A mobilos helyzet fokozódik – havi vírustoplista és antivirus blogmustra

forrás: Prím Online, 2015. október 21. 14:36

Az ESET szerint szeptemberben a listavezető helyen nem volt változás, viszont dobogós helyre került egy újonc a Win32/Adware.Mobogenie kártevő. Ez trójai alkalmazás PC-n futó, de Androidos eszközök menedzselését végző programnak álcázza magát. Telepítése után azonban a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül különféle kéretlen reklámokat tölt le és jelenít meg.

A lista élén még mindig a Win32/Bundpil féreg áll, amely külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról mind a futtatható, mind pedig a mentési backup állományainkat törölheti. A listában ebben a hónapban három korábban szereplő kártevő is újra felbukkant, másodikként találjuk a JS/TrojanDownloader.Iframe trójait. Ez módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra.

 

Ismét lista tag a negyedik helyezett HTML/ScrInject trójai, ami egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, és telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Végül pedig nyolcadik lett a listán a Win32/TrojanDownloader.Waski trójai letöltő program. Egy fix URL listát tartalmaz és ezek alapján próbálkozik. Futtatása után bemásolja magát a helyi számítógép %temp% mappájába, majd további malware kódokat próbál meg letölteni az internetről a HTTP protokoll segítségével.

 

Az ESET Radar Report e havi kiadásában ezúttal arról esik szó, hogyan minősülhetett egy gyermekjáték "veszélyes eszköznek”. 1999-ben ugyanis a gyermekek egyik kedvenc játékszere, a szőrös Furby baba is áldozatul esett annak a szabályozásnak, amely a biztonságos repüléssel volt kapcsolatos. Így a Szövetségi Légügyi Hatóság véleménye szerint 10 ezer láb magasságban a Furby babáknak kötelezően kikapcsolt állapotban kellett lenniük, illetve ki kellett venni belőlük az elemeket, nehogy megzavarhassák a fedélzeti navigációs rendszert.

 

Manapság egyáltalán nem szokatlan, hogy már a gyerekjátékok is tartalmaznak elektronikát, kamerát, hangfelvevőt vagy éppen valamilyen egyszerű számítógépes modult. A 2012 után megjelenő újabb Furby változatok például már egy mobil alkalmazás segítségével egy másik Furby babával is képesek kommunikálni. Mindenesetre sokan arra is kíváncsiak voltak, mit rejthet a Furby játék belseje, így aztán megszülethettek az olyan technikai blogposztok is, mint például a "Reverse Engineering a Furby", amely fényt derített minden titokra.

 

Blogmustra

 

Az antivirus blog szeptemberi fontosabb blogposztjai között először arról tettek említést, hogy érdemes tisztában lenni azzal, hogy ha valamilyen információt találunk az interneten, attól az még egyáltalán nem biztos, hogy igaz is. Pontosan emiatt végeztek most nagytakarítást a Wikipédia lexikon oldalain az önkéntes szerkesztők.

 

Írtak arról is, hogy az Ashley Madison történet újra ráirányította a figyelmet arra, hogy mekkora hiba magánéletünk, titkaink védelmére primitív és rövid, ezáltal könnyen törhető jelszavakat választani (123456, password, qwerty stb.).

 

Értesülhettünk arról is, hogy új fejezet kezdődött az androidos zsaroló programok eddig sem eseménytelen történetében. A LockerPIN eddig nagyrészt Észak-Amerikában szedett áldozatokat, működési elve, hogy megváltoztatja a készülékek PIN kódját, lezárja a készülék képernyőjét és 500 dollár (kb. 140 ezer HUF) váltságdíjat kér az áldozatoktól.

 

Emellett olvashattunk arról a legújabb számítógépes kártevőről is, amelyik a Full Tilt Poker, illetve a PokerStars online játékaiban kémkedik, és menet közben képernyőképeket készít a játékosok lapjairól, amiket elküld a támadóknak, akiknek innentől már áll zászló, ha nyerésről van szó.

 

Nem árt tudni, hogy nem minden kék képernyő jelent okvetlenül lefagyást, azaz kékhalált, ugyanis lehet köztük olyan is, amelyik közönséges csalás. A hamis Tech Support átverések sajnos régóta kísértenek bennünket, és egy ilyen incidensnél spamben kaphattuk egy linket, vagy pedig webes böngészés közben ugrott fel egy nem létező hibát mutató kék popup ablak.

 

Vírustoplista

 

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2015 szeptemberében a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 24.41%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag illetve az antivirusblog.hu oldalán.

 

01. Win32/Bundpil féreg

 

Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 6.08%

Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

 

02. JS/TrojanDownloader.Iframe trójai

 

Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.84%

Működés: A JS/TrojanDownloader.Iframe trójai módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. A trójai kártevő kódja leggyakrabban a weboldalak HTML beágyazásában található.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/JS_TrojanDownloader.Iframe.NKE/description

 

03. Win32/Adware.Mobogenie trójai

 

Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.81%

Működés: A Win32/Adware.Mobogenie olyan trójai program, amely PC-n futó, de Androidos eszközök menedzselését végző programnak álcázza magát. Telepítése után azonban a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül különféle kéretlen reklámokat tölt le és jelenít meg.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.Mobogenie.A/description

 

04. HTML/ScrInject trójai

 

Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.73%

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

 

05. LNK/Agent.AV trójai

 

Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.66%

Működés: A LNK/Agent.AV trójai egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AV/description

 

06. LNK/Agent.BX trójai

 

Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.52%

Működés: A LNK/Agent.BX trójai szintén egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.BX/detail

 

07. Win32/Sality vírus

 

Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.37%

Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

 

08. Win32/TrojanDownloader.Waski trójai

 

Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.33%

Működés: A Win32/TrojanDownloader.Waski egy trójai letöltő. Egy fix listát tartalmaz URL linkekkel, ezek alapján próbálkozik. Futtatása után bemásolja magát a helyi számítógép %temp% mappájába miy.exe néven, majd további malware kódokat próbál meg letölteni az internetről a HTTP protokol segítségével.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_TrojanDownloader.Waski.A/description

 

09. Win32/Ramnit vírus 

 

Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.32%

Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

 

10. INF/Autorun vírus

 

Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.20%

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

Kulcsszavak: vírus Sicontact Eset

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak a középiskolások a CEU digitális oktatási platformján. Ürge-Vorsatz Diana, Barabási Albert-László, Spiró György, Pléh Csaba, Falus András, Csaba László, Bányai Éva. Csak néhány név azok közül, akik előadásait a középiskolai pedagógusok segítségül hívhatják a tanítás során a tananyag kiegészítéséhez.

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

A Continental technológiai vállalat a 2024-es Consumer Electronics Show-n mutatta be új kijelzőjét, az úgynevezett Crystal Center Display-t. A prémium kategóriás járművekbe gyártott terméket egy elegáns, keret nélküli, félig átlátszó kristályba ágyazták, mely megjelenésével teljesen új lehetőségeket nyújt a minimalista luxus integrálására. 

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

A csevegőprogramok térhódításának folyamatát vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatása. A hagyományos telekommunikációs eszközök folyamatos visszaszorulása évről évre megfigyelhető, és mára eljutottunk oda, hogy a „– Holnap hívlak. – Melyiken?” –párbeszéd már nem a vezetékes vagy mobiltelefonra vonatkozik, hanem valamelyik csevegőfelületre vagy alkalmazásra.

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

A közösségi média önértékelésre gyakorolt hatásával és a petfluencer jelenséggel foglalkozó témák nyerték az IAB Legjobb szakdolgozat versenyét.

2024. március 25. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59