Mobil munkapaddá váltak a robotok egy olaszországi üzemben

forrás: Prím Online, 2021. július 28. 12:39

A DeWalt Industrial Tools perugiai üzemében (Olaszország) a márka két legnagyobb családjának termékeit gyártják: elektromos favágó szerszámokat és bontókalapácsokat.  Ez utóbbi sorozat esetében a vállalat úgy döntött, hogy két MiR200 autonóm mobil robotot (AMR-t) telepít, hogy gyártósorukat valódi összeszerelő-részleggé alakítsák, amelyeket mobil munkaállomással is kiegészítettek.

A Stanley Black & Decker csoporthoz tartozó DeWalt Industrial Tools vezető szerepet tölt be a professzionális villamos kézi szerszámok ágazatában. A Perugia külterületén, Corciano-ban létesített üzemük 15 ezer m² alapterületű és 250 embert foglalkoztat.

 

A gyárban alkalmazott belső folyamatok olyan tevékenységek összességét jelentik, amelyek nemcsak a végső összeszerelést, hanem a gépek stratégiai elemeinek létrehozását is tartalmazzák, különös tekintettel a villanymotorok építéséhez szükséges armatúrák és állórészek összeállítására, az alkatrészek festésére, valamint az acélból, alumíniumból és magnéziumból készült alkatrészek mechanikai feldolgozására.

 

A lean szemléletet mélyrehatóan elsajátító és az innováció iránt elkötelezett vállalat úgy döntött, hogy egy Ipar 4.0-ás gyártósort alakít ki, amely két MiR200 robot szolgáltatásait veszi igénybe egyedi módon speciális fedélzeti moduloknak köszönhetően, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy együttműködjenek a robotcellával.

 

 

Az összeszerelő sortól az összeszerelő celláig

A bontókalapács összeállításáért felelős gyártósoroknál a vállalatnak alapjáraton 180 kg-os raklapokat kell megmozgatnia, melyek azokat az alkatrészeket tartalmazzák, amelyekre az egyes kalapácsok létrehozásához van szükség, mind külön változatban, egyedi azonosítóval.

 

„Nem engedhettük meg magunknak, hogy álló anyagmozgató berendezéseket telepítsünk, vagy olyan rögzített rendszert építsünk ki, amely az üzemeltető útját állhatja” – mondja Francesca Ballerini a DeWalt Industrial Tools folyamatmérnöke és karbantartási igazgatója. „Az anyagmozgató feladatokat, amelyek többnyire sok erőforrást igényelnek, viszont kevés értéket teremtenek, amennyire csak lehet, leegyszerűsítettük, és átadtuk a két AMR-nek. Így az állomás alkalmazottait olyan munkákkal tudjuk megbízni, amelyek mind értéket teremtenek a termék szempontjából” - folytatja Ballerini.

 

A folyamat az alábbiak szerint zajlik: egy üzemeltető felelős a raklap megöltéséért, aki a gyártási folyamatokat irányító (MOM) rendszerben foglalt tevékenységek megtörténte után megerősíti a feladatok elvégzését a dedikált ember és gép közti interfészen (HMI) keresztül. Ezen a ponton az alkalmazás egy képfelismerő rendszer segítségével ellenőrzi a raklap teljességét és az alkatrészek helyes pozícióját, majd ezt követően magához hívja az első MiR200-at, amely a küldetést megkapva egydarabos anyagáramlás révén elvégzi az anyagmozgatást, azaz továbbítja magát a raklapot az összekészítő állomástól egészen a robotcelláig.

 

„A kezelőszoftver rendkívüli egyszerűsége lehetővé tette számunkra, hogy szinte önállóan integráljuk a töltőállomásokat a raklapcserét elvégző görgős szállítószalagok közelében, amelynek köszönhetően a munkafázisok között a robotok automatikusan beállhatnak töltődni, lehetővé téve számunkra a várakozási idő és a helykihasználás optimalizálását, ami azt jelenti, hogy az AMR-ek munkaideje anélkül meghosszabbítható, hogy növelni kellene a flotta létszámát” – magyarázza Francesca Ballerini.

 

 

Mobil munkapad szűk térben 

A MiR200-zal érkező előnyök egyik legfontosabbika, és ezzel együtt a perugiai DeWalt üzemben létesített alkalmazás különlegessége az volt, hogy lehetőség nyílt az üres raklap visszaküldése alatt történő, közbenső megállások elvégzésére, ami lehetővé teszi az üzemeltető számára, hogy a raklapot a lehető legergonomikusabb módon töltse fel, így az AMR egy valódi munkapaddá válik. Ez egy szokatlan alkalmazás, de nagy értéket jelent azok számára, akik rugalmasak szeretnének maradni.

 

A két robot telepítésének köszönhetően a gyártósor mellett rendelkezésre álló, és az üzemeltetők közlekedésére szolgáltató hely is optimalizálásra kerülhetett anélkül, hogy rögzített felépítményeket kellett volna létesíteni, amelyek akadályozták volna a rugalmasságot és a funkcionalitást.

 

„A MiR az összes innovatív cellarendszerrel való egyszerű használata és integrálása, valamint az alkalmazottakkal való együttműködő képessége lehetővé tette számunkra a látszólag összetett problémák egyszerű és funkcionális megoldással történő áthidalását” – tette hozzá Stefano Baldini üzemvezető.

 

Baldini az AMR és az alkalmazottak közti kapcsolatról is mesélt: „A gyártósor üzemeltetői először szkeptikusan álltak hozzá a MiR200-hoz, ám ez szinte minden új technológia bevezetése esetében elkerülhetetlen. De maguk is megtapasztalták, hogy mennyire egyszerű a használata, valamint a kimondottan felhasználóbarát kezelőfelület, a robusztus stabilitás és a rendszerbiztonság okozta előnyök megismerésével a robot szerves és nélkülözhetetlen részévé vált az eszközparkunknak.”

 

A kulcsszó: innováció

A DeWalt Industrial Tools olyannyira büszke a K.L.A.IN Robotics rendszerintegrátor támogatásával megvalósított innovatív alkalmazásra, hogy más automatizálandó gyártósorok és folyamatok kiszolgálása érdekében további AMR-ek telepítését tervezi, melynek eredményeként az üzemeltetők válláról lekerülnek a szállítási feladatok és ezáltal optimalizálható az intralogisztika.

 

„Mivel a befektetés megtérülése a terveknek megfelelően történt meg, nyugodt szívvel kezdhetjük el vizsgálni a flotta további két értékáramot érintő bővítésének lehetőségét, ezúttal inkább a termék hagyományosabb alkalmazását előtérbe helyezve” – tette hozzá Stefano Baldini. 

 

A teljes esettanulmány itt olvasható el.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50