A kisgyermekes anyukák munkaerőpiacra való visszatérési esélyei

forrás: Prím Online, 2020. március 11. 15:37

A fizetések és rugalmas lehetőségek tekintetében is az IT a legerősebb szektor jelenleg, többek között ezért jelent jó karrierutat a kisgyermekes anyukák számára - mutatott rá Patai Krisztina, a Mommy Works Hungary alapítója a Green Fox Academy-vel közös, ‘Mommy works in IT!?’ című meetupjukon. Hegedűs László, a BlackRock HR leadjének tapasztalata szerint a nagyobb cégek több flexibilis lehetőséget kínálnak, míg a kkv-k sokszor az adminisztrációs terhek miatt riadnak vissza a részmunkaidős pozíciók kialakításától.

Az Eurostat adatai szerint ma Magyarországon az állások mindössze 5 százaléka részmunkaidős, miközben a munka-magánélet egyensúlya egyre fontosabb nemcsak az anyukák, de az új generációk számára is. Patai Krisztina, a Future Talents, valamint a Mommy Works Hungary alapítója szerint nagyon felgyorsult a munkaerőpiac átalakulása, a három legfontosabb trendként a digitalizációt, a szabadúszó életforma terjedését, valamint a jó pozíciókért folytatott versenyt látja. “Már nemcsak arról beszélünk, hogy programozókra van szükség, szinte minden területen megjelennek a digitálisan áthatott munkakörök. Az elmúlt években például több olyan HR digitalizációs folyamat fejlesztőt helyeztünk el, aki korábban HR business partnerként dolgozott, de említhetném a marketing vagy a pénzügy területeket is” - emelte ki a Green Fox Academy és a Mommy Works Hungary munkaerőpiacra visszatérő anyukáknak szóló közös meetupján. Krisztina hozzátette, hogy bár valóban sok IT szakembert keresnek, a jó pozíciókért továbbra is nagy a verseny a jelöltek között. A karrier spagetti jelenségére is felhívta a figyelmet: “Az exponenciális karrierutak véget értek, sokkal jellemzőbb, hogy a munkakörök átalakulása miatt 8-10 évente át kell képeznünk magunkat.” 

 

Patai Krisztina

 

Karrierváltáskor fontos az önismeret

A munkaerőpiacra visszatérő anyukák esetében a megváltozott élethelyzet miatt is gyakori a karrierváltás, hiszen sokan nem tudnak vagy nem akarnak 8 órában visszatérni korábbi állásukba. A meetupon Kovács-Posta Erika és Nagy Eszter, a Green Fox  kisgyermekes anyukáknak szóló részidős programozóképzésének két végzett hallgatója, ma már a BlackRock junior fejlesztői is arról meséltek, hogy második gyermekük születése után olyan irányt kerestek, ami hosszú távú fejlődési lehetőséget kínál, és biztosítja a munka-magánélet egyensúlyát is, ezért fordultak az informatika felé. 

 

Nagy Eszter

 

Patai Krisztina is úgy látja, az IT jó karrierutat jelenthet a kisgyermekes anyukák számára. “Kétségkívül, ha pusztán statisztika alapján kell megmondani, hogy miben van a jövő, az az informatika.” Emellett a fizetések terén is jelenleg a legerősebb szektorként látja. “Itt lehet elérni a legmagasabb kezdőfizetést, emellett váltásokkal a legtovább lépkedni. Míg máshol közép- vagy felsővezetői szintig kell eljutni ahhoz, hogy valaki bruttó 1-1,5 millió forint körül keressen, addig tapasztalataim szerint informatikai területen egy sima senior pozícióban is realizálható ez az összeg” - mondta el Patai Krisztina. Ugyanakkor rámutatott, hogy ez önmagában nem lehet elegendő motiváció a karrierváltáshoz. “Nagyon fontos az önismeret, hogy milyen készségeim vannak, mi a célom, mire vágyok, hogyan szeretnék élni, és ez alapján eldönteni, hogy ez a pálya odavezet-e.”

