Mit érdemes tudni a fluktuációról?

forrás: Prím Online, 2021. április 3. 10:43

A fluktuáció kifejezés általában automatikusan negatív érzéseket kelt. A rossz munkakörülményekkel, kevés fizetéssel és a be nem váltott ígéretekkel hozzák összefüggésbe, elsősorban munkavállalói megközelítésben.

Valójában a vállalkozások életében egy természetes folyamat, ideális körülmények között is létező jelenség, nem csak a nem megfelelő légkör vagy feltételek következménye. 

 

Mit is jelent pontosan? 

 

Kérésünkre a Beraman Hungary munkaerő-kölcsönző cég munkatársai elmondták, hogy a fluktuáció a munkahelyekről önkéntes alapon vagy kényszer hatására távozó dolgozók helyére felvett alkalmazottak számának százalékban kifejezett aránya az átlagos létszámhoz képest, adott intervallumra vetítve. Az elvándorlás abban az esetben okoz gondot, ha ez a százalék egy bizonyos érték fölé emelkedik.

 

A fluktuáció hirtelen megugrása általában olyan eseményekre vezethető vissza, amik leggyakrabban a cégen belül is megoldhatóak. Ezáltal a munkavállalók hosszú távú elégedettsége is biztosítható. 

 

A dolgozó és a munkahelyváltás

 

Minden munkavállaló célja, hogy elkerülje a gyakori munkahelyváltást, hogy a munkáját, tudását és idejét megbecsüljék és kellően kompenzálják azt. Minden munkaadónak szembe kell néznie a ténnyel, hogy egy dolgozó távozása kapcsán nemcsak munkaerőhiány léphet fel, járulékos költségekkel is járhat. A folyamatosan érkező új munkaerő betanítása a legnagyobb rejtett költség, emellett idő- és energiaigényes. Nem elhanyagolható a hatása a termelés hatékonyságára és a többi dolgozó munkamoráljára sem.

 

Leggyakoribb kiváltó okai

 

A vezető okok között általában a be nem tartott ajánlatok, a vezetőséggel és a kollégákkal kialakult nem mindig megfelelő viszony szerepelnek, de akár a kihívások nélküli, monoton munka is ide tartozhat. Természetesen a fizetés is jelentős szerepet játszik egy munkahely megtartásában vagy épp ellenkezőleg, az elhagyásában. A túl alacsony, akár a tapasztalatlanabb kollégáéval megegyező fizetés az igazságtalanság érzését keltheti. Ezek mellett a rendszeres visszaigazolások is rendkívül fontosak a fluktuáció csökkentésében.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyártásban, termelésben részt vevő kékgalléros munkavállalók körében különösen magas a fluktuáció, ami visszavezethető e réteg kedvezőtlenebb gazdasági és társadalmi hátterére, a perspektíva hiányára, az alulmotiváltságra. E munkavállalók mindenképpen több szociális támogatást, odafigyelést igényelnek, ami a fluktuáció csökkenését is jelentheti. 

 

Mind a termelés, mind a HR munkáját hatékonyabbá teszi, ha e téren külső támogatást kapnak, például egy munkaerő-kölcsönző cégtől. Ők azok, akik szorosabb kapcsolatban állnak a munkavállalókkal, tisztában vannak az igényeikkel és kezelni tudják azokat.

 

A fehérgalléros szektor mellett a kékgalléros szektorban dolgozókat is lehet és kell is motiválni. A megbecsült dolgozó mindig lojálisabb az őt alkalmazó vállalathoz. Ezt vallja a Beraman Hungary, aki szerint egy nagy toborzási tapasztalattal rendelkező, mind a kölcsönbevevővel mind a munkavállalóval fair playt folytató korrekt cég hatékony megoldást nyújthat a magas fluktuáció problémájára is.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Láthatatlan pajzs az autó esztétikumának védelmében

Miben rejlik a CarPro HydrO2 LITE szóróbevonat kiemelt hozzáadott értéke akkor, hogyha a minőségi autóápolás szellemében alkalmazzuk? Hogyan történhet egyáltalán a CarPro HydrO2 LITE szóróbevonat használata, és mennyi időt vesz igénybe?

2021. június 1. 14:42

Ismerkedj meg a tündérkert különlegességével, és fogj neki megépítésének még ma!

A tündérkertek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen mindamellett, hogy az ember megcsillogtathatja kreativitását, a kert csodás díszei lehetnek egy pillanat alatt. Amennyiben már láttál tündérkertet, te is biztosan beleszerettél a miniatűr építményekkel, a varázslatos figurákkal és a cuki kis kti bútorokkal tarkított világba.

2021. június 1. 14:35

Milyen a szexi harisnyatartók kínálata?

A szexi harisnyatartók segítségével érzéki hercegnővé válhat a hálószobában. Egy erotikus darab remek kiegészítője lehet egy izgalmas estének. Megtalálni a tökéletes darabot azonban nem egyszerű, hiszen ezek kínálata hatalmas. Vajon hol és milyet érdemes választani? Ebből a cikkből minden kiderül! 

2021. június 1. 14:30

Stílusos ajtók kis lakásokba

A kisebb belterületű ingatlanokban minden szabad centiméter kincs. Sok helyet megspórolhatunk, ha célszerűen rendezzük be lakásunkat. Azonban nem ez az egyetlen módja annak, hogy takarékoskodjunk a térrel. Ha jól választjuk meg a nyílászárókat, akár négyzetmétereket is nyerhetünk.

2021. június 1. 14:20

Süssön pizzát és egyéb finomságokat kertjében

Bizonyára Ön is várta már a tavaszt, de még inkább a nyarat, amikor hosszúak a nappalok, kellemes az idő, és végre zavartalanul lehet mind több időt tölteni a szabadban.

2021. június 1. 11:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40