CES 2015: ahol a trendeket csinálják

34 ezer kiállító között kitűnni nem könnyű, de már van egy-kettő

Horváth László–Márai Judit, 2015. január 7. 11:23

Las Vegas állandóan nyüzsgő város, ami itt nyugalomnak számít az máshol hétvégi mega bulizás lenne. És ennek a szórakoztató világjelenségnek a legsűrűbb hete a CES, ami hivatalosan tegnap kezdődött. A várakozás az újdonságokra és az ötletekre mindig izgalmas – és az előző évekkel való összehasonlítás is elkerülhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy amikor 321,000 új állást teremt az amerikai gazdaság, akkor nehéz optimizmus és jövőbe vetett bizalom nélkül érkezni meg.

Azt már megszokhatta a rendszeres látogató, hogy a McCarran reptér érkezési oldalát már átveszi a CES és osztogatják az online megszerzett badge-eket az érkezőknek, hogy ne kelljen néha órákat várniuk a sok helyszín egyikén. Az viszont újdonság volt, hogy a taxiban (bocsánat, nem jutott eszembe az Uber valahogy rám is szóltak startupos kollégáim, hogy a régi világ ilyen lehasznált relikviáit használom), szóval a taxiban levő és általában a nagyhírű show-kat reklámozó monitor most éppen technológia újdonságokat és a CES-t hirdeti.

 

A város mostanra megtanulta, hogy milyen módon kell ekkora tömeget kezelni a Las Vegas Convention Center, a reptér és a Strip háromszögében – majdhogynem fennakadás nélkül terelve a bábeli geek tömeget. A jövőt készítik errefelé, ahogy a technológusok megbeszélik és elmormogják a médiának, hogy mi az, ami szerintük számít ebben az óriás bazárban.

 

A számtalan előzetes analízisből egy korai győztes tűnik ki, így kezdés előtt – írtam volna le, amikor kiderült a számomra, hogy igazából kettő győztes hozta ki nagyjából ugyanazt a terméket:

 

Az egyik az Intel, a True Key jelszó – manager app-je biometrics / arcfelismerő technológiát alkalmaz a megszokott jelszavak helyett. Az ötlet szuper, és az ár $19.95/év.

 

A másik cég a Hoyas Lab, Hector Hoyas startupja. Ők az íriszre és az arcra koncentrálnak, és mind az iOS, mind az Android rendszerek használóinak ingyen ajánlják ezt a szinte tökéletes biztonságot adó app-et.

 

És az első olyan terméket is látom az előzetes anyagokban, amit nem is értek: azt hittem, hogy a smart phone a zseb-computer, vagy ha nagyvonalúak vagyunk, akkor a tablet is mini-computer. Nem így gondolja Robb Fujioka, az aranykezű (legutóbb a Nabi kisgyerekeknek készülő tablet gépekről híres) tech vállalkozó, aki szerint a zseb-pc-nek lesz még egy élete, hiába buktak nagyon egy évtizeddel ezelőtt. Aki kinevetné az ötletet annak a figyelmébe ajánlom, hogy a csapat amelyik az Amplicity pocket PC-t összehozta a Hive-nal az igencsak világszínvonalú, az iPhone-t gyártó Foxconntól a Microsoftig nagyon erős management csapatot hozott össze Fujioka, akik talán életet tudnak lehelni ebbe a látszólag halott, régi ötletbe.

 

Mert igazából az emberekről szól a CES – és az üzlet általában. Azért kell itt lenni, hogy lássuk, érezzük a vibrálását ennek az óriási globális innovációs gépezetnek. Mert hol fordul elő egy helyen a színe-java hardware gyártóknak, software programozóknak, tévé gyártóknak, mobilisoknak, neteseknek, autósoknak, zenészeknek, belső építészeknek (satöbbi) ekkora kritikus tömege egy helyen nyüzsögve, networkolve, partizva? Hogy láthassa minden látogató hogyan is csinálják a jövőt – legalábbis a márkák, a feltalálok privát jövőjét.


Ezért egyedülálló a CES, a világ minden részén különféle szakmákat űző, egészen kiváló szakemberek összekeveredése valami különleges inkubálást jelent, amit más, egy iparra fokuszált konferenciák nem tudnak hozni.

Kulcsszavak: technológia trend CES 2015

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50