 

Gyes alatt is ügyelni kell a folyamatos kapcsolattartásra

Hegedűs László, a BlackRock HR leadje szerint egy vállalatnál a gyermekvállalás kezelésének folyamata három fontos fázisból áll. Az első a gyes, illetve gyed időszakának előkészítése, ilyenkor a vállalat feladata, hogy minden információt az anyuka rendelkezésére bocsásson. A következő fázis, amikor valaki már otthon van, ilyenkor a folyamatos kapcsolattartáson van a hangsúly. “Nálunk például minden vállalati rendszerhez folyamatos hozzáférése marad az anyukáknak” - emelte ki a BlackRock HR leadje. A harmadik lépés, amikor valaki eldönti, hogy szeretne visszatérni a vállalathoz. Hegedűs László szerint ilyenkor a HR feladata, hogy végigvezesse az anyukát az egész folyamaton.

 

Hegedűs László

 

A szakember a HR feladatai mellett a kisgyermekes anyukákra vonatkozó szabályozásról is beszélt. “Nem általánosan ismert például, hogy részmunkaidőt kötelező felajánlani: egy vagy két gyermek esetén a kisebb gyermek 4 éves koráig, míg három vagy több gyermek esetén a legkisebb gyermek 6 éves koráig. A távmunka ezzel szemben nem jár alanyi jogon, külön le kell egyeztetni a munkáltatóval, hogy beilleszthető-e az adott funkcióba. Többek között ezért is tartom nagyon fontosnak mind az anyuka, mind a munkáltató részéről a folyamatos kapcsolattartást az otthon töltött idő alatt is.”

 

Hegedűs László tapasztalata szerint a munkavállalók oldaláról is rugalmasságot igényel a visszaillesztési folyamat. “Elsősorban adminisztratív szempontból sok terhet ró a cégekre egy atipikus pozíció kialakítása, ami miatt elhúzódhat a visszatérő anyukák csapatba illesztése.” A szakember tapasztalata szerint a nagyobb cégek a kötelező minimumon túl több flexibilis lehetőséget kínálnak a visszatérő anyukáknak, míg a kisebb cégek sok esetben épp az adminisztratív terhek miatt nem szívesen alkalmazzák a részmunkaidős megoldást. Ugyanakkor a csapat sokszínűségének kedvez az anyukák foglalkoztatása. “A technológiai cégek esetében kifejezetten jó hatása van, ha nem csak férfiak dolgoznak a csapatban. Mi is törekszünk arra, hogy növeljük a vállalat sokszínűséget, többek között ezért az egyik kiemelt stratégiai partnerünk a Green Fox Academy.” A kisgyermekes anyukák számára Academy4Moms-szal közösen indított programozóképzésről érkezett hozzájuk Kovács-Posta Erika és Nagy Eszter is, akik a meetupon arról is meséltek, hogy olyan pályát kerestek, ahol maradandót alkothatnak, és a programozásban ezt mindketten megtalálták. Eszter a karrierváltásával inspirálni is szeretné a jövő generációt, elsősorban a családján keresztül: “A gyerekeim lássák, hogy nem baj, ha 18 évesen még nem tudják eldönteni, mik akarnak lenni. Inspiráljam őket, hogy van következő lépés, ha meguntad, lehet másfelé is menni, és ez nem baj.” 

 

Kovács-Posta Erika

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 ok, amiért a KKV-knak szükségük van a mesterséges intelligenciára a hálózatmenedzsmentben

A mesterséges intelligencia ma már mindenhol jelen van. Ami a hálózatépítést illeti, az irányítás és a kiberbiztonság terén olyan jelentős változások tapasztalhatók, amelyek egyszerűsíthetik a működést és csökkenthetik a kis- és középvállalkozások költségeit. 

2024. május 26. 15:37

Megérkezett az első tömeggyártásra szánt humanoid robot a Unitree-től

A Unitree Robotics bemutatta G1 modelljét, amely a vállalat második általános célú humanoid robotja. A bejelentés azonnal szenzációt keltett, mivel a robot könnyedén megbirkózik az olyan feladatokkal is, mint egy szódásüveg kinyitása, a diótörés, a nehéz tárgyak szállítása, vagy a hegesztés, ráadásul tömeggyártásra alkalmas, piacérett formában van.

2024. május 26. 13:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17