Magas termelékenység, alacsony költségek

forrás: Prím Online, 2021. június 13. 10:30

Egyre több iparági szereplő ismeri el, hogy elérkezett az idő a belső logisztikai folyamatok újragondolására. Sokan közülük az automatizált megoldásokhoz fordulnak, egész pontosan autonóm mobil robotokhoz (AMR-ek). Az együttműködő mobil robotok új generációja optimalizálja a munkafolyamatokat, függetlenül attól, hogy milyen feladatot, melyik iparágban kell elvégezni, és így rugalmas intralogisztikát és zökkenőmentes gyártást tesz lehetővé. Annak ellenére, hogy az AMR-eket leginkább az autó- és elektronikai iparban alkalmazzák, többek közt az FMCG szektor kihívásaira is válasszal szolgálnak.

Évenkénti növekedési mutatóival az FMCG szektor jelenleg az egyik leggyorsabban fejlődő szektor Magyarországon (és világszerte). Noha számtalanszor helytelenül definiálják az „FMCG” elnevezést, ez a szegmens két terméktípust foglal magában: élelmiszeripari és nem-élelmiszeripari termékeket. Az pedig mindkét típusra vonatkozik, hogy folyamatosan változó piaci igényeknek kell megfelelniük, és az ügyfelek módosuló elvárásaihoz az őket kiszolgáló ellátási láncnak is muszáj alkalmazkodnia. A mai gyárak belterei merőben eltérnek az akárcsak húsz évvel ezelőtti elrendezéstől, mivel manapság nagysebességű szállítószalagokkal, kobotkarokkal és egyéb automatizált technológiával találkozhatunk, amelyek az emberi munkaerőnél gyorsabban és pontosabban végzik el a feladatokat.

 

 

A gyorsan mozgó fogyasztási cikkekkel foglalkozó vállalatok, függetlenül attól, hogy a fókuszban például élelmiszeripari, szépségápolási vagy háztartási cikkek vannak, világszerte egyre növekvő mértékben automatizálják anyagmozgatásukat és egyéb raktári folyamataikat rugalmas, alkalmazkodó képes és biztonságos autonóm mobil robotok révén. A rendelkezésre álló piaci adatok szerint az FMCG vállalatok 79%-a tervezi 2024-ig AMR-ekkel optimalizálni belső logisztikáját.*

 

 

Az autonóm mobil robot-megoldások piacvezetője és iparági szakértője, a Mobile Industrial Robots (MiR) három munkafolyamatot definiált, amelyek a legsikeresebbnek bizonyultak az FMCG vállalatok AMR-ek telepítésével kapcsolatos célkitűzéseinek teljesítésében. 

 

1. Bejövő/kimenő alkatrészek szállítása a termeléshez:

Az FMCG alkotóelemeket köztes raktárakban vagy más előkészítési helyeken tárolják, mielőtt a gyárterületre szállítják őket. Az alkatrészek mozgatásához korábban többnyire villástargoncákat vagy AGV-ket használtak, azonban a jelentős balesetveszély, illetve az AGV-k közlekedéséhez szükséges hely hiánya miatt számos vállalat próbálja limitálni ezen megoldások használatát, és inkább biztonságosabb és agilisabb alternatívákat keres az ismétlődő és az utolsó szakaszt érintő szállításra. A beépített raklapemelőkkel, vagy speciális kocsis megoldásokkal felszerelt AMR-ek önálló módon képesek raklapokat vagy árut szállítani a gyártósorhoz, és egy biztonságosabb alternatívának számítanak az AGV-khez és a kézzel vontatott kocsikhoz képest. Ez kimondottan igaz a zsúfolt helyiségekre és dinamikus környezetre, ahol embereknek, felpakolt áruknak és egyéb berendezéseknek kell biztonságosan összehangolniuk az A-ból B-be való mozgásukat. Amellett, hogy nekik köszönhetően a vállalatok alkalmazottaikat nagyobb értéket teremtő pozíciókba helyezhetik át, az AMR-ek nagymértékben növelik a teljesítményt is azáltal, hogy csökkentik a különféle típusú termékek gyártása között fellépő átállási időt.

 

2. A minőséget biztosító minták kezelése a gyártás során:

Az egyre magasabb minőségre irányuló kiskereskedői igény további nyomást helyez a gyártóvállalatokra a nyomon követhetőséggel kapcsolatos követelmények kapcsán, mind a nevüket viselő, mind a saját márkás termékeket érintően. A külső vásárlói trendek következtében, amelyek a koronavírus-járvány miatt nagy valószínűség szerint még fel is gyorsulnak, egyre elterjedtebb és gyakoribb a gyártási minőséget biztosító minták alkalmazása. Ennek eredményeképp a mérnöki részlegek együttműködő robotikai technológiát, például a robotkarokat (kobotokat) és és AMR-eket használnak áthelyező műveletekre, hogy csökkentsék az alkalmazottakat érő terhelést. Egyes vállalatok AMR-ekre bízzák a minták szállítását a gyártósor és a raktár között. Ezeket az AMR-eket kobotokkal szerelik fel, amelyek a mintákat közvetlenül az élő gyártósorról veszik fel és viszik tovább a raktárba vagy laboratóriumi elemzésre.

