„Okos biztonsági öv”, nehogy elaludjon a sofőr

Czipperer Dia, 2014. július 26. 10:56

Spanyol mérnökök fejlesztették ki azt az intelligens biztonsági övet, amely méri a vezető szívritmusát, így figyeli, nehogy elaludjon. Ha veszély fenyeget, vészjelet bocsát ki.

A légzést és a szívverést is figyeli az a biztonsági öv, amely megakadályozza, hogy a sofőr elaludjon vezetés közben. Az intelligens szerkezet azonnal észleli, ha lassulnak a funkciók, és vészjelet bocsát ki.

 

Az okos biztonsági övet Harken (fülel) névre keresztelték, melyhez egy ülésborítás is tartozik: ez szintén figyeli a szívverést és a légzést, és figyelmezteti a sofőrt, mielőtt késő lenne.

 

A szerkezet előnye, hogy a jármű mozgását figyelmen kívül hagyja, teljes mértékben a vezetőre koncentrál. A kutatócsoport már le is tesztelte a megoldást. Eddig még hagyományos utakon nem vetették be, de versenypályákon már bizonyított.

 

A valós közlekedési szituációk tehát még előtte állnak, de ennek tesztelésére is hamarosan sor kerül. A szerkezete megálmodói bizakodók: hisznek abban, hogy több ezer elalvásból eredő baleseti halált megelőzhetnek vele.

 

 

 

 

Forrás: MTI; képek: article.wn.com, phys.org

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

Az Elektro UNO villamossági anyagkereskedelmi üzletágának felvásárlásával tovább erősíti piacvezető szerepét a Daniella Villamosság a pécsi régióban.

2024. július 15. 11:39

Radikálisan javult a hatékonyság és az eredményesség a gyárakban AI megoldásokkal

Az elmúlt évek során a Zyxel Networks, a biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója világszerte átalakította a gyártóüzemeket. A kis önálló gyáraktól a több telephelyen működő hatalmas üzemekig, a bútorgyártóktól a húsfeldolgozókig ezek a gyártók most villámgyors csatlakozási lehetőséget és intuitív, központosított hálózatirányítást élveznek gyáraikban és raktáraikban, ami radikális javulást eredményez a hatékonyságban és az eredményességben.

2024. július 14. 15:50

Kihirdették az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét

Kihirdették az EU mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét („MI-Rendelet”), amely a világon az első igazán átfogó, mesterséges intelligenciával („MI”) kapcsolatos, szektorsemleges jogszabály.

2024. július 14. 13:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01