Merre tovább hazai napelem piac?

forrás: Prím Online, 2022. július 28. 11:34

Az Optimum Solar Home System Kft. idei első féléves értékelése alapján a lakosság körében eddig is népszerű napelemes rendszerek iránti igény újabb lendületet kap azzal, hogy várhatóan magasabb villany- és energiaszámlák érkeznek a háztartásokhoz. 

A cég szakértői szerint még a magasabb euró árfolyam következtében tapasztalható árnövekedés és a meghosszabbodó várakozási idő mellett is érdemes belevágni a beruházásba, amely még támogatások nélkül is igen kedvező megtérülést mutat. A múlt heti kormányzati rezsi-bejelentés óta a cégnél az előző év ugyanezen időszakához képest húszszorosára nőtt az érdeklődés. 

 

 

 

A hazai napenergia hasznosítás lakossági szegmense eddig is kiemelkedően teljesített, elég csak az elmúlt évek növekedésére gondolni: míg 10 évvel ezelőtt a beépített lakossági kapacitás (HMKE – háztartási méretű kiserőmű) 8 MW volt, addig 2021 utolsó negyedévében már elérte a 689 MW-ot. Ebben az időszakban nem volt mindig támogatási rendszer, tehát ez a piac állami segítség nélkül is működött, igaz a szakértők egyetértenek abban, hogy az Otthonfelújítási Támogatás bejelentése igencsak hozzájárult a lakossági napelem terjedéséhez – és mindez a rezsicsökkentés időszakában volt. Ugyancsak emlékezetes piaci eseményként emlékeznek vissza a szakértők az elszámolási mód megváltoztatásának bejelentésére is (2022. április 30: új elosztói szabályozás lépett életbe): a „szaldó vagy bruttó” kérdés szintén valóságos rohamot indított el, még akkor is, ha ma még keveset lehet tudni a 2024-ben életbe lépő új elszámolási rendszerről. 

 

Mi jellemzi a hazai piacot?

Az Optimum Solar Home System adatai szerint a hazai napelem piac dinamikáját továbbra is a támogatások és az extrém események határozzák meg: a tavalyi év elejét egyértelműen az Otthonfelújítási Támogatás határozta meg, ekkor kiugróan magas volt az érdeklődők száma az előző év ugyanezen időszakához képest. Ezt követően jött egy kiegyensúlyozottabb szakasz, majd ősszel a HET 100%-os pályázat megint csak hatalmas érdeklődést generált. A piaci keresletet döntően meghatározó kettő finanszírozási támogatás hatalmas kiugrást eredményezett. 

 

 

 

2022 első felében a HET 100% pályázat zárását követően újra kiegyensúlyozott lett a kereslet, majd jött az eddigi legnagyobb „bomba”, a rezsicsökkentés módosítása. 

 

Érdekes piaci információt tükröz az is, hogy támogatások nélkül is veszik a magyarok a napelemet: a cég szerződésállományának felét az önerős lakossági ügyfelek teszik ki, ami világosan mutatja, hogy a napelemekkel kapcsolatos egyik fő motiváló erő a költségcsökkentés, azaz a 0 forintos villanyszámla elérése. Egy családi ház villanyszámlája jelenleg, átlagosan havonta 10-20 ezer forint körül mozog. Ehhez 2,5-5 kW közötti rendszer kiépítésére van szükség, ami nagyjából 6-12 db 400-450 Wp teljesítményű napelem panelt jelent. Ehhez képest azonban a mostani rendelésekből az látszik, hogy a vásárlók egyre inkább igényelnek ennél jóval nagyobb, 8-10 kW méretű rendszereket.

 

Ezt elsősorban a későbbi háztartási igények növekedési lehetőségeinek biztosítása motiválja: a nagyobb rendszereket vásárló családok a későbbiekben első sorban elektromos fűtésre való átállást (pl. hőszivattyú) de egyre többen elektromos autó vásárlást is terveznek (vagy már rendelkeznek villanyautóval), amelyek esetében a napelem fedezi az energiaszükségletet is. 

