Mit érdemes tudni a fluktuációról?

forrás: Prím Online, 2021. április 3. 10:43

A fluktuáció kifejezés általában automatikusan negatív érzéseket kelt. A rossz munkakörülményekkel, kevés fizetéssel és a be nem váltott ígéretekkel hozzák összefüggésbe, elsősorban munkavállalói megközelítésben.

Valójában a vállalkozások életében egy természetes folyamat, ideális körülmények között is létező jelenség, nem csak a nem megfelelő légkör vagy feltételek következménye. 

 

Mit is jelent pontosan? 

 

Kérésünkre a Beraman Hungary munkaerő-kölcsönző cég munkatársai elmondták, hogy a fluktuáció a munkahelyekről önkéntes alapon vagy kényszer hatására távozó dolgozók helyére felvett alkalmazottak számának százalékban kifejezett aránya az átlagos létszámhoz képest, adott intervallumra vetítve. Az elvándorlás abban az esetben okoz gondot, ha ez a százalék egy bizonyos érték fölé emelkedik.

 

A fluktuáció hirtelen megugrása általában olyan eseményekre vezethető vissza, amik leggyakrabban a cégen belül is megoldhatóak. Ezáltal a munkavállalók hosszú távú elégedettsége is biztosítható. 

 

A dolgozó és a munkahelyváltás

 

Minden munkavállaló célja, hogy elkerülje a gyakori munkahelyváltást, hogy a munkáját, tudását és idejét megbecsüljék és kellően kompenzálják azt. Minden munkaadónak szembe kell néznie a ténnyel, hogy egy dolgozó távozása kapcsán nemcsak munkaerőhiány léphet fel, járulékos költségekkel is járhat. A folyamatosan érkező új munkaerő betanítása a legnagyobb rejtett költség, emellett idő- és energiaigényes. Nem elhanyagolható a hatása a termelés hatékonyságára és a többi dolgozó munkamoráljára sem.

 

Leggyakoribb kiváltó okai

 

A vezető okok között általában a be nem tartott ajánlatok, a vezetőséggel és a kollégákkal kialakult nem mindig megfelelő viszony szerepelnek, de akár a kihívások nélküli, monoton munka is ide tartozhat. Természetesen a fizetés is jelentős szerepet játszik egy munkahely megtartásában vagy épp ellenkezőleg, az elhagyásában. A túl alacsony, akár a tapasztalatlanabb kollégáéval megegyező fizetés az igazságtalanság érzését keltheti. Ezek mellett a rendszeres visszaigazolások is rendkívül fontosak a fluktuáció csökkentésében.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyártásban, termelésben részt vevő kékgalléros munkavállalók körében különösen magas a fluktuáció, ami visszavezethető e réteg kedvezőtlenebb gazdasági és társadalmi hátterére, a perspektíva hiányára, az alulmotiváltságra. E munkavállalók mindenképpen több szociális támogatást, odafigyelést igényelnek, ami a fluktuáció csökkenését is jelentheti. 

 

Mind a termelés, mind a HR munkáját hatékonyabbá teszi, ha e téren külső támogatást kapnak, például egy munkaerő-kölcsönző cégtől. Ők azok, akik szorosabb kapcsolatban állnak a munkavállalókkal, tisztában vannak az igényeikkel és kezelni tudják azokat.

 

A fehérgalléros szektor mellett a kékgalléros szektorban dolgozókat is lehet és kell is motiválni. A megbecsült dolgozó mindig lojálisabb az őt alkalmazó vállalathoz. Ezt vallja a Beraman Hungary, aki szerint egy nagy toborzási tapasztalattal rendelkező, mind a kölcsönbevevővel mind a munkavállalóval fair playt folytató korrekt cég hatékony megoldást nyújthat a magas fluktuáció problémájára is.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

A LED termékek széles tárháza

A LED világítás és annak eszközei egyre nagyobb figyelmet kapnak napjainkban, hiszen sokkal több előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, mint a hagyományos társaik. 

2021. május 11. 16:43

Légy tudatos a kutya simogatásánál is, és olvass a testbeszédéből!

Mint leendő vagy már szakavatott kutyatartó, érdemes tisztában lenned a kutyád jelzéseivel, hiszen ezáltal alakulhat ki egy felhőtlen és harmonikus kapcsolat kettőtök között, mikor már egy-egy tekintetből és egy bizonyos hanglejtés alapján megértitek egymást.

2021. május 1. 16:39

A vászonkép minőségének jelentősége

Vászonképet készíteni nem nehéz. Általában kell hozzá egy kép, egy cég, ahol elkészítik, és kész is van. Sokan elfeledkeznek egy olyan apróságról, ami aztán, ha nem profiktól kérünk segítséget, könnyen szemet szúrhat.

2021. május 1. 12:53

Mit érdemes tudni a fluktuációról?

A fluktuáció kifejezés általában automatikusan negatív érzéseket kelt. A rossz munkakörülményekkel, kevés fizetéssel és a be nem váltott ígéretekkel hozzák összefüggésbe, elsősorban munkavállalói megközelítésben.

2021. április 3. 10:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35