 

3. AMR-ek integrálása raklapozó-megoldásokba:

Ahogyan az FMCG vállalatok egyre nagyobb számban fedezik fel az AMR-ek gyártósoron/raktárakban való használatának előnyeit, újabb és újabb megoldások után kutatnak, melyekkel kiterjeszthetnék az AMR-ek alkalmazását. Általában először a raklapok mozgatásával járó feladatok felgyorsítására esik a választás az alkatrészek mozgatásától a végtermékek raktárba való szállításáig. A nyílt forrással rendelkező AMR-ek ideális megoldásnak bizonyulnak, mivel könnyedén integrálhatók a modern raklapozó rendszerekbe. Az AMR-ek jelentős megtakarítást kínálnak az AGV-khez képest ezen munkafolyamat során: a robotok maguk kevesebbe kerülnek, nincs szükség infrastruktúra kiépítésére a gyárterületen, és ennek köszönhetően gyorsabban – és könnyebben – programozhatók és telepíthetők. Mindennek következtében a raklapozó alkalmazásokba integrált AMR-ek száma egyre csak növekszik.

 

 

Autonóm mobil robot-megoldásokat számos gyártási környezetben telepítenek világszerte, például az Infinitus gyógynövény-termesztő vállalat három MiR200 autonóm mobil robotot (AMR-t) használ, megtriplázva termelékenységét.

 

___________

* www.mobile-industrial-robots.com/pl/insights/report/

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bosch Tech Day 2024 – Szoftverekkel is elérhetők lesznek a Bosch „életre tervezett” technológiái

A Bosch, a technológiák és szolgáltatások szállítója szoftverekkel és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal bővíti üzleti tevékenységét, az évtized végére pedig már milliárd eurós nagyságrendű árbevételt tervez szoftveres tevékenységével elérni. „A Bosch már jó ideje szoftverfejlesztő vállalat is” – hangsúlyozta Renningenben, a 2024-es Bosch Tech Day alkalmával Dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának elnöke. „Széles körű szakértelmünkkel közvetlenül láthatjuk el termékeinket programokkal, termékszoftvereink pedig az „Életre tervezve” mottónknak megfelelően könnyítik meg ügyfeleink életét.”

2024. június 19. 18:50

Gyorsan halad az AI elfogadása, de a szervezeti változás kulcsfontosságú a skálázáshoz

A mesterséges intelligencia technológiákra fogékony vállalatok már túljutottak a generatív mesterséges intelligencia iránti rajongás szakaszán, és azon dolgoznak, hogy a leghatékonyabban leküzdjék a bevezetést akadályozó tényezőket. A Deloitte legfrissebb kutatásában megkérdezettek közel háromnegyede a következő két évben a generatív AI miatt kíván változtatni a tehetségmenedzsment stratégiáján, különös tekintettel a munkafolyamatokra, a képzettség növelésére és az átképzésre.

2024. június 19. 15:18

A CSRD feladja a leckét a vállalatoknak

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, de sokan még nem igazán tudják, hogyan - derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.

2024. június 19. 13:19

TheFence: a jogosultság mindent visz!

Mérföldkő az informatikai biztonság területén elismert amerikai-magyar tulajdonú XS Matrix életében, hogy az IBM és az Oracle után Vágvölgyi Zoltán kereskedelmi igazgatóként a kiberbiztonsági startuphoz igazolt. Feladata többek között, hogy a vállalati hozzáférések felderítésére, felülvizsgálatára, elemzésére fejlesztett THEFENCE megoldás hazai és nemzetközi piaci jelenlétét tovább erősítse.

2024. június 19. 11:42

Végleges döntés született az OXO Technologies hollandiai székhelyáthelyezéséről

Az OXO Technologies Holding közgyűlése második döntésével is jóváhagyta a Társaság székhelyének áthelyezését Budapestről a hollandiai Rotterdamba, mely döntés így véglegesnek tekinthető. A székhelyáthelyezés jogi folyamata ennek megfelelően a következő hónapokban zárul, mindez azonban nem érinti a Társaság részvényeinek BÉT Xtend piacon történő kereskedését, amely ez alatt az időszak alatt és a székhelyáthelyezést követően is folyamatos marad.

2024. június 19. 10:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30