Már 400. diákját helyezte állásba Magyarországon a Codecool Programozóiskola

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 26. 08:57

A Codecool programozóiskola idén nyáron újabb mérföldkőhöz érkezett: a Magyarországon képzett és állásba elhelyezett programozóik száma elérte a 400-at, miközben a sikerességi ráta továbbra is 95 százalékot meghaladó. A hagyományos bootcampeknél jóval hosszabb, 12 elméleti és 6 gyakorlati hónapot magába foglaló kurzusaival 2014-ben debütáló programozóiskola első diákjai időközben már érett fejlesztők lettek. Az ezres nagyságrend teljesítését 2021 nyarára várják a suli alapítói.

A 2014 óta működő Codecool állásgaranciával kínált kurzusai egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a képzési piacon. Az első 100 elhelyezett programozó eléréséhez nagyjából két évet kellett várni, utána már rövidebb intervallumokkal történt meg a 200. és 300. tanuló állásba helyezése. A 300. és a mostani 400. diák megünneplése között pedig nem telt el fél év sem. Fontos hozzátenni, hogy a külföldön képzett diákok ebbe nem is számítanak bele, a két lengyel és a közelmúltban nyílt román oktatóközpont kibocsátása nem játszik szerepet a magyar eredményekben. A Codecool vezetői optimisták, továbbra is erős keresletet látnak a munkaerőpiacon a jól képzett informatikusok iránt, így itthon 2021 nyarára már az ezredik végzősükkel kalkulálnak.

 

A kedvező piaci környezet mellett a valódi állásgarancia is hozzájárult az évek során a bizalom kialakulásához. “Az első években az ötven fő körüli osztályokból 1-1 diák volt csak, akit nem tudtunk elhelyezni, nekik természetesen nem kellett megkezdeniük a tandíj utólagos fizetését. Mindenki más vagy a gyakornoki idején őt foglalkoztató cégnél, vagy más partnercégünknél kapott megfelelő állást, és a fizetésből tudta törleszteni a tandíjat. Megközelítőleg ugyanezt az ütemet tudtuk tartani a miskolci oktatóközpontnál is” - mondta Boda József, a Codecool társalapító ügyvezetője. “Természetesen menetközbeni lemorzsolódás nálunk is van, mint általában minden oktatási struktúrában, de az, aki elvégzi az iskolát, az számíthat ránk. Jelenleg 16 főnek van folyamatban a kihelyezése, mintegy 30 nyitott álláshelyre, így mindenkinek megfelelő állás van kilátásban az új karrier elkezdéséhez.” 

 

 

Többször éri kritika az iparágat, hogy azok az adatok, amelyeket a cégek kommunikálnak a végzett diákjaik elhelyezkedéséről nem fedik a valóságot. A Codecool így szeptember 1-étől elsőként Magyarországon önként vállalja, hogy mutatóit egy független piaci szereplő rendszeresen auditálja. “A programozóiskolákat nem a papír, hanem az a bizalom hitelesíti, hogy képzésünkkel valóban álláshoz juttatjuk a diákjainkat. Bízunk benne, hogy a Codecool által kezdeményezett független auditálás segít tisztán látni az érdeklődőknek, melyik képzőintézményt érdemes választani” - mondja Boda. 

 

Azonban nem csak a kínált állásgarancia, és az utólagos fizetés lehetőségéért kedvelik a jelentkezők a Codecoolt, hanem a folyamatosan frissen tartott tanterv, valamint a foglalkoztatói igények és hallgatói visszajelzések nyomán fejlesztett képzési metodológia miatt is. Számos változás ment ugyanis végbe a kezdetek óta. Akkor még negyedévente indultak kurzusok. Ma már kéthetente becsatlakozhat egy új diák, és egyéni tanulási tempója szerint léphet előre hamarabb vagy később, aszerint, hogy elsajátította-e az egyes állomásokon elvárt tudást.  Ráadásul 2019 szeptemberétől lehetőség nyílik csak hétvégén elvégezni a 12 havi elméleti képzés három szakaszát. Amennyiben a programozói nyelvekre szánt harmadik szakaszt már a hagyományos hétközbeni nappali időbeosztásban választja a tanuló, akkor megnyílik előtte a lehetőség, hogy utólagosan fizesse a tandíjat, és garantáltan állás is kapjon. “Nagy a kihívás, akár már kísértésnek is mondhatnám, hogy gyorsítsunk a képzés ütemén, és jelentősen rövidítsünk a 12+6 hónapos képzési időn. Azonban azt valljuk, hogy valódi elméleti tudás átadásához szükség van erre az időtartamra, a féléves gyakorlati időszak pedig a tanultak készség szinten való elsajátításához, a munkahelyi környezetben való begyakorlásához szükséges. A képzési rendszerünk viszont biztosítja azt a rugalmasságot, hogy aki gyorsabban tanul, az hamarabb jusson tovább az egyes modulokon” - meséli Boda József.

 

 A Codecool mindkét oktatóközpontjában jelentős időt fordít a soft skillek elsajátítására is, hiszik, hogy az időmenedzsment vagy a problémamegoldó-képesség mind olyan készségek, amik jelentős előnyhöz tudják juttatni a pályakezdőket.

 

Rév Kálmán a Codecool első tanulói közé tartozott. A kurzus elvégzése óta, azaz már két éve dolgozik a Generali Biztosító Zrt-nél szoftverfejlesztőként. Kálmán korábban nem gondolta volna, hogy programozóként fog elhelyezkedni: villamosmérnöknek kezdett tanulni, de mikor rájött, hogy nem feltétlenül neki való a szakma, egy ideig játékmesterként dolgozott egy szabadulószobában. „Sok olyan barátom volt, akik programozóként dolgoztak és idegesített, hogy nem értem miről beszélnek. Mindig érdeklődtem az informatika iránt, napi szinten játszottam számítógépen, de minimális volt a tudásom, mikor a Codecoolba jelentkeztem.” – meséli Kálmán. „Szakmailag és emberileg is rengeteget adott a Codecool. Nem ismerek más helyet, ahol ekkora hangsúlyt fektetnének a soft skillekre is a szakmai fejlődés mellett és ez az álláskeresésnél is jókora előny volt. Egy munkahelyen hiába tehetséges valaki abban, amit csinál, ha nincs például jó kommunikációs készsége.”  Eleinte bonyolult szakmának képzelte a programozást, de hamar belátta, hogy az iskolában mindent megtanulhat, ha szorgalommal áll hozzá. Az önfejlesztés igénye is megmarad a Codecoolnál végzettekben, Kálmán esetében a Generali a folyamatos fejlődés mellé versenyképes fizetést is biztosít.

 

A Salary Guide 2019-es adatai szerint bruttó 400 és 600 ezer forint közé esik egy junior fejlesztő fizetése. A Codecool saját adatainak ismeretében elmondható, hogy az ebben a képzési struktúrában képzettek ugyanolyan anyagi megbecsülésnek örvendenek, mint az egyetemi keretek közül kikerülő programozók.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09