Védekezés a célzott támadások ellen

forrás: Prím Online, 2014. június 13. 16:34

A modern vállalatokat fenyegető veszélyek közül a célzott támadások okozzák a legtöbb gondot, és védekezni is ezek ellen a legnehezebb. Még a legmodernebb biztonsági infrastruktúrával felszerelt vállalatoknak is komoly kihívást okoz, mert a támadók a leggyengébb láncszemet célozzák: az embert. Kifinomult és személyre szabott adathalász emailekkel és a böngészési szokások kihasználásával, azaz a felhasználók becsapásával próbálkoznak.

A legfrissebb Symantec Internet Security Threat Report (ISTR) szerint 2013-ban a célzott támadások száma 91 százalékkal emelkedett. Az emberi tényező kihasználásának érdekében a támadók sokkal türelmesebbek, mint korábban, lassan szivárognak be a rendszerekbe, és megvárják a legmegfelelőbb pillanatot a támadásra. 2012-ben egy átlagos támadás csak három, 2011-ben pedig négy napig tartott, 2013-ban már nyolc napig. Ez azt jelzi, hogy a támadók sokkal fókuszáltabbak és kitartóbbak tevékenységük elrejtése érdekében.

 

Adathalászat 2013-ban

 

Az adathalászatot segítő pszichológiai manipuláció (social engineering) az egyik legfontosabb kulcs a támadók sikerességéhez. A bűnözők minden egyes esetben a célpontok érdeklődésének megfelelő emaileket készítenek. A célzott támadásokhoz használt pszichológiai manipulációk évről évre egyre kifinomultabbá és megtervezettebbé válnak, ezért ezeknek a támadásoknak a felismerése a megfelelő technológia alkalmazása nélkül komoly kihívás.                                

A Symantec szakértői szerint azonban nem minden vállalat jelent könnyű prédát a célzott támadások elkövetőinek. Például minél nagyobb egy vállalat, annál nagyobb a támadás kockázata. Tavaly az adathalász emailek 39 százaléka a 2 500 főnél többet foglalkoztató szervezeteket célozta. A leginkább támadott terület a közszféra volt 2013-ban, a támadások 16 százaléka ezekre a szervezetekre zúdult, ami az országok közötti kémkedéshez használt célzott támadások fényében nem meglepő.  

 

A kisvállalkozásoknál is magas a támadás esélye. Az 1-250 fős vállalkozásoknál a támadások száma egész évben növekedett, a csúcspontot november jelentette, ekkor a támadások 53 százaléka célozta a kkv-szektort. Ez sem meglepő adat, ugyanis a hackerek előszeretettel használnak fel külső vállalkozókat – amelyek gyakran kis- és középvállalkozások – a nagyobb vállalatokhoz való behatoláshoz.   

 

Bár az adathalász-támadások célpontjainak száma folyamatosan emelkedett az elmúlt évtizedben, azonban tavaly az egy napra eső emailes támadások száma 83-ra csökkent (2012-ben még 116 volt) – ez azonban nem jelenti, hogy a támadók lassítanának. Inkább arra utal, hogy az új taktikával az internetes bűnözők inkább akcióikról szeretnék elterelni a figyelmet.

 Az új fenyegetés: watering-hole támadások

 

A munkavállalók egyre jobban megismerik az adathalász támadásokat. Erre válaszul a támadók nem csak finomították módszereiket, hanem új, összetett és jól álcázott taktikát kezdtek alkalmazni.

2013-ban a watering-hole támadások növekedését tapasztalhattuk. A támadók a célpontjaik érdeklődési körébe tartozó, sűrűn látogatott hivatalos weboldalt feltörve rosszindulatú kódokat építenek az oldalba, és várják, hogy a felhasználó meglátogassa a honlapot.


Ezek az úgynevezett drive-by letöltési taktikák (amelynek során a felhasználó tudta nélkül számítógépét rosszindulatú programmal fertőzik meg, miközben egy veszélyes oldalt látogat meg) igen hatásosak lehetnek, hiszen a felhasználó nem gyanakszik az általa ismert és megbízott weboldalra. Ennek eredményeképpen ezek a támadások egyre népszerűbbek – 2013-ban a nagyvállalatokat már inkább watering-hole támadásokkal, mint adathalászattal vették célba az internetes bűnözők. 
 

 

Hogyan védhetjük meg magunkat és vállalatainkat ezektől a veszélyektől? Az első lépés a legnagyobb sérülékenység – a munkavállalók és partnerek – kezelése. Ez történhet megfelelő képzés és technológiai eszközök alkalmazásával, amelyek csökkentik a felhasználókat elérő támadások számát, és hatékony védelmet kínálnak a célba talált támadások ellen is.

A Symantec három javaslata:

 

1. A munkavállalói tudatosságot erősítő képzés. Kezdjük a felhasználók oktatásával! A felhasználók legyenek tudatában a fenyegetéseknek és az általuk okozott károknak, mutassuk be nekik a célzott támadások felépítését, és a kockázat minimalizálásához szükséges felhasználói viselkedést.

 

2. Fejlett email-biztonsági rendszer telepítése. Egy hatékony, felhő alapú üzenetkezelő biztonsági rendszer az emailek átvizsgálásával biztosít védelmet a kéretlen levelek, a kártevők, valamint az adathalász- és célzott támadások ellen, miközben csökkenti a házon belüli technológia összetettségét.

 

3. Egyedi hozzáférések kialakítása a hálózatban. Biztosítsuk, hogy a felhasználók csak a munkavégzésükhöz szükséges hálózati területekhez kapjanak hozzáférést, így ha valamelyik területet támadás ér, a behatoló nem férhet hozzá a rendszer többi részéhez.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09