Tökéletesen légkondicionált áriák a Chemnitzi Operaházban

forrás: Prím Online, 2017. november 1. 08:36

A Chemnitzi Operaház igényes opera-, balett- és zenei előadásaival évente 90 000-nél is több látogatót vonz. Az opera kulisszái mögött az ABB rendszerei játsszák a főszerepet: a speciális fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló (HVAC) berendezések az automatizálási rendszerekkel együttműködve gondoskodnak a szereplők és a közönség tökéletesen légkondicionált, egyúttal rendkívül energiahatékony kényelméről.

A Németország egyik legismertebb kulturális intézményeként ismert Operaház először 1909-ben nyitotta meg kapuit. A második világháború során lerombolt épület 1951-ben kezdte meg újra működését. Miután 1992-ben átfogó felújítási munkálatokon esett át, a Chemnitzi Operaház mára Európa legkorszerűbb színházai közé tartozik. A közelmúltban az épületen végzett korszerűsítés célja az volt, hogy az épület energiafogyasztásának csökkentésével párhuzamban javítsa az évente 180-nál is több előadás szellőzését és légkondicionálását.

 

A Chemnitzi Operaház építészeti és kulturális gyöngyszem
Copyright: Dieter Wuschanski / The Chemnitz Theatres

 

Energiahatékonysági csúcsteljesítmény 

A színház, Chemnitz városa, és az alvállalkozó, a WISAG Energiemanagement közötti energiamegtakarítási szerződés keretében az operaház fő- és színházépületét, a szellőztető- és légkondicionáló berendezést, valamint a melegvíz- és világítási rendszert teljes egészben korszerűsítették. 

 

Az ABB 2015-ben beszerelt automatizálási rendszere a fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló berendezéssel (HVAC) a meleg vizet szolgáltató hálózat optimalizált vezérlését és energiagazdálkodását biztosítja. A rendszer három ABB AC500 programozható logikai vezérlőegységből (Programmable Logic Controller – PLC), két speciális kialakítású ACH550 kisfeszültségű hajtásból, valamint a kapcsolódó biztosítékokból és relékből áll.

 

A speciális kialakítású fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló hajtások 50 százalékkal csökkentik az energiafogyasztást

Két programozható logikai vezérlővel (PLC) működtetik az operaház vezérlési funkcióit, amelyek a vezérlőegységektől, az alállomásoktól és a hajtásoktól érkező információk (I/O) százait dolgozzák fel. Egy másik vezérlőt a színházban telepítettek. Az operaházban és a színházépületben található vezérlők közötti kommunikációt egy központi egység kezeli, amely összegyűjti és kiértékeli az információkat, majd eljuttatja az érintett panelekhez, valamint az épületautomatizálási és -vezérlési rendszerbe. 

 

A központi egység az épületautomatizálási rendszerbe integrált két speciális kialakítású ABB fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló hajtással is kommunikál, melyek a távfűtő állomáson található szivattyúkat vezérlik. A szivattyúkat üzemeltető villanymotorok állandó, teljes sebességű működtetése helyett a hajtások folyamatosan szabályozzák a sebességet az aktuális igények alapján. A motor fordulatszámának 20 százalékos csökkentése akár 50 százalékos energiaigény-csökkenéssel is járhat. Csak az energiamegtakarítást alapul véve, az ABB hajtások alkalmazásával a beruházás hónapok alatt megtérül

 

Két fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló ACH550 hajtás 
szabályozza az alállomáson zajló szivattyúzást.

 

Egy második központi egység a fűtés mellett az operaház kiterjedt és összetett szellőztető rendszerét is vezérli. A környezet szabályozása a kültéri hőmérséklet, a beltéri feltételek és számos időzítési program szerint történik.

 

Jens Israel, a WISAG Energiemanagement műszer- és vezérléstechnológiai (I&C) projektvezetője elmondta: „Az ABB logikai vezérlőegységei, fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló -hajtásai segítségével elért rugalmasság és felhasználóbarát működés a kulcsa a Chemnitzi Operaházban megvalósított hatékony klímavezérlésnek.”

 

Moritz Vogel, az operaház üzemeltetési vezetője megerősítette: „A logikai vezérlő és a hajtások kezelése nagyon jó, a felhasználói felület könnyen értelmezhető, és mi magunk is nagyon könnyen ki tudtuk egészíteni egyéb funkciókkal.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

Kényelmet és biztonságot nyújtanak a Continental innovációi az új Mercedes-Benz E-osztályban

A Continental fontos alkatrészeket és termékeket szállít az új Mercedes-Benz E-osztályhoz. A cég intelligens eszközalapú hozzáférési megoldásával (röviden CoSmA) a technológiai vállalat olyan rendszert kínál, amely az okostelefonokat vagy az okosórákat autókulcsokká alakítja. A technológia a digitális kornak megfelelő kényelmes felhasználói élményt tesz lehetővé. A Continental most először kínál olyan teljeskörű rendszert, amely átfogó kapcsolatot biztosít a jármű digitális ökoszisztémája, az okoseszközök és a felhő között.

2024. május 29. 14:28

Együtt a korszerű oktatásért

Megújult a SIÓ-Eckes iskolásokat támogató pályázata: a 2024-től „Köszi, SIÓ!” néven futó programban a vállalat az iskolák digitális oktatásának támogatását tűzte ki célul, hogy a gyerekek és a pedagógusok még több korszerű eszközhöz juthassanak. A sikeresen pályázó intézmények összesen 150 tablettel lehetnek gazdagabbak, sőt a modernizáció mellett elfogadásra motiváló mesével és óratervvel is segíti a tanárok munkáját a vállalat. A pályázatok online leadására 2024. július 14-éig van lehetőség.

2024. május 29. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52