Július a Flash alapú sebezhetőségek hónapja volt

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 17. 11:57

Júliusban új kártevő jelent meg az ESET listáján, méghozzá egyből a második helyen debütált. Újabb verzió képviselteti magát az LNK/Agent trójai családból, illetve visszatért a HTML/Refresh, ezúttal kilencedik helyezettként.

Az ESET legfrissebb vírusriportjában egy újabb kártevő kapott helyett, és egyből a dobogó második fokára kapaszkodott fel. Az új listatag, a SWF/Exploit.ExKit egy általános összesítő elnevezése azoknak a különféle kártékony kódoknak, amelyek az Adobe Flash szoftverben levő sebezhetőségeket, biztonsági réseket használják ki. Ha a fertőzés sikeres, az lehetővé teszi a távoli támadók számára, hogy az adott rendszeren a felhasználó tudta nélkül tetszőleges kódot futtathassanak. A gyűjtőnév arra utal, hogy az ilyen trójaiakat elsősorban úgynevezett Exploit Kit-ekkel, azaz kártevő készítő készletekkel generálják. A hatékony védekezéshez nem csak a naprakész vírusvédelem, hanem az Adobe Flash modul frissítése is szükséges.

 

Újabb verzió képviselteti magát az LNK/Agent trójai családból, így az ötödik és hatodik helyen is az a kártékony link hivatkozást tartalmazó kártevő található, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve sokban hasonlít a régi autorun.inf működési mechanizmusára.

 

A lista visszatérő tagját a HTML/Refresh-t, ezúttal kilencedik helyezettként üdvözölhetjük. Ez egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található, vagyis érdemes vigyázni a böngészésnél, például élhetünk az automatikusan lefutó scriptek tiltásával.

 

Az ESET Radar Report e havi kiadásában ezúttal arról olvashatunk egy könnyed hangvételű visszatekintést, hogy milyen problémák forrása lehet a programozásnál a nullával való osztás. Az elemi matematikában a nullával való osztás értelmetlen, viszont amikor számítógépes programot írunk, ezt az esetet le kell modellezni saját hibakezelő rutinnal, ellenkező esetben a rendszer üzenetet küld, vagy valamilyen előre nem látható technikai hibába futhatunk bele. Programozási nyelvenként is eltérő, pontosan mi történik a nullával való osztáskor, hiszen C/C++ esetében hibaüzenetet kapunk, míg például Java használatnál egy speciális "Double.POSITIVE_INFINITY" vagy "Double.NEGATIVE_INFINITY" értéket hívunk elő ezzel. Egy biztos, a programok alapos tesztelésénél azt is ellenőrizni kell, hogy ezeket az eseteket is probléma mentesen le tudja-e kezelni az alkalmazás, hiszen hibás eredményt, lefagyást, vagy egyéb nem kívánatos mellékhatást nem szabad produkálniuk.

 

Az antivirus blog júliusi fontosabb blogposztjai között először is beszámoltak arról, hogy egy közös nemzetközi hadművelet keretében a hatóságok nagy erőkkel lecsaptak a Zeus és Spyeye banki trójait terjesztő, és alkalmazó bűnözői hálózatra. A most leleplezett bűnözői csoport által okozott kár mértéke eléri a 2.2 millió eurót.

 

Írtak emellett arról, hogy Kalifornia államban mostantól már kizárólag csak olyan telefont lehet értékesíteni, amelyben alapértelmezetten engedélyezett állapotban tartalmazza a lopásgátló Kill Switch opciót. Korábban a tesztelt városokban 20-40%-kal csökkent a mobillopások száma.

 

Szóba került emellett az is, hogy mostanában nagyon kedvelt trükk, hogy népszerű játékok hamisított hasonmásaival terjesztenek kártékony trójai kódokat a Google Play áruházban. Ezúttal a Cowboy Adventure és a Jump Chess programokról derült ki, hogy egy adathalász Facebook bejelentkezési ablakot dobott fel, és aki ide begépelte az azonosítóját, azt a program ellopta, és észrevétlenül egy távoli szerverre továbbította.

