Google-vezér: a szólásszabadság és a szabad internet segítené a kínai reformokat

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 6. 09:27

A keresőmotorjának cenzúrázása miatt évekkel ezelőtt a kínai piacról kivonult Google amerikai óriáscég elnöke szerint Kína további növekedéséhez elengedhetetlen a szólás és az internet szabadsága.

A Hongkongban tartózkodó Eric Schmidt a South China Morning Post című újságnak hétfőn adott exkluzív interjújában úgy fogalmazott, hogy a szólásszabadság fokozása a világ immár második legnagyobb gazdaságának további emelkedését segítené. Az információ szabad áramlása ösztönzi az innovációt, az internet jelenlegi korlátozása ugyanakkor a legfelsőbb szintű, tudományos kutatások elé is komoly akadályokat állít - mondta Schmidt a hongkongi lapnak.
 

A Google évekkel ezelőtt szintén a világháló korlátozásának áldozatául esett a kelet-ázsiai országban: keresőmotorjának cenzúrázása miatt a vállalat 2010-ben a piaci kivonulást választotta, s ott csupán hongkongi oldalával van jelen, így kevesebb mint 10 százalékos piaci részesedéssel bír a kínai piacon. Tavaly zenehallgatásra és -letöltésre kifejlesztett oldalát, majd internetes vásárlóknak szóló keresőoldalát is bezárni kényszerült.
 

A Google-vezér szerint a jelenlegi szigor enyhítése abban is segítene, hogy Kína elkerülje a közepes jövedelmű országok csapdáját. Schmidt szavaival Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti beszédére utalt, aki akkor úgy fogalmazott: biztos országa további stabil növekedésében és abban is, hogy az képes lesz ezt a csapdát kikerülni. A jelenség azokban a felemelkedőben lévő országokban jelentkezik, amelyek gazdasági fejlődésük során megragadnak egy jövedelmi kategóriájában, s nem képesek onnan feljebb lépni.
 

A Kína előtt álló legnagyobb problémák közt Schmidt a demográfiai trendeket, vagyis a társadalom elöregedését és a munkakorú népesség csökkenését említi, "szörnyű hibának" nevezve az egy-gyermek politikát. Kína versenyképességét csökkenti szerinte a globalizáció és az automatizáció is, ezek következtében a világ gyárának szerepét 10-20 éven belül más, olcsóbb ázsiai országok, a Fülöp-szigetek, Malajzia vagy Indonézia veszik majd át.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Elhunyt Zsakó László, a hazai számítástechnika tanárképzés elindítója

Életének 67. évében elhunyt Zsakó László, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának vezetője.

2024. május 18. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59