A vállalatok küzdenek a digitalizációval

forrás: Prím Online, 2017. október 20. 09:41

Bár a vállalatok tisztában vannak a digitális átalakulás fontosságával, világszerte küzdenek a digitalizáció kulcstényezői közötti egyensúly megteremtésével. A Fujitsu „A digitális átalakulás kulcstényezői The Digital Transformation PACT című új jelentésében megkérdezett 1625 cégvezető harmada (33%) állított már le projektet az utóbbi két évben 423 ezer euró veszteséggel, míg egynegyedük (28%) esetében a bukott projekt költsége elérte az 555 ezer eurót. A vállalatok 84%-ának elmondása szerint az ügyfelek nagyobb fokú digitalizációt várnának el, míg 71% úgy véli, hogy elmarad e téren versenytársaitól. Kétharmaduk (66%) arra számít, hogy a digitális átalakulás miatt ügyfeleket veszít a versenytársakkal szemben.

A digitális átalakulás jóval többről szól a puszta technológiánál. A Fujitsu megbízásából végzett kutatás azt vizsgálta, hogyan teljesítenek a vállalatok a digitális átalakuláshoz szükséges négy stratégiai tényező szempontjából: emberek, intézkedések, együttműködés és technológia (angolul PACT: People, Actions, Collaboration, Technology). A szervezetek tisztában vannak a digitális átalakulás fontosságával. 46%-uk már valósított meg transzformációs projektet, 86% számol azzal, hogy a technológia egy évnél hosszabb távon jelentős hatást gyakorol működésére. A vállalatok azonban továbbra is kihívásokkal szembesülnek a fenti négy tényezővel kapcsolatban. 

 

„A technológiának tényleg lehet átalakító hatása, de a legújabb eszközökön kívül többre van szükség ahhoz, hogy a maximumot tudjuk kihozni a digitalizációból.” – nyilatkozta Duncan Tait, a Fujitsu vezérigazgatója, alelnöke, valamint Amerikáért és az EMEIA-régióért felelős vezetője. „Bár a vállalatok ma már tisztában vannak vele, hogy a technológiát be kell vezetni, és alkalmazkodni kell hozzá, a problémák miatt jelentős a bukott projektek aránya és magasak a kapcsolódó költségek. A digitális jövőkép megvalósításához megfelelő technológia, készségek, folyamatok és partnerkapcsolatok szükségesek. A digitális forradalom nyomán gyors ütemben változik az üzleti környezet. Egyetlen cég sem engedheti meg magának, hogy sikertelen legyen az átalakulás.”

 

http://www.insightssuccess.com

 

Emberek 

Az emberi tényező szintjén a cégvezetők túlnyomó többsége (90%) megpróbálja növelni a cégen belül elérhető digitális szakértelmet. A megkérdezettek 70%-a beismeri, hogy szervezetén belül nem áll rendelkezésre elegendő digitális tudás. 80%-uk szerint a készségek hiánya akadályozza leginkább az internetes biztonság megteremtését. A szakértelem hiánya várhatóan égető probléma marad a jövőben is: 93% úgy véli, hogy a dolgozók továbbképzése elengedhetetlen lesz szervezete sikere szempontjából a következő három évben, míg 83% szerint a mesterséges intelligencia 2020-ra átformálja a szükséges készségek körét.

 

Intézkedések

Az intézkedéseket, azaz a sikeres digitális átalakuláshoz szükséges folyamatokat és viselkedést tekintve a cégvezetők 90%-a számol be arról, hogy szervezete egyértelműen meghatározott digitalizációs stratégiával rendelkezik, és 83%-uk úgy gondolja, hogy a vállalat többi része is ismeri ezt a stratégiát. A megkérdezettek háromnegyede (74%) azonban elismeri, hogy gyakran indulnak olyan projektek, amelyek nem kapcsolódnak az általános vállalati stratégiához, míg 72% szerint a szervezet bizonyos részei csak ilyen digitális árnyékprojektek segítségével tud érdemi innovációt végrehajtani. Kétharmaduk (66%) esetében a bukás magas költsége akadályozza a jövőbeni digitális átalakulást. 

 

Együttműködés

A vállalatvezetők az együttműködés támogatására is tesznek lépéseket. Többségük már indított vagy tervez indítani co-creation projekteket (63%) például technológiai szakértők (64%) és meglévő ügyfelek (42%) bevonásával. Meglepő módon 79% akár kényes adatokat is hajlandó lenne megosztani az ilyen közös (co-creation) projektek keretében, 73% szerint viszont a gyors siker elmaradása rövid időn belül véget vetne a stratégiai partnerkapcsolatoknak. 

 

Technológia

A cégvezetők sokféle technológiai rendszer bevezetését tervezik. Egy éven belül több mint felük (52%) készül telepíteni internetes biztonsági megoldásokat. A kiberbiztonságot a dolgok internetje (51%), a számítási felhő (47%) és a mesterséges intelligencia (46%) követi szorosan a sorban. A vállalatvezetők tudják, mennyire felforgatja a piacot a technológiai változás. 86%-uk szerint a változtatásra való képesség alapvető lesz cégük túlélése szempontjából a következő öt évben. 71%-uk aggódik amiatt, vajon mennyire tudja szervezete bevezetni működésében például a mesterséges intelligenciát. 

 

„Az új technológia bevezetésénél mindig ügyelni kell az egyensúlyra. A gyorsuló ütemű változások korában ez az egyensúly fontosabb, mint valaha. Nem elég a legjobb alkalmazásokat és eszközöket beszerezni, mert a használatukra képes, tehetséges és rátermett munkatársak hiányában ezek nem sokat érnek. Hiába vannak zseniális, haladó gondolkodású szakembereink, ha a cégkultúra megfojtja az innovációt. És lehet egy cég bármilyen nagy, befolyásos és erős, egyedül nem lesz sikeres a jövő világában. A digitális korban csak a négy kulcstényező – az emberek, az intézkedések, az együttműködés és a technológia – egyensúlyát megteremtő szervezetek boldogulnak” – szögezte le Duncan Tait.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.

2024. május 30. 11:20

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52