Eaton energiatároló rendszer létesítése a karbonsemlegesség érdekében a Lille-i egyetemen

forrás: Prím Online, 2020. február 6. 10:40

A Lille-i Katolikus Egyetem az Eaton energiatároló rendszerével kívánja a jövőben elérni a zéró széndioxid-kibocsátást. A rendszer 1400 m2-nyi napelem által termelt megújuló energiát tárolja el, melyet az egyetemi épületek és hat elektromosautó-töltőállomás energiaellátására használnak fel.

Az Eaton xStorage Buildings megoldása már az első néhány hónap leforgása alatt mintegy 174 kg szén-dioxid kibocsátásától mentesítette az egyetemet. Ez az elért eredmény akkor fog még tovább javulni, amikor az egyetem majd jobban kiismeri saját energiafogyasztási szokásait és a rendszert többet használják csúcsigény idején, amikor a szükséges extra hálózati kapacitást szén- illetve gázerőművek biztosítják.

 

 Az egyetem a 20. század vége óta kiemelten foglalkozik az energia témaköréhez szorosan kapcsolódó gazdasági és társadalmi átalakulásokkal és 2013-ban indította útjára Live Tree elnevezésű programját. A Live Tree program célja, hogy az észak-franciaországi Hauts-de-France régió kutatói a helyi lakosokkal és vállalkozásokkal szorosan együttműködve gyorsítsák fel az energiafogyasztási szokások megváltozását a Lille-i Vauban-Esquermes térségben. A sikeres szemléletváltás elengedhetetlen a fenntartható jövőhöz szükséges ökológiai és gazdasági változások érdekében.

 

 

Az egyetem azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2035-re az egész campus karbonsemlegessé váljon. A Rizomm elnevezésű épületükben ezt már 2021-ben szeretnék elérni. Ezen az épületen 1200 m2-nyi napelemet helyeztek el, amelyek 194 kWp megújuló energiát képesek előállítani. Egy másik épület, a HEI 200 m2 napelemmel rendelkezik, amelyek további 28 kWp csúcsteljesítményt biztosítanak. Az egyetemnek maximalizálnia kellett a megújuló erőforrás-felhasználását, hogy tovább csökkenthesse karbonlábnyomát és a villamoshálózattól való kitettségét  - különösen csúcsidőben. 

 

A választásuk azért esett az Eaton xStorage Buildings megoldásra, mert rugalmas és könnyen telepíthető, mivel az akkupakkok fizikailag különválaszthatók (akkumulátorvédelemmel együtt) az energiaátalakító rendszer többi elemétől. Az Eaton személyre szabott szoftver megírásával és fejlesztésével is segítette az egyetemet annak érdekében, hogy az xStorage Buildings integrálható legyen az egyetem energiagazdálkodási rendszerébe.

 

 

Az Eaton xStorage Buildings energiaátalakító rendszere két inverter egységből áll, melyek egyaránt 40 kW kisütési és 20 kW töltési teljesítménnyel rendelkeznek, ehhez összesen 25 darab 10 kWh kapacitású új akkumulátor egység párosul.

 

Gregory Vangreveninge, az Yncréa Hauts-de-France műszaki igazgatója hozzáfűzte: „Az Eaton olyan megoldást nyújtott számunkra, amely lehetővé teszi a saját magunk által megtermelt megújuló energia magasabb arányú felhasználását, mindezt megbízhatóan és egyedi igényeinkhez igazítva. Az energiatároló rendszert beillesztve az egyetem átfogó energiagazdálkodási tervébe a célunk a Rizomm, a HEI és az Hôtel Académique épületek karbon-lábnyomának további csökkentése.”

 

A kutatók és a PhD hallgatók jelenleg is az egyetem energiafelhasználásának átalakítási programján dolgoznak, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások arányának növelése érdekében. Munkájuk magában foglalja egy algoritmus kidolgozását az energia kínálati és keresleti minták pontosabb megértéséhez, valamint egy, a napelemek által előállított energia maximalizálásának lehetőségét kutató programot. 

 

 

Az Eaton xStorage Buildings másik nagy előnye, hogy könnyen bővíthető, így a jövőben megnövekedett mennyiségű megújuló energia tárolására is alkalmas lesz. A meglévő rendszerhez további 50 kWh tárolási kapacitás hozzáadása lehetséges.

 

Grégory Vangreveninge összegzése: „Intelligens villamos hálózat lehetőségeit bemutató mintaprojektünk messze túlmutat az egyetem igényein. Nem csupán kísérleti, hanem valós megoldást demonstrál egész Lille város és a környező térség számára, beleértve kiemelt partnereinket és mindenkit, akit érdekel a Li-ion akkumulátoros energiatárolási technológia alkalmazásának gyakorlati lehetősége. 

 

Ahhoz, hogy - mind egyetemi, mind országos szinten - elérjük kitűzött célunkat, a zéró széndioxid-kibocsátást, feltétlenül szükség van olyan rugalmas energiatároló rendszerek létesítésére, mint amilyen az Eaton xStorage megoldása, amely magában hordozza a szolár erőművek által megtermelt energia hatékony felhasználását.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

"Pénz, de honnan? 2024."

Beindultak és egész évben kitartanak az előnyös pályázati kiírások kkv-knak, és sorra hirdetik meg a KAP, az agrárium idei pályázati kiírásait. A "Pénz, de honnan? 2024" roadshow utolsó, budapesti állomásán június 20-án is sok új kedvezményes, támogatott forrást hoznak az előadók Közép-Magyarország kkv-döntéshozóinak és az agrárium szereplőinek.

2024. május 28. 20:37

Az LG két kutatási beszámolóját mutatták be egy AI technológiai konferencián

Május 7-11. között, a Bécsben megrendezett International Conference on Learning Representations (ICLR) 2024 konferencián mutathatta be kutatási eredményeit az LG Electronics (LG). A rengeteg beérkezett pályamű közül az LG kutatási dokumentumait a legjobb egy százalék közé választották, így bekerültek a konferencia programjába. Mindez jól szemlélteti az LG kutatási erőfeszítéseinek jelentőségét, és megerősíti a cég pozícióját a kulcsfontosságú AI technológiák fejlesztésének éllovasaként az olyan területeken, mint például a robotika, a metaversum és az intelligens otthonok.

2024. május 28. 16:11

Felforgatja a munkaerőpiacot a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az MI-t használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25%-os bérprémiumot kínálnak – derül ki a PwC Global AI Jobs Barometer felméréséből, mely 15 ország több mint félmilliárd álláshirdetését elemezte.

2024. május 28. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52