Új vezető a várakozáson felül teljesítő Nokiánál

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 29. 16:04

Az elemzői várakozásokat meghaladó eredményt ért el megmaradt üzletágaiban a Nokia az első negyedévben, a Microsoftnak eladott mobiltelefon-készülék üzletággal együtt azonban az első negyedév veszteséges lett.

A készülék üzletág értékesítése után fő tevékenységi körré előlépett mobiltávközlési hálózati berendezés üzletág értékesítési árbevétele az idei első negyedévben 2,33 milliárd euró volt. Üzleti eredménye az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal, 216 millió euróra emelkedett. A Reuters hírügynökség által megkérdezett szakértők átlagosan 143 millió eurót vártak.

A térképszolgáltatás 209 millió euró forgalmat bonyolított le, üzleti eredménye 10 millió euró lett. A Nokia Technologies a 131 millió eurós első negyedévi forgalom után 86 millió euró üzleti eredményre tett szert. Az első negyedévben megmaradt üzleti területein összességében 2,7 milliárd euró, az egy évvel korábbinál 15 százalékkal alacsonyabb forgalmat ért el a Nokia, szemben a 2,85 milliárd eurós elemzői várakozásokkal.

A mobiltelefon-készülék üzletág forgalma az első negyedévben 30 százalékkal, 1,93 milliárd euróra csökkent. Az üzletág 347 millió eurós veszteségét messze nem tudta ellentételezni az összes többi üzletág 108 millió eurós nyeresége. Összességében tehát a Nokia 239 millió euró veszteséggel zárta az első negyedévet.

A Nokia az eredmény-beszámoló alkalmával bejelentette, hogy a cég vezetését május 1-jétől Rajeev Suri (képünkön), a hálózati üzletág, a Nokia Solutions and Networks (NSN) vezetője veszi át. Az éveken át veszteséges üzletágat az indiai származású Rajeev Suri tette nyereségessé 2012-ben. Az NSN az Ericsson és a kínai Huawei legnagyobb versenytársa a nemzetközi mobiltávközlési-berendezés piacon. A Nokia az NSN elnevezést megszünteti.

Tavaly az NSN járult hozzá a legnagyobb mértékben a Nokia azon tevékenységeinek 12,7 milliárd eurós értékesítési árbevételéhez, amit a továbbiakban is folytatni kíván. A hálózati berendezés üzletág tavaly 11,3 milliárd euró, a térképszolgáltatás 914 millió euró, a szabadalmi üzletág pedig (technologies) 529 millió euró értékesítési árbevételt ért el. A mobiltelefon-készülék üzletág Microsoft általi 5,4 milliárd eurós megvétele után a Nokia a hálózati berendezés és a navigációs üzletágra, illetve a távközlési szabadalmai kezelésére kíván összpontosítani.

A Nokia a tavalyi eredmény után 1 milliárd euró osztalék kifizetését tervezi, és 1,25 milliárd eurót szán részvények visszavásárlására. Adósságait 2 milliárd euróval csökkenti, ami évi 100 milliós törlesztési megtakarítást hoz majd neki.

Kulcsszavak: CIO +céginfo Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59