő programjából, közösségioldal-profiljából, és eddig már több százmillió ilyen listát szedett össze szerte a világból - jelentette hétfőn a The Washington Post című napilap internetes kiadása.

Ezeket az értesüléseket a lap meg nem nevezetett, magas rangú hírszerzési tisztségviselőktől kapta, illetve olyan dokumentumokat átnézve tudta meg, amelyeket Edward Snowden, az NSA volt szerződéses alkalmazottja fedett fel. Az NSA e listák elemzésével fel tudja térképezni a megfigyeltek teljes kapcsolatrendszerét. Az adatgyűjtés központja nem az Egyesült Államokban van, de a célszemélyek között van sok amerikai is. 

A lap szerint csak amerikai állampolgárból több tízmillió lehet olyan, akitől begyűjtötték már a levelező- vagy ismerősi listáját. Ezek a listák nemcsak a levelezések vagy üzenetváltások metaadatait tartalmazzák, hanem a partnerekhez rendelt telefonszámokat, email- és postacímeket és egyéb személyes információkat is. Az amerikai hatóságok a titkos adatgyűjtés leleplezése után nem sokkal azt állították, hogy csak a telefonhívások és az e-mailek metaadatait gyűjtik. Friss információival kapcsolatban a lap megkérdezte az NSA-t felügyelő Nemzeti Hírszerzési Igazgató hivatalának szóvivőjét, és ő annyit mondott: "Átlagos amerikaiak személyes információi nem érdekelnek bennünket."


forrás: MHO / MTI

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Philips bemutatja az új Evnia gaming monitort

Az Evnia bemutatja 5000-es gaming monitor sorozatának új, díjnyertes tagját. A Philips Evnia 27M2N5500 mindent tartalmaz, amire egy felhasználónak szüksége van a lebilincselő gaming élményhez és a folyamatos kiváló teljesítményhez, miközben nagyobb figyelmet fordít a fenntarthatóságra: 27 hüvelykes (68,5 cm) Fast IPS panel QHD felbontással, 180 Hz-es frissítési ráta, akár 0,5 ms MPRT és 1 ms GtG válaszidők, DisplayHDR 400 és teljesen új, környezetbarát dizájn.

2024. május 26. 16:59

3 ok, amiért a KKV-knak szükségük van a mesterséges intelligenciára a hálózatmenedzsmentben

A mesterséges intelligencia ma már mindenhol jelen van. Ami a hálózatépítést illeti, az irányítás és a kiberbiztonság terén olyan jelentős változások tapasztalhatók, amelyek egyszerűsíthetik a működést és csökkenthetik a kis- és középvállalkozások költségeit. 

2024. május 26. 15:37

Megérkezett az első tömeggyártásra szánt humanoid robot a Unitree-től

A Unitree Robotics bemutatta G1 modelljét, amely a vállalat második általános célú humanoid robotja. A bejelentés azonnal szenzációt keltett, mivel a robot könnyedén megbirkózik az olyan feladatokkal is, mint egy szódásüveg kinyitása, a diótörés, a nehéz tárgyak szállítása, vagy a hegesztés, ráadásul tömeggyártásra alkalmas, piacérett formában van.

2024. május 26. 13:50

Sztorik a zsebben: gyermeknapon debütál az NMHH új kiadványa

A gyermekek biztonsága kerül fókuszba május 25-én és 26-án a Városligeti Gyermeknapon. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett rendezvényen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is ott lesz. A korábbi évekhez hasonlóan várhatóan idén is a Biztonságos Internet Sátor lesz az egyik legnépszerűbb helyszín, ahol ezúttal kicsik és nagyok a „Sztorik a zsebben – Történetek a közösségi médiából” című kiadványt is kézbe vehetik.

2024. május 26. 12:04

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.

2024. május 26. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17