Linux és BSD webszerverekre veszélyes a Mumblehard

forrás: Prím Online, 2015. május 8. 08:21

A Linux/Mumblehard a Linuxot és a BSD rendszereket futtató szervereket támadja. A kártevő elsődleges célja, hogy a fertőzött eszközöket kéretlen leveleket küldő botnet kiépítésére használja fel. Marc-Etienne M. Léveillé, az ESET vezető biztonsági kutatója szerint képesek  azonosítani a megfertőzött gépeket és figyelmeztetni a tulajdonosokat. A 7 hónapos vizsgálati periódus alatt több mint 8500 egyedi IP címet azonosítottak. Most, hogy a fenyegetés technikai paraméterei nyilvánosak, az áldozatok könnyebben megérthetik mivel állnak szemben, és megtisztíthatják szervereiket.

Az ESET kutatói szerint a kártevő két fő összetevőből épül fel. Az első komponens a Joomla és a Wordpress sérülékenységeit kihasználó általános backdoor (hátsóajtó) program, amely parancsokat fogad az irányító szervertől (Command and Control server). A második összetevő teljes funkcionalitású spammer daemon (olyan rendszerszintű háttérfolyamatok és szolgáltatások, amik folyamatosan futnak, és valamilyen feladat elvégzéséért felelősek), amelyet a hátsóajtón keresztül kapott utasítás indít el. Megfigyelhető, hogy a Mumblehard kártevő a Linux és BSD rendszereket futtató feltört DirectMailer nevű programon keresztül is terjed, amely jogtiszta változatát 240 dollárért lehet beszerezni a Yellowsoft oldalán. „Nyomozásaink során erős kapcsolatot találtunk a Yellsoft nevű szoftvercéggel. Néhány egyéb nyom mellett azt találtuk, hogy a kártevőben kódolt IP címek szorosan kötődnek a Yellsoft címeihez” – tette hozzá Léveillé.

 Összefoglalva a Linux/Mumblehard fő célja az volt, hogy legitim IP címek mögül hosszú időn keresztül tömeges méretekben spam üzeneteket küldjön ki. A fertőzött gépek száma a kutatók által vizsgált hat hónap alatt megduplázódott, és az elemzés arra is fényt derített, hogy az évek óta rejtve működő trójai kapcsolatban állhat a YellSoft nevű tömeges levélküldést végző (úgynevezett DirectMailer) céggel. Maga a kártevő egy Perl nyelven írt script volt, amit elkódolva és futtatható formátumra (ez a Unix rendszereken ELF) lefordítva terjesztettek.

Fontos tanulsága az esetnek, hogy kártevő szempontból időnként az alternatív operációs rendszerek is veszélyben lehetnek, ezért ezeken is fontos a megfelelő konfigurálás, a tűzfal események nyomon követése, és a rendszeres biztonsági ellenőrzések elvégzése. Az incidens emellett arra is ráirányította a figyelmet, hogy, a szerver kiszolgálók biztonságát sem szabad elhanyagolni, illetve fontos a megbízható biztonsági megoldások, mint például az ESET Server Security rendszeres futtatása. 

Az ESET kutatóinak teljes részletességű leírása (white paper) itt olvasható.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17