 

 

 

 

A támogatások és az egyre tudatosabb lakosság által generált napelem-boom ellenére továbbra is makacsul tartják magukat a legáltalánosabb tévhitek, amelyek a következők:

•  áramszünet esetén is üzemel a napelemes rendszer: nem igaz,

•  továbbra sem egyértelmű a vásárlók körében a napelem és a napkollektor közötti különbség,

•  a médiában egyre többször megjelenő akkumulátoros technológia működésével kapcsolatban is sok a félreértés, 

•  végül az adott családi ház tájolásához kapcsolódó teljesítmény különbség ténye is meglepetést okoz: a keleti oldalon a napelem panelek hatékonyabban termelnek. 

 

Rezsicsökkentés = napelem reneszánsz?

A rezsicsökkentés szabályozásának bejelentett módosítása minden várakozást felülmúlóan megmozgatta a piacot: az Optimum Solar Home System-nél többszörösére nőtt az érdeklődés. A cég szakemberei úgy látják, hogy „az érdeklődés generálása szempontjából a rezsicsökkentés módosítása nemcsak felváltotta az Otthonfelújítási programot, de elképzelhető, hogy akár tízszer olyan ösztönzően hat a piacra és megsokszorozza a napelemmel rendelkező otthonok számát. Akinek 210 kWh/hó, azaz 2520 kWh felett van az éves áramfogyasztása, az ennél racionálisabb döntést nem hozhat, már önerőből is megéri a napelem, mert a jelenlegi áram és gázárak mellett a beruházás megtérülési ideje akár 3 év alatt is lehet.

 

 

A rezsicsökkentés átalakítása mellett fontos piaci tényező még a várható árnövekedés is: a napelem ma olcsóbb, mint év végén lesz. Az Optimum Solar Home System szakemberei szerint szinte biztosra vehető az áremelkedés, amelyet egyrészt hajt a napelemes rendszer főbb elemeinek év közbeni drágulása (január óta 10-25%), valamint a munkadíjak is folyamatosan emelkednek az iparágon belül, amelyet a munkaerőhiány ugyanúgy súlyt, mint más iparágakat – ez szintén árnövelő hatású. Végül, de nem utolsósorban a kereslet-kínálat viszonyának megváltozása is az árak emelkedését vetíti előre: a tavalyi évben összesen 75 ezer db napelemes rendszer került a családi házak tetejére. Most, 2022 év közepén közel 1-1,5 millió háztartás lehet érintett egy napelemes beruházásban. A napelemes rendszerek árainak emelkedése azonban még mindig kisebb arányú, mint az energiaárak elszállása, ami azt eredményezi, hogy közel harmadára (!) csökkent a rendszerek megtérülési ideje: ma körülbelül 2-4 év az eddigi 9-10 év helyett. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

GKID-Mastercard eTOPLISTA 2023 – a legnagyobb és legismertebb webáruházak rangsora

A GKID 2015 óta készít nyilvános rangsorokat a magyar piacon működő, és ott a legnagyobb forgalmat generáló online kereskedőkről. Az e-kereskedelmi kutató- és tanácsadócég a Mastercard közreműködésével idén négy tematikus forgalmi rangsort állított össze. A TOP15 legnagyobb forgalmú e-kereskedő mellett ismét elkészült az élelmiszerek és háztartási cikkek online értékesítésével foglalkozó kereskedőket tömörítő TOP10-es FMCG lista, valamint a legalább bruttó 5 milliárdos online kiskereskedelmi forgalmat elérő, 100%-ban magyar tulajdonú kereskedőkről is rangsor készült. Ebbe a mezőnybe idén is 13 magyar webáruház került be. 

2024. május 30. 17:19

A vállalkozások online jelentlétét tuningolja a Telekom

A Telekom megbízásából készült friss, reprezentatív kutatásból kiderült: a legtöbb vásárló számára nemcsak, hogy bizalmat építő, de vásárlást befolyásoló szempont az, hogy egy vállalkozásnak legyen saját honlapja. A Magyar Telekom legújabb szolgáltatása, az Instant Honlap segíti a gyors és hatékony online jelenlét kialakítását.

2024. május 30. 15:38

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTec néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.

2024. május 30. 12:44

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.

2024. május 30. 11:20

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52