ABB – 2019-es egész évi és negyedik negyedévi eredmények

forrás: Prím Online, 2020. február 6. 13:22

Az alábbiakban közöljük az ABB 2019. negyedik negyedéves, és a 2019-es pénzügyi évének eredményeit. A teljes, angol nyelvű közlemény az alábbi linken található: https://new.abb.com/news/detail/55793/full-year-and-q4-2019-results.

 

Terv szerint halad az átalakítás

 

A 2019-ES ÉV FŐBB SZÁMAI

 •  A rendelésállomány szintje stabil volt, 28,6 milliárd $ értéke összehasonlító alapon +1%-os növekedést mutatott
 •  Az árbevétel 28,0 milliárd $, +1% volt, ami összehasonlító alapon +1%-os erősödésnek felel meg
 •  Az üzemi EBITA marzs*11,1% volt; alakulását az átállásból eredő költségek és a nem alaptevékenységek együttesen 130 bázisponttal befolyásolták
 •  A működési eredmény 1 938 millió $, -13%
 •  A nettó jövedelem 1 439 millió $, -34%
 •  Alap EPS 0,67 $; -34%**; működési EPS* 1,24$, -7%
 •  Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja 2 325 $ volt, ami -20%-os csökkenésnek felel meg; értéke magába foglalja a szerkezetegyszerűsítési program és az Energetikai Hálózatok divízió eladásával kapcsolatos pénzkiadásokat is
 •  Javasolt részvényenkénti osztalék: CHF0,8  

 

2019 NEGYEDIK NEGYEDÉVÉNEK FŐBB SZÁMAI

 •  Rendelésállomány: 6,9 milliárd $, -1%; összehasonlító alapon +1%
 •  Árbevétel 7,1 milliárd $, -4% volt; összehasonlító alapon -2%
 •  Az üzemi EBITA marzs 10,1% volt; alakulását az átállásból eredő költségek és a nem alaptevékenységek együttesen 170 bázisponttal befolyásolták
 •  A működési eredmény 648 millió $, +136%
 •  Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja 1 911 millió $ volt, ami +2%-os emelkedésnek felel meg; értéke magába foglalja a szerkezetegyszerűsítési program és az Energetikai Hálózatok divízió eladásával kapcsolatos pénzkiadásokat  

 

ÚJ VEZETÉS

 •  A vezérigazgatói tisztséget 2020. március 1-ei hatállyal Bjӧrn Rosengren tölti be.  

 

„Az ABB a piaci kihívások és a jelentős mértékű átalakítás ellenére a 2019-es évben erős, a negatív hatásokra rugalmasan reagáló teljesítményt nyújtott. Mind az árbevételünk, mind a működési haszonkulcsunk kisebb javulást mutatott. Terv szerint halad az Energetikai Hálózatok divíziónk eladása, és már jól láthatók az új működési modellünk, valamint az új vállalati kultúránk bevezetésének pozitív hatásai,” – nyilatkozta Peter Voser, az ABB elnök-vezérigazgatója. „Az osztalékpolitikánknak megfelelően részvényként 0,8 CHF osztalék kifizetését javasoljuk. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy részvényeseinknek vonzó hozamokat biztosítsunk; e célt szolgálja az a döntésünk is, hogy az Energetikai divízió eladásából származó nettó készpénzbevételből az év során részvény-visszavásárlási programot indítunk.” 

 

 

 

Rövid távú kilátások 

A makrogazdasági mutatók gyengébb növekedést jeleznek Európában és az Egyesült Államokban, míg Kína stabil trendjét befolyásolhatja a koronavírus kitörése. A globális gazdaságot továbbra is érintik a geopolitikai bizonytalanságok, összességében a 2019-eshez hasonló növekedési tendencia várható.  

 

A célpiacok, amelyeken az ABB működik, rugalmasságot mutatnak, azonban egyes piacokon, különösképpen az autóiparban, a gépgyártásban és a hagyományos energiatermelő szektorban, kedvezőtlen tendenciák tapasztalhatóak. A devizaátváltási hatások, várhatóan, továbbra is befolyásolják a társaság eredményeit.  

