Öntanuló rendszerdiagnosztikai megoldást fejlesztett ki naperőművek számára a Huawei

forrás: Prím Online, 2020. december 18. 18:33

Öntanuló algoritmussal ellátott, intelligens naperőmű-diagnosztikai megoldást – Smart I-V görbe diagnosztika – fejlesztett ki a Huawei. A technológia nagyban megkönnyíti az akár több száz MW-nál is nagyobb, több tízezer panelt magában foglaló naperőművek működésének felügyeletét és az iparágban folyamatos kihívást jelentő pontos hibakeresést. A meghibásodás azonnali online meghatározásával jelentős időt és költséget takaríthatnak meg az erőművek üzemeltetői. A vállalat a technológia működéséről Kína vezető tanúsító hatóságával közösen adott ki technikai útmutatót, úgynevezett White Paper-t, hogy a napenergia-termelés az akár ipari méretű erőművekben is még hatékonyabbá válhasson. 

A Huawei Technologies az ipari méretű, különböző rendszerekkel és eszközökkel működő napelemparkjaiban sikeresen alkalmazza a Smart I-V görbe diagnosztika technológiát. Az eljárás teljesítményének tanúsítására a vállalat a Kínai Általános Tanúsító Központot (CGC) kérte fel. A műszaki felülvizsgálat és teljesítmény-ellenőrzés megerősítette, hogy a Smart I-V görbe diagnosztika 95 %-os hatékonysággal működő, 4. szintű rendszerdiagnosztikai megoldás, vagyis megfelel az alkalmazás követelményeinek.

 

A CGC és a Huawei a sikeres tesztet követően közösen az eljárásról technikai útmutatót (White Paper) adott ki annak érdekében, hogy az ipar többi szereplője még jobban megértse az online I-V szkennelés és az intelligens diagnosztikai technológia jelentőségét. A kiadvány részletesen leírja az I-V szkenneléshez és az intelligens diagnosztizáláshoz szükséges technológiák fejlesztési hátterét, műszaki jellemzőit és teljesítményét. Az útmutatóban foglaltak referenciául szolgálhatnak az erőműfejlesztő vállalkozások és más cégek számára az intelligens I-V görbe diagnosztika funkciójának pontos megértéséhez és használatához. Továbbá jó alapot jelentenek azoknak a vállalkozásoknak, amelyek fejlesztenék vagy alkalmaznák ezen technológiát sajátjuk fejlesztésére az aktuális trendek és a változó alkalmazási követelmények szerint. 

 

 

Technológiai fejlődési háttér

A nagy alapterületű és sok napelemből álló napelemparkok esetében számtalan hiba merülhet fel. Ma egy 50 MW névleges teljesítményű erőmű 100 hektárnál is nagyobb területű és több mint 120 ezer modulból áll. A különböző típusú hibák hatékony, gyors és pontos felderítése és kijavítása az üzem működése során az egyik legnagyobb kihívás. A Huawei adatai azt mutatják, hogy az üzem működése során előforduló különféle hibák gyors felderítése és kezelése kulcsfontosságú a termelés maximalizálása érdekében. 

 

Jelenleg a napelemes rendszer hibáit két módon észlelhetik: online és offline. Az online esetén a felügyeleti rendszerek adatait vizsgálják, míg az offline módszer a helyszínen, a napelem sorok között meghatározott útvonalak szerint manuális módon zajlik.  A vezérlőrendszerek által biztosított online ellenőrzés még mindig gyerekcipőben jár, csak korlátozott információkat tartalmaz a hibákról. Az offline ellenőrzést a napelemparkok jellemzői miatt a legtöbb esetben lehetetlen alaposan elvégezni. Ezért intelligens alkalmazásokra van szükség a PV rendszerek hibaazonosítási hatékonyságának és pontosságának javításához, valamint a hibajavítás automatizálásához.

 

Folyamatosan tanuló algoritmus

A Huawei Smart I-V görbe diagnosztika megoldása beazonosítja a PV sztringek hibatípusát az inverterek, a begyűjtött adatok és a mesterséges intelligencia algoritmus által összegyűjtött áram- és feszültségadatok alapján. A Smart I-V görbe diagnosztika funkció egy kattintással elindítható, majd ezt követően a Huawei SmartLogger elküldi az I-V szkennelési parancsot az inverternek. A begyűjtött információkat az inverter feltölti a FusionSolar menedzsment rendszerbe, amely beépített hibadiagnosztikai és azonosító algoritmusával automatikusan kijelzi a rendszer hibáit.

 

A Huawei Smart I-V görbe diagnózisa olyan kulcselemekből áll, mint az inverter, a SmartLogger és a FusionSolar intelligens monitoring platform. Az inverter összegyűjti az összes PV string teljes I-V adatait, és a SmartLogger feltölti ezeket az adatokat a FusionSolar-ba. A rendszer ezután beépített string-diagnosztikával és hibaazonosító algoritmussal felismeri a PV-üzem összes stringjét és azonosítja az esetleges hibákat, ezáltal pontosan megmutatva a kezelőnek, hol a hiba a rendszerben. 

 

 

Műszaki ellenőrzés és értékelés

A Huawei világelsőként fejlesztette ki a Smart I-V görbe diagnosztika technológiát és elsőként értékesíti iparágban. Az kínai tanúsító hatóságok – 2020 februárja és júliusa között végzett vizsgálatuk alapján – kijelentették, a módszer megfelelően alkalmazható minden rendszertípusra. Az eljárással elérhetők el a kívánt célok, és reményeik szerint ez a technológia megoldja a hatalmas napelemparkok üzemeltetési gondjait. 

 

A vizsgált napelemparkok vizsgálatának eredményei szerint az I-V diagnosztika precíz teljesítménye, hibák azonosítási pontossága meghaladja a 95%-ot, ezzel eléri az L4 átfogó teljesítményszintet. Ezen felül megfelel az alkalmazási követelményeknek és minden rendszertípusra használható. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

Kényelmet és biztonságot nyújtanak a Continental innovációi az új Mercedes-Benz E-osztályban

A Continental fontos alkatrészeket és termékeket szállít az új Mercedes-Benz E-osztályhoz. A cég intelligens eszközalapú hozzáférési megoldásával (röviden CoSmA) a technológiai vállalat olyan rendszert kínál, amely az okostelefonokat vagy az okosórákat autókulcsokká alakítja. A technológia a digitális kornak megfelelő kényelmes felhasználói élményt tesz lehetővé. A Continental most először kínál olyan teljeskörű rendszert, amely átfogó kapcsolatot biztosít a jármű digitális ökoszisztémája, az okoseszközök és a felhő között.

2024. május 29. 14:28

Együtt a korszerű oktatásért

Megújult a SIÓ-Eckes iskolásokat támogató pályázata: a 2024-től „Köszi, SIÓ!” néven futó programban a vállalat az iskolák digitális oktatásának támogatását tűzte ki célul, hogy a gyerekek és a pedagógusok még több korszerű eszközhöz juthassanak. A sikeresen pályázó intézmények összesen 150 tablettel lehetnek gazdagabbak, sőt a modernizáció mellett elfogadásra motiváló mesével és óratervvel is segíti a tanárok munkáját a vállalat. A pályázatok online leadására 2024. július 14-éig van lehetőség.

2024. május 29. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52