Online konferenciát tartott az Okos Jövő Innovációs Klaszter

forrás: Prím Online, 2020. május 20. 12:14

A brit energetikai ökoszisztémáról, a legújabb technológiai fejlesztésekről, valamint a különféle fintech és digitális megoldásokról tartottak online konferenciát a budapesti Brit Nagykövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Okos Jövő Innovációs Klaszter szervezésében. Az esemény egyedülálló lehetőséget kínált az Egyesült Királyság meghatározó innovátorainak megismerésére is.

Dr. Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, Iain Lindsay brit nagykövet és Bertalan Zsolt, az Okos Jövő Innovációs Klaszter elnöke „Showcasing UK innovation for the energy sector – A brit innováció bemutatása az energetikai ágazatban” címmel szervezett exkluzív konferenciát az energetikában érdekelt vállalatok részére.

 

Az angol nyelvű, online eseményen számos előadó prezentációit hallgathatták meg az érdeklődők: Márton István (MVM Smart Future Lab), Eric Brown (Energy Systems Catapult), Michael Willemot (Oxto Energy), Mike McCloskey (Utilidex), Alastair Marke (Blockchain & Climate Institute (BCI) és Toby Ferenczi (OVO Group).

 

Márton István, az MVM Csoport Smart Future Lab vezérigazgatója bemutatta energetika szektorra specializálódott inkubátor programjaik felépítését, működését és a jelenleg futó projekteket. A következő évtizedben a legújabb trendek és az azokat erősítő szabályozások jelentősen átalakítják majd az energiaipart. A Smart Future Lab a 2016-os indulása óta már hat startup vállalkozás alapítását segítette, amelyek esetében a teljes kihelyezett tőke értéke 190 millió forint volt.

 

Az Energy Systems Catapult prezentációja az olyan innovatív megoldások köré épült fel, mint például az energiarendszer digitalizálása, az adatok értékének maximalizálása vagy a digitális rendszertérkép, mégpedig Eric Brown, a vállalat műszaki vezérigazgatója előadásában. Az Energy Data Taskforce (Energiaadat-munkacsoport) 2019 júniusában tette közzé jelentését A Strategy for a Modern Digitalised Energy System (Stratégia a modern digitalizált energiarendszerhez) címen, amely öt kulcsfontosságú ajánlást fogalmazott meg az Egyesült Királyság energiarendszerének korszerűsítésére, lehetővé téve a zéró nettó szén-dioxid-kibocsátást integrált adat- és digitális stratégián keresztül. Ma csupán a házak 4%-a alacsony szén-dioxid-kibocsátású, míg a célkitűzések szerint 2050-re akár az otthonok 90%-a elérheti a nulla széndioxid-kibocsátást.

 

 

Az Oxto Energy technológiai szolgáltató képviselője, Michael Willemot, az energiatárolás következő generációjáról tartott előadást. A vállalat szabadalmaztatott és bevált űrtechnológia segítségével olyan innovatív energiatároló rendszert fejlesztett, amely lehetővé teszi a fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőt. Az úgynevezett New Generation Flywheel mechanikus akkumulátornak minősül, amely forgó tömeg formájában tárolja a kinetikus energiát. Úgy tervezték, hogy a megújuló technológiák – például a szél és a nap – mellett működjön, a folyamatos megújuló energiatermelés érdekében, még akkor is, ha az energia nem feltétlenül szükséges az adott pillanatban.

 

Az Utilidex társalapítója, Mike McCloskey, az energetikai adatok kihasználásának legújabb lehetőségeiről számolt be. Innovatív platformjuk, az úgynevezett Energy.Hub modell a felhőalapú technológiák kiaknázásával három alapvető modult egy integrált platformon kezel, a karbantartási költségek csökkentése érdekében. A részletes energiaadatok elemzése mellett a számlák feldolgozása is ezen keresztül zajlik, valamint teljes pénzügyi átláthatóságot biztosít az energiabeszerzési stratégiában.

 

Alastair Marke, a Blockchain & Climate Institute vezérigazgatójának előadása A blockchain és a mesterséges intelligencia szerepe a jövőbeli energetikai modellek felépítésében címmel indult. A 2018-ban megjelent Transforming Climate Finance and Green Investment with Blockchains a világ első könyve, amely azt vizsgálja, hogy a blockchain technológia milyen fontos szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A blockchain egyfajta turbótöltésként funkcionál a megújuló energia termelésében. New Yorkban már több blockchain-alapú energiaipari alkalmazás is működik, például a LO3 Energy startup Brooklyn Microgrid fejlesztése, amely a történelem első fogyasztók közötti villamosenergia-tranzakciója.

 

Végül, de nem utolsó sorban az Ovo Group nemzetközi részlegekért felelős igazgatója, Toby Ferenczi a legfontosabb technológiai platformjaikról készített összefoglalót. A Kaluza olyan szoftver- és hardvermegoldásokat, valamint házon belüli telepítési szolgáltatásokat nyújt, amely több millió energiaigényes eszközt, például elektromos járművek hálózatba integrálását teszi lehetővé. A Kaluza küldetése, hogy minden eszközt biztonságosan csatlakoztasson egy intelligens nulla széndioxid-hálózathoz, és megkönnyítse globális átmenetet a fosszilis tüzelőanyagoktól a megújuló energiáig. Az Orion szabadalmaztatott, következő generációs energiakereskedelmi operációs platform pedig a világ egyik első, teljesen valós idejű energiaplatformja, amely a hagyományos számlázási koncepció helyett egy folyamatosan frissülő mérleget mutat.

 

Nagyszabású rendezvény helyett online workshop

A konferenciát eredetileg a Brit Nagykövetség budapesti rendezvénytermében tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt hozott szigorító korlátozások miatt sajnos a szervezőknek más megoldást kellett találniuk. Szerencsére a Microsoft Teams online platformja segítségével minden zökkenőmentesen zajlott, az előadók prezentációi után a résztvevők feltehették kérdéseiket a külön erre a célra létrehozott csatornákon.

 

„Máshogy terveztük ezt a konferenciát, de nagyon örülünk, hogy a járványügyi helyzet ellenére is ilyen szép számmal regisztráltak a budapesti Brit Nagykövetséggel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen szervezett online workshopunkra. Az Okos Jövő Innovációs Klaszter célja, hogy egy olyan információs porondot biztosítson, amely összehozza az energetikában érdekelt állami, piaci és a magánszektor szakmai szereplőit, és ahol kapcsolatépítés közben értesülhetnek a legújabb technológia fejlesztésekről” – mondta el Bertalan Zsolt, az Okos Jövő Innovációs Klaszter elnöke.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

KPMG: Az energiaipar sem ússza meg a genAI bevezetését

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

2024. május 21. 11:28

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

2024. május 21. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59