 

A vállalatcsoport 2019-es, teljes évi eredményei  

„Jelentős előrehaladást értünk el 2019-ben, az Energetikai Hálózatok divízió eladásának részeként fokozatosan csökkentettük az átállási költségeket, jól halad számos olyan nem alap- vagy korábbi tevékenységhez fűződő kérdés megoldása is, amely hátrányosan hat a vállaltcsoport teljesítményére, és az ABB-OS szervezetegyszerűsítési programunknak köszönhetően sikerült megtakarításokat elérnünk,” – közölte Timo Ihamuotila, az ABB pénzügyi igazgatója.  

 

„Ezt a lendületet az előttünk álló időszakban is meg kívánjuk őrizni, és a néhány piacon folytatódó kedvezőtlen tendenciák ellenére is a nyereséges üzleti növekedés elérésére törekszünk, amivel párhuzamosan javítani kívánjuk a működési haszonkulcsokat, és továbbra is fenn kívánjuk tartani a stabil készpénztermelési képességünket.”    

 

2019 Q4 csoportszintű eredményei 

Összefoglalás 

A vállalatok a negyedik negyedévben a rövid ciklusú ipari kereslet gyengülését tapasztalták. Ez a tendencia főként az USA-ban volt erős. A gyáripar egyes területein folytatódtak a kedvezőtlen piaci folyamatok. Ezen kedvezőtlen tényezők negatívan hatottak az árbevételre és a működési haszonkulcsokra is, különösen a Robotika és Gyártás Automatizálás divízióban. Csoportszinten a központi vállalati és az egyéb költségek szintje – a nem alaptevékenységek költségeinek csökkenése, az átállási költségek megszüntetése, valamint az ABB-OS szervezetegyszerűsítési program megtakarításai miatt – kedvezően alakult.  

 

IV. negyedév üzleti eredményei

 

 

 

2018. október 1-jei hatállyal az Energetikai Hálózatok üzletágat átsoroltuk a nem folytatódó tevékenységek körébe. Minden korábbi jelentésben szereplő összeget ezen portfólió-változással összhangban módosítottuk. A Vállalati és egyéb eredmények tartalmazzák a szegmensek közötti konszolidációt 

 

___________________________

* A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a 2019. IV. negyedéves pénzügyi jelentésben. 

** Az EPS-növekedés számítása nem kerekített összegekkel történt. Az egy részvényre jutó operatív eredmény konstans devizában van számítva (a 2014-es árfolyamok nem kerültek kiigazításra az üzleti portfólió változásainak megfelelően). 

*** A megrendelések a megrendelés-állomány és a bevételek növekedési üteme összehasonlítható alapon történt (helyi valutában kiigazítva a felvásárlásokhoz és az eladásokhoz). 

**** Az összegek a folytatódó és a nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értékeket tüntetik fel. 

***** 2018. december 17-én az ABB bejelentette az Energetikai Hálózatok divíziójának megállapodás szerinti eladását. Következésképpen a Power Grids üzleti eredménye megszűnt tevékenységekként kerül bemutatásra. A társaság eredményei az összes időszakra ennek megfelelően lett kiigazítva. 

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megbízható Munkaadó 2024-26 címet kapott az SAP

Az SAP Hungary Kft. elnyerte a "Megbízható Munkaadó 2024-26" címet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) éves taggyűlésén. A díjat olyan cégek kapják, amelyek kiemelkedő HR-gyakorlatot folytatnak, és példaértékű módon gondoskodnak munkatársaik munka- és életkörülményeiről.

2024. május 28. 13:07

Megjelent az első magyar kiberbiztonsági labor az IECEE CB séma alatt

A CCLab Kft. sikeresen teljesített a CBTL auditon és a nemzetközi IECEE CB Rendszerben CB Testing Laboratory (CBTL) jogosultságot szerzett. A magyarországi székhelyű CCLab hivatalosan 2024. május 24-én sikeresen kiterjesztette kiberbiztonsági tesztelői, értékelői és tanúsítási képességét a fogyasztói IoT eszközökre készült ETSI EN 303 645 és az ipari automatizálási és vezérlőrendszerekre szakosodott IEC 62443-4-1 / -4-2 szabványokra az IECEE CB séma keretén belül. A CB séma alatt kiadott tanúsítványokat jelenleg több mint 50 országban fogadják el. 

2024. május 28. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52