Visszatérő banki kártevőre és egy új androidos zsarolóvírusra figyelmeztet az ESET

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 11. 08:33

Az ESET kutatói és biztonsági szakértői folyamatosan figyelik és elemzik az IT Biztonság trendjeit és újfajta kártevőit. Az elmúlt időszakban két nagyobb horderejű eseményt is megvizsgáltak és kielemeztek. Az egyik a LockerPIN néven ismert új, agresszív Android zsarolóvírus, a másik pedig a már milliós veszteségekért felelős és most újra visszatérő Carbanak trójai.

A LockerPIN nagyrészt Észak-Amerikában szedett áldozatokat, működési elve, hogy megváltoztatja a készülékek PIN kódját, lezárja a készülék képernyőjét és 500 dollár váltságdíjat kér az áldozatoktól. Az ESET LiveGrid® statisztikái alapján a legtöbb megfertőzött Androidos készülék (az összes fertőzött készülék 75%-a) az Egyesült Államokban található, amely arra a törekvésre hívja fel a figyelmet, hogy az Androidos kártevők készítői kezdenek áttérni az orosz és ukrán felhasználókról az amerikaiakra, azok ugyanis jelentősen nagyobb profittal kecsegtetnek.

 

A LockerPIN ellenőrizetlen külső piactereken, warez fórumokon, illetve torrenten keresztül terjed. A sikeres telepítés után a trójai megpróbálja megszerezni az eszköz adminisztrátori jogait a rendszerüzenetek felülírásával, és saját ablakával javítási frissítés telepítésének („Update patch installation”) álcázza magát.

 

Jelenleg nem lehet visszaállítani a PIN kódot a korábban fertőzött készüléken, még akkor sem, ha magát a trójai programot sikerült eltávolítani egy védelemmel nem rendelkező nem rootolt eszközön. A helyzeten sajnos egyelőre csak a gyári állapotra való visszaállítás segíthet,  ez viszont komoly adatvesztéssel jár. Illetve további problémát okozhat, hogy ha a felhasználó esetleg a fizetés mellett dönt, a támadók akkor sem állítják vissza a készülék eredeti állapotát, mivel a PIN kódot véletlenszerűen állítják át.

 

A nagy visszatérő

 

A már többször elhíresült Carbanak trójainak is újabb variánsai láttak napvilágot az elmúlt időszakban. Az ESET jelenleg is részletesen vizsgálja azokat a vírusmintákat, amelyeket korábban a Carbanak pénzügyi APT támadásokra specializálódott csoport használt, és több millió dollár, továbbá hitelkártya adatok és szellemi tulajdonok eltulajdonításáért volt felelős.

 

Augusztus végén az ESET telemetriai (földrajzi területek szerinti) rendszere észlelte a Carbanak tevékenységét. Az azóta is tartó vizsgálatról és fejleményekről a WeLiveSecurity.com oldalán elérhető blogbejegyzésében olvashatnak részletesebben az érdeklődők.

 

Az újabb támadásokat itt is főleg az Egyesült Államokban, illetve emellett még Németországban, az Egyesült Arab Emirátusokban, valamint az Egyesült Királyságban észlelték a pénzügyi szektor szereplői ellen. A célpontok pedig elsősorban bankok, Forex-kereskedő vállalatok, illetve egy amerikai kaszinó szálloda volt.

 

Újabb elismerés

 

Az ESET több, mint 20 éves tapasztalatával a globális IT-Biztonság piacon, az IT biztonsággal foglalkozó szaklap, az SC Magazin legmagasabb minősítését érdemelte ki. A magazin a részletes értékelésben az ESET Endpoint Security teljes körű védelmét a könnyű kezelhetőséget és a telepítés egyszerűségét emelte ki.

 

Kulcsszavak: Eset security vírus

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50