 

Arról is értesülhettünk, hogy a Microsoft azt tanácsolja a Skype felhasználóknak, hogy haladéktalanul változtassák meg jelszavukat. Egy új, látszólag valamelyik ismerősüktől érkező átverős link egy .ru végződésű oldalra vezet, a trükk végén pedig az ismeretlen támadók hozzáférnek az áldozat névjegyzékéhez, illetve sokan arról panaszkodtak, hogy azóta elérhetetlenek lettek ismerőseik számára.

 

Az egyik posztban az volt olvasható, hogy eladják a Twittert. Vagy mégsem? A Bloomberg nevében megjelent beszámoló szerint érkezett egy 31 milliárd dolláros felvásárlási ajánlat a Twitterre. A hírt később a valódi Bloomberg cáfolta, ám a csaló elkövetőket egyelőre még nem azonosították. De valakiknek ez biztosan szépen hozott a konyhára.

 

Végül hírt adtak róla, hogy a legfrissebb szövetségi jelentések arról számolnak be, miszerint a felhasználói adatokat titkosító zsarolóprogramok immár 1 millió dollár (282 millió HUF) kárt okoznak havonta. A fertőzési módok közt megtalálhatóak a kártékony kódokat tartalmazó preparált hirdetésekre való kattintás, a kéretlen e-mail üzenetben kapott csatolt rosszindulatú mellékletek és a fertőzött weboldalak is.

 

Vírustoplista

 

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2015. júliusában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 19.37%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán.

 

01. Win32/Bundpil féreg

 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 3.93 %

Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

 

02. SWF/Exploit.ExKit trójai

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 3.19%

Működés: Az SWF/Exploit.ExKit egy általános összesítő elnevezése azoknak a különféle kártékony kódoknak, amelyek az Adobe Flash szoftverben levő sebezhetőségeket, biztonsági réseket használják ki. Ha a fertőzés sikeres, az lehetővé teszi a távoli támadók számára, hogy az adott rendszeren a felhasználó tudta nélkül tetszőleges kódot futtathassanak. A gyűjtőnév arra utal, hogy az ilyen trójaiakat elsősorban úgynevezett Exploit Kit-ekkel, azaz kártevő készítő készletekkel generálják.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/SWF_Exploit.ExKit.AS/description

 

03. Win32/Adware.MultiPlug adware

 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 2.61%

Működés: A Win32/Adware.MultiPlug egy olyan úgynevezett nemkívánatos alkalmazás (Potentially Unwanted Program, PUP), amely a felhasználó rendszerébe bekerülve különféle felugró ablakokban kéretlen reklámokat jelenít meg az internetes böngészés közben.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.MultiPlug.H/description

 

04. JS/Kryptik.I trójai

 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.79%

Működés: A JS/Kryptik egy általános összesítő elnevezése azoknak a különféle kártékony és olvashatatlanná összezavart JavaScript kódoknak, amely a különféle HTML oldalakba rejtetten beágyazódva észrevétlenül sebezhetőségeket kihasználó kártékony weboldalakra irányítja át a felhasználó böngészőprogramját.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_Kryptik/detail

 

05. LNK/Agent.AV trójai

 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.53%

Működés: A LNK/Agent.AV trójai egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AV/description

 

06. LNK/Agent.BS trójai

 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.51%

Működés: A LNK/Agent.BS trójai szintén egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.BS/detail

 

07. Win32/Sality vírus

 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.31%

Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

 

08. Win32/Ramnit vírus 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.24%

Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

 

09. HTML/Refresh trójai

 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.13%

Működés: A HTML/Refresh egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_Refresh/detail

 

10. INF/Autorun vírus

 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.13%

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

 

Kulcsszavak: vírus Sicontact Eset

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50