A dél-koreai és az amerikai technológiai konszern nem hozta nyilvánosságra a megállapodás részleteit és feltételeit, mindössze annyit, hogy az nem vonatkozik a licencszerződésekre és folytatják az amerikai bíróságokon indított pereket. A megállapodás tehát véget vet az ausztrál, a francia, a német, az olasz, a japán, a holland, a dél-koreai, a spanyol és a brit joghatóság alatt folyó pereknek.

 

„Megcsappant a harci kedvük, erőiket ezért a döntő csatatéren, az Egyesült Államokban vonják össze” – kommentálta az értesülést Young Park, a Hyundai Securities technikai elemzője Hongkongban. „Nem látják értelmét a globális összecsapásnak, mert az csak ügyvédi költségeiket emelné meg” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a megállapodás növeli annak a valószínűségét, hogy a cégek licencmegállapodásra jussanak egymás szabadalmainak használatában.

 

A Strategy Analytics piackutató vállalat adatai szerint a Samsung és az Apple 37,1 százalékos együttes piaci részesedéssel uralta 2014 második negyedévében a globális okostelefon-piacot. Jogi csatározásaik 2011-ben kezdődtek, amikor az Apple az iPhone egyes részleteinek „szolgai lemásolásával” vádolta meg bíróság előtt a Samsungot. A Samsung néhány nappal később Dél-Koreában, Japánban és Németországban indított szabadalmi pert amerikai versenytársa ellen, amit további adok-kapok követett világszerte.

 

Az Egyesült Államokban a Samsungra 2012-ben kirótt 930 millió dolláros bírság elleni fellebbezés van folyamatban. Egy másik szabadalmi perben az Apple 120 millió dolláros kártérítést nyert meg.

 

Az Apple a múlt héten visszavonta több régebbi Samsung modell értékesítésének betiltására benyújtott keresetét, de fenntartja számos újabb modell forgalmazásának betiltására vonatkozó követelését.