„Okos biztonsági öv”, nehogy elaludjon a sofőr

Czipperer Dia, 2014. július 26. 10:56

Spanyol mérnökök fejlesztették ki azt az intelligens biztonsági övet, amely méri a vezető szívritmusát, így figyeli, nehogy elaludjon. Ha veszély fenyeget, vészjelet bocsát ki.

A légzést és a szívverést is figyeli az a biztonsági öv, amely megakadályozza, hogy a sofőr elaludjon vezetés közben. Az intelligens szerkezet azonnal észleli, ha lassulnak a funkciók, és vészjelet bocsát ki.

 

Az okos biztonsági övet Harken (fülel) névre keresztelték, melyhez egy ülésborítás is tartozik: ez szintén figyeli a szívverést és a légzést, és figyelmezteti a sofőrt, mielőtt késő lenne.

 

A szerkezet előnye, hogy a jármű mozgását figyelmen kívül hagyja, teljes mértékben a vezetőre koncentrál. A kutatócsoport már le is tesztelte a megoldást. Eddig még hagyományos utakon nem vetették be, de versenypályákon már bizonyított.

 

A valós közlekedési szituációk tehát még előtte állnak, de ennek tesztelésére is hamarosan sor kerül. A szerkezete megálmodói bizakodók: hisznek abban, hogy több ezer elalvásból eredő baleseti halált megelőzhetnek vele.

 

 

 

 

Forrás: MTI; képek: article.wn.com, phys.org

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Július 7-től nagy változás jön az újautópiacon

2024 júliusától csak olyan újonnan gyártott jármű helyezhető forgalomba Európában, ami rendelkezik az előírt, fejlett biztonsági és vezetéstámogató rendszerekkel. Az EU-s jogszabály értelmében így minden új autónál a kötelező alapfelszereltség része kell legyen az intelligens sebességszabályozó, a vezető figyelmetlenségét érzékelő figyelmeztető rendszer, a vészfékjelzés, a tolatóradar, valamint az eseményadat-rögzítő, és az indításgátló alkoholszonda későbbi beszerelését is lehetővé kell tenni. 

2024. június 20. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02