Sikeres a videótolmács szolgáltatás tesztelése

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 14. 08:51

Várakozáson felüli érdeklődés kíséri a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) videotolmács szolgáltatását. A Közép-Európában is egyedülálló fejlesztésben az Invitel is komoly részt vállal: a projekt kifejlesztésén és megvalósításán túl a telekommunikáció, a hálózat- és szoftverfejlesztés valamint a hardverelemek biztosításáért egyaránt felel. A rendszert 2014 márciusa óta maguk az érintettek tesztelik.

Március óta zajlik a SINOSZ videótolmács szolgáltatásának tesztelése. A rendszert jelenleg körülbelül 780 siket és nagyothalló ember használja hivatali ügyintézéskor, a munkahelyen vagy épp egészségügyi ellátások alkalmával. A nagy adatmennyiség és több ezer felhasználó gördülékeny kezelésére tervezett rendszer kiválóan bírja a terhelést, a szoftverkörnyezet finomhangolása által pedig egyre jobban igazodik az érintettek igényeihez.

 

Sikeres tesztüzem

 

A KONTAKT Tolmácsszolgálat legfőbb előnye, hogy a kommunikáció során nincs többé szükség a jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére: az érintettek tableten, okostelefonon, vagy számítógépen keresztül is elérhetik a videotolmács szolgáltatást. A KONTAKT Tolmácsszolgálat tesztelésében maguk a jövőbeni használók vesznek részt: a SINOSZ tagjai közül jelenleg 780-an veszik igénybe a rendszert mindennapjaik során országszerte, és tapasztalataikról, valamint a menet közben felmerülő igényeikről beszámolva hozzájárulnak a rendszer fejlesztéséhez és véglegesítéséhez.

 

„Ma Magyarországon körülbelül 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló ember él. Az a célunk, hogy közülük minél többen vegyék igénybe a videotolmács szolgáltatást, és a tesztidőszak végéig, azaz 2015. február 28-ig országszerte általánossá váljon a használata. Ennek érdekében közel 1250 kölcsön tabletet biztosítunk azoknak a lelkes jelentkezőknek, akik nem rendelkeznek a teszteléshez megfelelő saját számítógéppel vagy okostelefonnal. Mindössze néhány hónap alatt máris 780-an vették igénybe ezt a lehetőséget. A SINOSZ ugyanakkor fontosnak tartja, hogy ne csak a célcsoporttal ismertesse meg a fejlesztést, hanem a halló társadalommal is, hiszen ez az egyedülálló rendszer valódi kommunikációs hidat képezhet a siket, illetve nagyothalló és a halló emberek között.” – mondta Ormódi Róbert, a SINOSZ ügyvezető igazgatója.

 

 

Megbízható technológiai háttér

 

A videotolmács szolgálat rendszerének telekommunikációs elemei az Invitel országos lefedettséggel rendelkező távközlési hálózatának bázisán valósultak meg. Az informatikai rendszerelemek Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, az Invitel Kozma utcai DataCenterében kaptak helyet, akár csak a KONTAKT Tolmácsszolgálat rendszerét kiszolgáló számítógép szerverek.

 

A zökkenőmentes működéshez szükséges infrastruktúra kiépítését, valamint a 12 tolmácsszolgálatnál segítő tolmácsok felkészítését követően kezdődhetett meg a KONTAKT Tolmácsszolgálat tesztelése. Az érintett  tolmácsszolgálatok az összes végponton internet alapú virtuális magánhálózati szolgáltatáson (IP VPN) keresztül kommunikálnak egymással, illetve összesen 3 darab szerverhez csatlakoznak, melyek optimális működéséhez az Invitel adatközpontja adja meg az elvárt feltételeket. Ahhoz, hogy a jeltolmács központok az eszközökkel biztonságosan kommunikálhassanak, az Invitel menedzselt bérelt vonali internet szolgáltatást, valamint IP alapú hangszolgáltatást (Invitel SIP TRUNK) is biztosít.

 

 

Az Invitel szállította a projekthez a teljes eszközkészletet is: a táblagépeket, a 12 tolmácsszolgálathoz a hardver eszközöket, illetve alvállalkozó bevonásával magát a szoftvert is. A KONTAKT Tolmácsszolgálat szoftver-technológiai hátteréhez, vagyis az integrált kép, hang és üzenet közvetítő platform lefejlesztéséhez az Invitel a több mint 20 éve tevékenykedő, hazai fejlesztő E-Group ICT Software Zrt-t választotta partneréül.

 

Egyedülálló fejlesztésével a SINOSZ az idei Invitel InnoMax Díjra is sikerrel pályázott. Az Invitel szolgáltatásaira épülő vállalati fejlesztések között a nagyvállalati kategóriában az első díjat nyerte el, amely bizonyítja, hogy a projekt nem csupán társadalmi, hanem üzleti szempontból is alaposan átgondolt és rendkívül sikeres fejlesztés.

 

Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója. kiemelte, hogy magánemberként is örömmel tölti el, hogy részt vehet ebben a projektben, amihez teljes körű szolgáltatást nyújtanak mindent egy kézben tartva. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az eMAG és a Rejoy elindítja az Easy Buyback programot

Mivel a legnépszerűbb mobiltelefonok átlagára az elmúlt négy évben megduplázódott, az eMAG a Rejoy.hu-val közösen kialakított, teljes mértékben online igénybe vehető Easy BuyBack programon keresztül az eMAG vásárlói régi telefonjuk eladásából származó extra pénzt is beforgathatják új okostelefonjuk megvásárlásába. 

2024. június 14. 17:43

Az LG szerint a jövő autója gyakorlatilag egy kerekeken guruló élettér lesz

Az LG Electronics (LG), a mobilitási piac egyik vezető technológiai szereplője új szoftvercsomagot adott ki, amely úttörő szerepet játszik majd a szoftveresen definiált járművekre (SDV) való átállásban. Az AlphaWare nevű fejlett, felhasználóközpontú megoldás újraértelmezi az autó fogalmát és a felhasználók autózással kapcsolatos élményét. Az innovatív szoftvercsomagot az AutoTech: Detroit eseményen mutatta be a cég.

2024. június 14. 14:31

Mesterséges intelligencia a pénzügyeinkben: 2024-ben fordulópont következhet

Az idei év fordulópont lehet a generatív mesterséges intelligencia hatását tekintve pénzügyeinkre. A Deloitte szakértői szerint míg korábban az ismerkedés és kísérletezés fázisa volt jellemző, a befektetések mára elérték érettségi szakaszukat, és konkrét, a cégek és ügyfelek számára elérhető alkalmazásokká váltak. Idén ez a hatás tovább gyűrűzik, és a trend felível.

2024. június 14. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30